Με υποτροφία στην Κίνα ο απόφοιτος του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Μάριος Ιακώβου


Συνάντηση με τον Πρύτανη του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, καθηγητή Κώστα Γουλιάμο είχε ο μεταπτυχιακός φοιτητής στην Κίνα, Μάριος Ιακώβου. Ο Ιακώβου είναι απόφοιτος του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και κέρδισε την υποτροφία που πρόσφερε στο Πανεπιστήμιο, η κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Κύπρο.  Ο κ. Ιακώβου παρακολουθεί μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο τμήμα Information and Communication Engineering, με εξειδίκευση στα Δίκτυα στο Πανεπιστήμιο UESTC (University of  Electronic Science and Technology of China) στην πόλη Chengdu της επαρχία Sichuan.

Το Πανεπιστήμιο είναι το πρώτο πανεπιστήμιο στην Κίνα που ίδρυσε τμήμα στον τομέα του Electronic and Information Science and Technology και ένα από τα πιο διακεκριμένα στον τομέα αυτό. Ο αριθμός των διεθνών σπουδαστών δεν ξεπερνά τους 400 σε ένα Πανεπιστήμιο που αριθμεί πέραν των τριάντα χιλιάδων φοιτητών.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του  στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο Μάριος Ιακώβου μοιράστηκε τις εμπειρίες του, από τους πρώτους μήνες φοίτησής του, στο Πανεπιστήμιο UESTC. Όπως ανέφερε «είναι μια εμπειρία ζωής, σε μια τεράστια χώρα, με πληθυσμό που πλησιάζει ασύλληπτα νούμερα για τα δικά μας δεδομένα, με πανάρχαια Ιστορία και μοναδική κουλτούρα». Ο κ. Ιακώβου αναφέρθηκε στην «προσήλωση των κινεζικών πανεπιστημίων στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας». Όπως είπε, τα ερευνητικά κέντρα στελεχώνονται από μεγάλους αριθμούς καθηγητών πανεπιστημίου, προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς  φοιτητές. Όπως επεσήμανε «η Κίνα είναι μια χώρα διαφορετική απ’ όλες τις άλλες. Ο τρόπος σκέψης, οι παραστάσεις που έχουν οι γηγενείς κάτοικοι, οι εμπειρίες και ο τρόπος ζωής τους, ουδεμία σχέση ή ομοιότητα έχουν με τον Δυτικό κόσμο, πράγμα που κάνει την όλη εμπειρία διαβίωσης και φοίτησης εκεί, ακόμη πιο συναρπαστική». Τον εντυπωσίασε επίσης, το επίπεδο οργάνωσης και εθελοντισμού στο Πανεπιστήμιο. Ομάδες εθελοντών για παράδειγμα ανέλαβαν από την πρώτη μέρα, να τον διευκολύνουν, μέχρι να εγκλιματιστεί στο νέο ακαδημαϊκό περιβάλλον και στον κινέζικο τρόπο ζωής.

 

 

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










138