Και τον ρόλο της Θερμικής Ηλιακής Ενέργειας
Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσαν οι εμπειρογνώμονες σε θέματα κλιματικής αλλαγής στη διάρκεια του Διεθνούς Συνεδρίου με θέμα «Η απεξάρτηση από τον άνθρακα στον τομέα της ενέργειας στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή – Ο ρόλος της θερμικής ηλιακής ενέργειας» (https://csp2018.cy.ac.cy) που διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία το Ινστιτούτο Κύπρου (www.cyi.ac.cy). Η κλιματική αλλαγή εκδηλώνεται με ιδιαίτερα απειλητικό τρόπο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής τόνισαν οι ειδικοί, αναφέροντας μάλιστα ότι ισχυρές προβλέψεις από τα κλιματικά μοντέλα παρουσιάζουν ακραίες κλιματολογικές πιέσεις για την περιοχή, στην οποία ζουν πάνω από 350 εκατομμύρια κάτοικοι. Οι ακραίες καιρικές συνθήκες και η απερήμωση υπογράμμισαν, αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για την ευημερία ή ακόμη και για την επιβίωση των ανθρώπων της περιοχής.
Όσον αφορά στον τομέα της ενέργειας, ειδικοί στις ηλιακές θερμικές τεχνολογίες, παρουσίασαν και συζήτησαν τα βασικά χαρακτηριστικά των τεχνολογιών CSP και συζήτησαν τον τρόπο με τον οποίο αυτές οι τεχνολογίες μπορούν αποτελέσουν μέρος στην μετάβαση προς ένα παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα με ανανεώσιμες πήγες ενέργειας, ιδίως στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, όπου η ηλιακή ακτινοβολία είναι άφθονη.
Το Συνέδριο είχε τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των προγραμμάτων ‘Cyprus Solar Thermal Energy Chair for the Eastern Mediterranean (CySTEM – Chair)’ και ‘Networking for Excellence in Solar Thermal Energy Research (NESTER)’, του προγράμματος Ορίζοντας 2020 της ΕΕ.
Η Διάσκεψη χαρακτηρίστηκε ως πρωτοποριακή, καθώς είναι η πρώτη φορά που σε ένα συνέδριο συμμετέχουν οι ερευνητικές κοινότητες της κλιματικής αλλαγής και της συγκεντρωτικής ηλιακής ενέργειας (CSP). Επίσης είναι η πρώτη φορά που το Ινστιτούτο Κύπρου διοργάνωσε συνέδριο στο οποίο ομιλητές και συμμετέχοντες έλαβαν μέρος είτε αυτοπροσώπως, είτε διαδικτυακά σε απευθείας σύνδεση. Αξίζει να σημειωθεί ότι, πάνω από 70 άτομα από 15 χώρες συμμετείχαν στο συνέδριο αυτοπροσώπως, ενώ σχεδόν 190 άτομα από 40 διαφορετικές χώρες συμμετείχαν διαδικτυακά σε απευθείας σύνδεση.
Ο Καθ. Κώστας Ν. Παπανικόλας, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου, αναφερόμενος στα συμπεράσματά του Συνεδρίου δήλωσε ότι η επιτυχία της Διεθνούς αυτής Διάσκεψης οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι η Κύπρος, με τη στρατηγική της θέση και τις καλές σχέσεις της με όλες τις χώρες της περιοχής, είναι ο πλέον ο κατάλληλος χώρος για συνεργασία μεταξύ των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Ο Καθ. Παπανικόλας τόνισε επίσης τη σημασία της πρωτοβουλίας του Προέδρου της Δημοκρατίας να προωθήσει το συντονισμό των Κυβερνήσεων της περιοχής για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και σε συνδυασμό με αυτή την πρωτοβουλία ο Πρόεδρος του ΙΚυ ανακοίνωσε ότι το Ινστιτούτο Κύπρου θα προχωρήσει σε μια σειρά συνεχιζόμενων συνεδρίων με θέμα την Κλιματική Αλλαγή και τις Ηλιακές Θερμικές Τεχνολογίες.