Μαθητών, καθηγητών και γονέων στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις
Μεγάλη επιτυχία σημείωσαν οι εργασίες του 1ου Παμπάφιου Συνεδρίου Έρευνας - Δημιουργίας μαθητών, καθηγητών και γονέων που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις. Την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση του συνεδρίου είχε η Τεχνική Σχολή Πάφου.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου, 160 μαθητές από διάφορα σχολεία παρουσίασαν τις εργασίες τους κάποιες από τις οποίες βραβεύθηκαν, ανάμεσά τους και ο «ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗΣ» με δύο παγκόσμια βραβεία.
Μιλώντας στο Paideia-News, ο Διευθυντής της Τεχνικής Σχολής Πάφου κ. Θεόδωρος Ηλία αναφέρθηκε στους στόχους του 1ου Παμπάφιου Συνεδρίου λέγοντας ότι μέσα από αυτό δίνεται η ευκαιρία στους μαθητές να παρουσιάσουν τις κατασκευές που έχουν δημιουργήσει κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους, αλλά και τα προηγούμενα χρόνια. «Η φιλοσοφία μας είναι να ανοίξουμε τα σχολεία μας και να συνεργαστούμε προωθώντας τις εργασίες των μαθητών μας μεταξύ των σχολείων».
Στο συνέδριο επεσήμανε ο κ. Ηλία λαμβάνουν μέρος όλα τα σχολεία, γυμνάσια, λύκεια και η Τεχνική Σχολή που ανέλαβε την όλη διοργάνωση του Συνεδρίου.
«Ευελπιστούμε ότι θα υπάρχει συνέχεια στο συνέδριο και την επόμενη χρονιά να αναλάβει τη σκυτάλη για τη διοργάνωση ένα άλλο σχολείο» Η εκπαιδευτικός κ. Αγγελική Ριαλά εκ μέρους της οργανωτικής επιτροπής τόνισε στο Paideia-News ότι ένας από τους βασικούς στόχους του Συνεδρίου είναι η ενίσχυση του ενδιαφέροντος για έρευνα, για καινοτομία αλλά και για τα μαθησιακά αποτελέσματα, που είναι ένας από τους βασικούς στόχους.
«Ξεκινήσαμε την ιδέα, είπε η κ. Ριαλά έχοντας υπόψη όλα τα επιτεύγματα της Τεχνικής Σχολής Πάφου τα οποία ήταν αρκετά και πήραν τα πρώτα βραβεία σε διαγωνισμούς πανελλήνιους και παγκύπριους. Αποφασίσαμε ότι τα έργα αυτά θα πρέπει να τα παρουσιάσουμε στο ευρύ κοινό μαζί με τις εργασίες μαθητών από άλλα σχολεία. Η ιδέα μας υλοποιήθηκε σήμερα και ελπίζουμε το συνέδριο να καθιερωθεί ως ετήσιος θεσμός». Απευθυνόμενη στους συνέδρους η κ. Ριαλά ανάφερε ότι «Μέσα απ’ όλες τις διεργασίες του Συνεδρίου φιλοδοξούμε να αναπτυχθεί η κριτική σκέψη των μαθητών, ώστε να μπορούν να δράσουν ελεύθερα κι έξω από τα οποιαδήποτε κουτιά που τους επιβάλλει το στενό σύστημα του Αναλυτικού Προγράμματος.
Επιπρόσθετα, στοχεύει στη συνειδητοποίηση της σπουδαιότητας του επιστημονικού αλφαβητισμού και του σημαντικού ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει ο επιστημονικά καταρτισμένος ενεργός πολίτης στις σύγχρονες κοινωνίες».
Μια σημαντική παράμετρος του Συνεδρίου είναι και τα βραβεία που θα δοθούν στις καλύτερες εργασίες. Θα βραβευθούν με υποτροφίες που έχουν παραχωρήσει ιδιωτικά κολλέγια και πανεπιστήμια.
Τις εργασίες του Συνεδρίου χαιρέτησαν εκ μέρους της Ομοσπονδίας Γονέων Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης ο κ. Χαράλαμπος Ζόππος, ο Επιθεωρητής Μέσης, Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης κ. Κωνσταντίνος Γεωργίου, ο Επαρχιακός Επιθεωρητής Πάφου, κ. Στέλιος Θεοφίλου και εκ μέρος των διοργανωτών ο κ. Ηλία και η κ. Ριαλά. Τις εργασίες του συνεδρίου παρακολούθησαν επίσης ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Νεάπολις, καθηγητής Σπύρος Μακριδάκης, ο αντιδήμαρχος Πάφου Χρήστος Μακαρίου, γονείς, μαθητές, και καθηγητές.
Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο παρουσιάστηκαν τα έργα των μαθητών ανάμεσα στα οποία ο Δόν Κιχώτης από το Γυμνάσιο Παναγίας Θεοσκέπαστης. Το Γυμνάσιο Αγίου Θεοδώρου παρουσιάστηκε ένα πρότζεκτ που αφορά την κατασκευή μιας μακέτας που αναπαριστά την Κωνσταντινούπολη με τα οικοδομήματά της από τον 4ο μέχρι τον 6ο αιώνα μ.Χ. Η πρωτοβουλία για την εργασία αυτή όπως εξήγησε στο Paideia News η μαθήτρια Άννα Παναγιώτου αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος Βυζαντινής Ιστορίας και Τέχνης από μαθητές και μαθήτριες της Β΄τάξης. Τη μακέτα αυτή οι μαθητές επιθυμούν να την προσφέρουν στο αρχαιολογικό μουσείο της Πάφου για να τοποθετηθεί στην αίθουσα βυζαντινής εποχής όπου οι επισκέπτες θα τη βλέπουν και θα ενημερώνονται για την τόσο πλούσια σε πολιτισμό και ιστορία πρωτεύουσα του Βυζαντινού κράτους.
Εξίσου αξιόλογες εργασίες και δράσεις παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του Συνεδρίου από γυμνάσια, λύκεια της πόλης και επαρχίας Πάφου καθώς και την Τεχνική Σχολή.