Για τη δημιουργία Κέντρου Αριστείας σε θέματα Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνίας
Η Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης (ΓΔ ΕΠΣΑ) γνωστοποιεί ότι η πρόταση του Πανεπιστημίου Κύπρου “KIOS Research Centre of Excellence for Intelligent Systems and Networks” περιλαμβάνεται στις 10 Προτάσεις (4η θέση σε επίπεδο ΕΕ), οι οποίες, μέσα από μια εξαιρετικά ανταγωνιστική διαδικασία, έχουν επιλεγεί για χρηματοδότηση στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ανταγωνιστικής Δράσης “Teaming for Excellence”. Τα έργα που έχουν επιλεγεί προέρχονται από εννέα χώρες, Σερβία, Ουγγαρία, Τσεχία, Κύπρο, Λετονία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Βουλγαρία, και Σλοβακία.
Η Δράση “Teaming for Excellence” αποτελεί ένα εργαλείο του Χρηματοδοτικού Προγράμματος για την Έρευνα και την Καινοτομία της ΕΕ «Ορίζοντας 2020» και στοχεύει στη δημιουργία Κέντρων Αριστείας και τη ριζική αναβάθμιση υφιστάμενων Κέντρων. Σκοπός είναι η προώθηση της Επιστημονικής Αριστείας στην Ευρώπη και η γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των ιδιαίτερα ανεπτυγμένων χωρών στον τομέα της Έρευνας και της Καινοτομίας και των υπόλοιπων χωρών, μέσα από την οικοδόμηση νέων συνεργασιών και νέων επιστημονικών δικτύων που θα δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες σε νέες αγορές.
Η αναβάθμιση του Ερευνητικού Κέντρου Τεχνολογίας Ευφυών Συστημάτων και Δικτύων «Κοίος», το οποίο λειτουργεί στο Πανεπιστήμιο Κύπρου από το 2008, θα υλοποιηθεί με την εξασφάλιση €15 εκ. από το Πρόγραμμα της ΕΕ «Ορίζοντας 2020» και θα στηριχθεί παράλληλα με εθνική χρηματοδότηση ανάλογου ύψους. Στόχος είναι η δημιουργία στην Κύπρο ενός πυρήνα ερευνητικής αριστείας σε θέματα Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνίας, με έμφαση στον σχεδιασμό ευφυών συστημάτων και δικτύων και την εφαρμογή έξυπνων τεχνικών σε συστήματα υποδομών, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων ενέργειας, τηλεπικοινωνιακών δικτύων, υδάτινων πόρων και συστημάτων μεταφοράς.
H επιτυχία αυτή αντανακλά το υψηλότατο επίπεδο της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας στην Κύπρο και ιδιαίτερα του πιο πάνω Ερευνητικού Κέντρου. Είναι, επίσης, αποτέλεσμα της πολιτικής και χρηματοδοτικής στήριξης των κυπριακών προτάσεων που έλαβαν μέρος στη διαδικασία αυτή από την Κυβέρνηση, μέσω της ΓΔ ΕΠΣΑ. Η επιτυχία αυτή της Κύπρου αναμένεται να επιφέρει πολλαπλά οφέλη όπως η άμεση εισροή σημαντικών ευρωπαϊκών ανταγωνιστικών κονδυλίων, η ενίσχυση της κυπριακής επιστημονικής και επιχειρηματικής κοινότητας μέσα από την προώθηση της επιχειρηματικής καινοτομίας, η αναβάθμιση της ελκυστικότητας της Κύπρου στον τομέα της Έρευνας και της Καινοτομίας, γεγονός που δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία πρόσθετων θέσεων απασχόλησης, η δημιουργία συνθηκών για επαναπατρισμό διακεκριμένων επιστημόνων, καθώς και η προώθηση της Κύπρου ως περιφερειακού κέντρου έρευνας, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Αξίζει να αναφερθεί ότι στο πλαίσιο της ίδιας Δράσης, δεύτερη Κυπριακή Πρόταση, η Πρόταση του Δήμου Λευκωσίας “Research Centre in Interactive Media, Smart Systems and Emerging Technologies”, παρόλο που ισοβάθμησε με τις τέσσερεις τελευταίες προτάσεις που επιλέγηκαν, κατατάγηκε τελικά στην 11η θέση και περιλήφθηκε στο Reserve List.