ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΙΔΗ*
Την εβδομάδα που πέρασε η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη μετατροπή αριθμού εκτάκτων δημοσίων υπαλλήλων σε υπαλλήλους αορίστου χρόνου. Καλά έκανε. Η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να μετατρέψει ακόμη και ανθρώπους που απασχολούσε με αγορά υπηρεσιών σε εργαζόμενους αορίστου χρόνου, μετά από γνωμάτευση της Γενικής Εισαγγελίας και του τμήματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων που ξεκαθαρίζουν ότι η «απασχόληση» αυτών των ανθρώπων αποτελούσε συγκεκαλυμμένη εργοδότηση. Καλά έκανε. Έστω και εάν δημιουργούνται μια σειρά παρενέργειες που όμως δεν είναι της παρούσας συζήτησης.
Το ερώτημα είναι γιατί οι κυβερνώντες δεν προχωρούν κατ’ αναλογία να διασφαλίσουν ως αορίστου χρόνου τους συμβασιούχους και εκτάκτους εκπαιδευτικούς. Όλες οι ερμηνείες της παρούσας νομοθεσίας υποστηρίζουν ότι η εν ισχύ νομοθεσία καλύπτει και τους εκπαιδευτικούς. Εκτός από την ερμηνεία της Γενικής Εισαγγελίας. Οι αποφάσεις του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων σε αντίστοιχες προσφυγές εργαζομένων εκπαιδευτικών άλλων κρατών- μελών της ΕΕ, επίσης δικαιώνουν όσους υποστηρίζουν ότι και οι συμβασιούχοι και έκτακτοι εκπαιδευτικοί θα έπρεπε να γίνουν αορίστου χρόνου εργαζόμενοι.
Η νομοθεσία που υπερψηφίστηκε από τα κόμματα ΔΗΣΥ- ΔΗΚΟ στη Βουλή για το νέο σύστημα διορισμού περιπλέκει την κατάσταση. Μέχρι σήμερα κανένας δεν γνωρίζει λεπτομέρειες ή έστω τη γενική κατεύθυνση που θα ακολουθηθεί. Ποιοι θα είναι θεματοθέτες; Τι θα είναι το περιεχόμενο των εξετάσεων; Τι εννοούμε ακριβώς με τα «ψυχομετρικά τεστ» και την εξέταση για γνώση της ελληνικής γλώσσας από αποφοίτους Λυκείων μας και Πανεπιστημίων (τα περισσότερα Ελλάδας και Κύπρου); Πόσες είναι οι πραγματικές ανάγκες σε νέες θέσεις εκπαιδευτικών τα τελευταία χρόνια; Κανείς δεν έχει απαντήσεις.
Μεγάλη αναστάτωση επικρατεί και για τις μονιμοποιήσεις. Ειδικά μετά τους πολύ μικρούς αριθμούς που έχουν προσφερθεί σε κατηγορίες εκπαιδευτικών όπως οι νηπιαγωγοί και οι Δασκάλες Ειδικής Εκπαίδευσης. Πότε θα υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις για τις μονιμοποιήσεις; Τι θα γίνει με τις εκατοντάδες εκπαιδευτικών που δεν θα μονιμοποιηθούν ποτέ;
Η εισήγησή μας είναι όπως:
- Εφαρμοστεί η νομοθεσία για αορίστου χρόνου και για τους συμβασιούχους και εκτάκτους εκπαιδευτικούς.
- Ξεκαθαρίσει το συντομότερο τι θα γίνει με τις μονιμοποιήσεις και να αρθεί η τεράστια αδικία κυρίως για τις νηπιαγωγούς και τις δασκάλες Ειδικής Εκπαίδευσης.
- Οι κυβερνώντες να φέρουν κανονισμούς στη Βουλή προς συζήτηση για το νέο σύστημα εισδοχής. Διαφωνούμε αλλά τουλάχιστο να προσπαθήσουμε να διορθώσουμε μερικές από τις σημαντικές στρεβλώσεις που υπάρχουν. Ιδιαίτερα ως προς το αδιάβλητο και το περιεχόμενο των εξετάσεων.
Έχουμε νομικά επεξεργαστεί ως Γραφείο Παιδείας του ΑΚΕΛ τη νομοθεσία για τους αορίστου χρόνου. Παρόλο που η πεποίθηση είναι ότι καλύπτονται και οι εκπαιδευτικοί με τη νομοθεσία ως έχει σήμερα, έχουμε επεξεργαστεί τροποποιήσεις στη νομοθεσία που θα καθιστούν κάτι τέτοιο ξεκάθαρο. Η (νέα;) Βουλή πλέον θα πρέπει να αποφασίσει ευελπιστώντας ότι αυτή τη φορά μια διαφορετική πλειοψηφία θα πάρει σωστότερες αποφάσεις.
*Επικεφαλής Γραφείου Παιδείας ΑΚΕΛ και Υποψήφιος Βουλευτής Λευκωσίας