Η Ακαδημία Ρομποτικής του Πανεπιστημίου Frederick, ο ΚΕΣΕΑ ΤΠΕ, και η Ομοσπονδία Συνδέσμων Γονέων και Κηδεμόνων των Δημοτικών Σχολείων Πόλης και Επαρχίας Λεμεσού, με επιτυχία οργάνωσαν το Σάββατο 18 Μαρτίου, εκπαιδευτική ημερίδα αφιερωμένη στον προγραμματισμό και τα ρομπότ. Γονείς και παιδιά, συνεργάστηκαν για να κάνουν μαζί τα πρώτα βήματα στον προγραμματισμό, να παίξουν εκπαιδευτικά διαδραστικά παιχνίδια προγραμματισμού, αλλά και να προγραμματίσουν διάφορα ρομπότ! Λειτούργησαν 5 σταθμοί για κάθε ηλικιακή ομάδα (Προδημοτική, Τάξη Α’ & Β΄, Τάξη Γ’ & Δ’& Τάξη Ε’ &Στ΄).
Σε κάθε σταθμό γονείς και παιδιά είχαν την ευκαιρία να βιώσουν διαφορετικού τύπου δραστηριότητα. Για τον σκοπό αυτό αξιοποιήθηκε ποικιλία εκπαιδευτικών πακέτων ρομποτικής (Bee-Bots, Blue-Bots, Robot-Mouse, Pro-Bot, Lego WeDo I, Lego WeDo II, Lego Mindtorms NXT, mBots, meet Edison, ρομπότ από ανακυκλώσιμα υλικά) και λογισμικών οπτικού προγραμματισμού (λογισμικά προγραμματισμού των πακέτων Lego WeDO I & II, & Lego Mindstorms NXT, mBlock, Edware, Scratch, code.org).
Ο στόχος που υπηρετεί εδώ και 4 χρόνια η Ακαδημία Ρομποτικής του Πανεπιστημίου Frederick, είναι η προώθηση της Ρομποτικής τόσο στο Εκπαιδευτικό Σύστημα όσο και στην Κοινωνία ευρύτερα, μέσα από πολλές διαφορετικές δράσεις και εκδηλώσεις: Εργαστηριακά μαθήματα ρομποτικής, εφαρμογή εκπαιδευτικού προγράμματος ρομποτικής για Νηπιαγωγεία και Δημοτικά σχολεία (έγιναν περισσότερες από 100 επισκέψεις τα τελευταία 2 χρόνια), επιμορφώσεις σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, ερευνητική δραστηριότητα, εκδηλώσεις Πανεπιστημίου Frederick, συνεργασίες με άλλους φορείς, κοινωνική προσφορά και εθελοντισμός.
Με την ημερίδα αυτή, δόθηκε η ευκαιρία να αναδειχθεί η πρωτοποριακή δουλειά της Ακαδημίας.
Χωρίς όμως στη συμβολή των εκπαιδευτών της Ακαδημίας Ρομποτικής (Πανεπιστημίου Frederick), αλλά και των φοιτητών του Τμήματος Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Frederick, υπό την επίβλεψη της ΔροςΝίκλειαςΕτεοκλέους (Επίκουρης Καθηγήτριας Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας, Τμήμα Επιστημών της Αγωγής, Πανεπιστήμιο Frederick) όλα τα πιο πάνω δεν θα ήταν εφικτά! Οι φοιτητές του Τμήματος Επιστημών της Αγωγής που συμμετείχαν, είναι οι Χρίστος Χριστοδούλου, Έλενα Κολάνη, Ραφαέλα Νεοφύτου, Θεοδώρα Πατσαλίδου, Ιωάννα Χαραλάμπους, Έμιλι Νικολάου, Άρτεμις Θεοδώρου, Νάσια Θεοδώρου και Μαρία Κωνσταντίνου.
Καταγράψαμε, ένα χαρακτηριστικό σχόλιο από δασκάλα/ γονιό:
«Ως δασκάλα αλλά και ως εκπαιδευτικός, αφού είχα και τα παιδιά μου αλλά και μαθητές μου μαζί μου, σας συγχαίρω και εγώ. Πρωτοποριακό εργαστήρι αυτό που βίωσαν τα παιδιά. Επιτέλους ένιωθα ότι βρισκόμουν σε ένα εκπαιδευτικό περιβάλλον εναρμονισμένο με τις ανάγκες των καιρών, άψογα οργανωμένο, με εκπαιδευμένο «προσωπικό» να ανταποκρίνεται σε κάθε κάλεσμα των παιδιών. Σας ευχαριστούμε για την εμπειρία».