Με μεγάλες προσδοκίες εγκαινιάστηκε στην Κύπρο το Erasmus +


Περίπου 15.000 Κύπριοι αναμένεται να επωφεληθούν από το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Erasmus + για τα έτη 2014-2020, το οποίο εγκαινίασε την Παρασκευή στη Λευκωσία η Επίτροπος αρμόδια για θέματα Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας Ανδρούλλα Βασιλείου.

Με ενιαία δομή το πρόγραμμα Erasmus + συμπεριλαμβάνει όλα τα προηγούμενα προγράμματα της ΕΕ για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό και έχει προϋπολογισμό γύρω στα €15 δισ., που είναι αυξημένος κατά 40% σε σχέση με την περίοδο 2007-2013. Η Κύπρος θα λάβει συνολικά 8.6 εκατομμύρια ευρώ το 2014 δηλαδή αύξηση 14 % σε σύγκριση με τη χρηματοδότηση που έλαβε το 2013. Προβλέπεται ότι, όπως και για τις άλλες συμμετέχουσες χώρες, η ετήσια χρηματοδότηση θα αυξάνεται κάθε έτος έως το 2020.

Στην ομιλία της η κ. Βασιλείου ανέφερε ότι το Erasmus+ αποτελεί έκφραση ελπίδας για αρκετά εκατομμύρια συνανθρώπων μας.   «Το μήνυμά μας είναι ξεκάθαρο: οι επενδύσεις στην εκπαίδευση και κατάρτιση πρέπει να συνεχίσουν ακόμα και κατά την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών μας», είπε.

Το Erasmus +, συνέχισε θα χρηματοδοτήσει διασυνοριακά έργα για την αντιμετώπιση των δυσκολιών στην ανάγνωση και το γραμματισμό, θα συμβάλει στην ενίσχυση των δεξιοτήτων στις ξένες γλώσσες, θα στηρίξει την πιο αποτελεσματική εισαγωγή και χρήση της τεχνολογίας τόσο για στήριξη της μάθησης όσο και της διδασκαλίας. 

Επίσης, εξήγησε, θα συμβάλει στον εκσυγχρονισμό των συστημάτων για την τεχνική επαγγελματική κατάρτιση και θα εγγυηθεί τα δάνεια φοιτητών που επιθυμούν να φοιτήσουν σε μια άλλη χώρα και έχουν οικονομική στενότητα.

Αναφέροντας ότι στοιχεία από πρόσφατη έρευνα του ΟΟΣΑ δείχνουν ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις στις επιδόσεις των μαθητών της, καταλαμβάνοντας την τελευταία θέση μεταξύ των κρατών μελών στις δεξιότητες ανάγνωσης, μαθηματικών και θετικών επιστημών, είπε ότι τα αποτελέσματα των χωρών με τις καλύτερες επιδόσεις αποκαλύπτουν ότι τα συστήματά τους είναι πιο έτοιμα να εξοπλίσουν τους νέους με ένα συνδυασμό δεξιοτήτων και ικανοτήτων που απαιτούνται όχι μόνο στο σημερινό κόσμο της εργασίας, αλλά και για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη του μέλλοντος.

«Αν η Κύπρος θέλει να δημιουργήσει συνθήκες ανάπτυξης που θα ξεφεύγουν από το παραδοσιακό μοντέλο ανάπτυξης της οικονομίας τότε  οφείλει να ασχοληθεί εις βάθος με τα ευρήματα αυτών των ερευνών και να προχωρήσει στη μεταρρύθμιση», είπε.  

Είπε επίσης ότι παρά τα επίπεδα ρεκόρ της ανεργίας, ένας στους τρεις εργοδότες πανευρωπαϊκά δεν μπορεί να εντοπίσει άτομα με τις κατάλληλες δεξιότητες για να καλύψουν τις κενές θέσεις εργασίας.

«Σήμερα, δύο εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε όλη την ΕΕ περιμένουν άτομα με το κατάλληλο προφίλ. Παρότι η Κύπρος απολαμβάνει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, το ποσοστό απασχόλησης όσων έχουν αποφοιτήσει στα τελευταία τρία χρόνια είναι ένα από τα χαμηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό πρέπει να μας προβληματίσει», ανέφερε. 

Στον τομέα της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, ανέφερε ότι το Erasmus+ θα χρηματοδοτήσει νέες συμμαχίες μεταξύ των φορέων κατάρτισης και των επιχειρήσεων, για τον εκσυγχρονισμό της διδασκαλίας της τεχνικής επαγγελματικής κατάρτισης και την αύξηση της ποιότητας και ποσότητας των θέσεων μαθητείας σε όλη την Ευρώπη.

Στην ομιλία της η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου σημείωσε ότι σε μια δύσκολη περίοδο όπου οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην επανεκκίνηση της οικονομίας και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης, η έναρξη του νέου ευρωπαϊκού προγράμματος στέλνει πολλαπλά μηνύματα ελπίδα και προοπτικής.  Η κ. Αιμιλιανίδου ανέφερε ότι το πρόγραμμα Erasmus+ θα συμβάλει στην καταπολέμηση της ανεργίας των νέων, βελτιώνοντας της δεξιότητες που χρειάζονται οι άνθρωποι στο σημερινό κόσμο. Πρόσθεσε ότι στο πνεύμα αυτή της πολιτικής της ΕΕ του Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων προωθεί πολλαπλές δράσεις με σκοπό την ένταξη, επανένταξη ανέργων στην απασχόληση, μέσω της απόκτησης δεξιοτήτων και της δια βίου μάθησης των απασχολουμένων.

Εκ μέρους του Υπουργού Παιδεία η ΓΔ του Υπουργείου Αίγλη Παντελάκη ανέφερε ότι η Κύπρος κατά την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του προγράμματος. Όπως είπε το Erasmus+ αποτελεί βελτιωμένη συνέχεια του συνόλου των προγραμμάτων που διαδέχεται και είναι ένα καλό παράδειγμα για αύξηση των επενδύσεων σε τομείς που πλήττονται από την οικονομική κρίση.

 Στο χαιρετισμό του ο Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργίου, που είναι η εθνική Αρχή για την εποπτεία της εφαρμογής του προγράμματος για όλα τα θέματα πλην της νεολαίας, είπε ότι στόχος της Διεύθυνσης είναι να αυξηθεί η συμμετοχή ακόμα περισσότερα. Σε αυτά τα πλαίσια, είπε ότι η Γενική Διεύθυνση έχει αναλάβει να υλοποιήσει μια βάση πληροφοριών για όλα τα ευρωπαϊκή ανταγωνιστικά προγράμματα με στόχο την καλύτερη αξιοποίηση τους. 

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής Γεώργιος Τάσου είπε ότι μέσα από το Erasmus+, οι νέοι θα έχουν την ευκαιρία να δώσουν μια ξεχωριστή εικόνα στη μάθηση, είτε με τις ανταλλαγές που γίνονται μέσω των προγραμμάτων, είτε μέσω των κονδυλίων που διατίθενται για την εκπαίδευση και τον αθλητισμό. Συνεχάρη την Επίτροπο Ανδρούλλα Βασιλείου για την προσπάθεια που καταβάλλει στην ΕΕ που φαίνεται να φέρνει αποτελέσματα κάτι που φαίνεται και με την αύξηση του προϋπολογισμού του προγράμματος.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










172