Μεγάλη χρηματοδότηση για το Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας RISE από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή


*Δημιουργείται στην καρδιά της εντός των τειχών πόλης

 *Σημαντική η συνεργασία του Δήμου Λευκωσίας και των δημόσιων Πανεπιστημίων με την αρωγή του Κράτους

Ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης ανακοίνωσε στην παρουσία όλων των εταίρων και συνεργατών του έργου την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την οποία κοινοποίησε ο Επίτροπος Έρευνας και Καινοτομίας, κ. Carlos Moedas, να χορηγήσει την αιτούμενη χρηματοδότηση ύψους €15 εκατομμυρίων για τη δημιουργία Κέντρου Αριστείας στην Έρευνα και την Καινοτομία στην καρδιά της Λευκωσίας, με την επωνυμία RISE «Research centre on Interactive media, Smart systems and Emerging technologies». 

Το Κράτος ταυτόχρονα έχει αποφασίσει να χρηματοδοτήσει με ισόποση χρηματοδότηση τις προτάσεις που θα επιλεγούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για υλοποίηση, με ορίζοντα 15ετίας. Ενώ οι Πρυτάνεις των δημόσιων Πανεπιστημίων κατάθεσαν τη δέσμευση τους να εντατικοποιήσουν την προσπάθειες τους.

Η χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Ορίζοντας 2020 θα αξιοποιηθεί για τη δημιουργία και δραστηριοποίηση του Κέντρου για τα επόμενα 7 περίπου χρόνια. Επιπλέον, στο Κέντρο θα παρασχεθεί συμπληρωματική χρηματοδότηση €15 εκατομμυρίων από την Κυπριακή Δημοκρατία. Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα €50 εκατομμύρια περίπου και συμπεριλαμβάνει τους πόρους που θα συνεισφέρουν οι εταίροι της κοινοπραξίας.

«Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι η δική μας πρόταση είναι η μόνη που έχει συντονιστή εταίρο Δήμο και επιτυγχάνει τη συνένωση των δυνάμεων των δημόσιων πανεπιστημίων και ενός μεγάλου εύρους φορέων που στοχεύουν στην προαγωγή της επιχειρηματικής καινοτομίας. Τόσο η επιλογή του RISE από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και η δέσμευση μας να δημιουργήσουν ένα κέντρο επιστημονικής αριστείας, που βγαίνει εκτός του χώρου των πανεπιστημίων, τιμά τα Δημόσια Πανεπιστήμια μας και το αξιόλογο επιστημονικό δυναμικό διεθνούς επιπέδου που διαθέτουν», ανάφερε ο Δήμαρχος Λευκωσίας.

Την κοινοπραξία αποτελούν ο Δήμος Λευκωσίας, ως συντονιστής εταίρος, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Max Planck Institute της Γερμανίας και το University College London του Ηνωμένου Βασιλείου. 

Το RISE θα φιλοξενηθεί στο κέντρο της Λευκωσίας, καθώς εντάσσεται στη στρατηγική για την Ολοκληρωμένη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη του Δήμου για την ανάπτυξη ενός συστήματος καινοτομίας και δημιουργικότητας, με πυρήνα την κεντρική περιοχή της πόλης.

Στην ίδια περιοχή, με χρηματοδότηση των Διαρθρωτικών Ταμείων της ΕΕ, θα δημιουργηθεί η συνοικία δημιουργικών επιχειρήσεων με στόχο τη στήριξη της κοινότητας νεοφυών επιχειρήσεων.  Συνορεύει με την νεκρή ζώνη που διαιρεί την πόλη μας και το ιστορικό της κέντρο. Ευελπιστούμε στο πλαίσιο της συνεργασίας του Ενιαίου Ρυθμιστικού Σχεδίου Λευκωσίας για την αναζωογόνηση του κέντρου της πόλης, να καταρτιστεί σχέδιο για δημιουργία παρόμοιας συνοικίας στα κατεχόμενα.

Είναι ένα Κέντρο που θα είναι ανοικτό σε όλες τις κοινότητες της Κύπρου συμπεριλαμβανόμενων Τ/Κ συμπατριωτών μας που θα μπορούν να επωφεληθούν από τη δραστηριότητα του..

Όλοι οι Πρυτάνεις ή εκπρόσωποι τους κατάθεσαν τη δέσμευση τους να εργαστούν δυναμικά για την επίτευξη των στόχων και επιδιώξεων του Κέντρου.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, κ. Κωνσταντίνος Χριστοφίδης στην  ομιλία του μεταξύ άλλων ανάφερε ότι, «ένας από τους πιο σημαντικούς στόχους είναι και η αλλαγή της κουλτούρας στους νέους. Ο αναλφαβητισμός στον 21ον αιώνα δεν έχει πλέον σχέση με τον γραμματικό αναλφαβητισμό αλλά με τον ψηφιακό και ηλεκτρονικό αναλφαβητισμό. Το RISE αποτελεί ένα πραγματικό εργαλείο καταπολέμησης του ψηφιακού αναλφαβητισμού». Και συνέχισε, «θα το πω και με όρους τουριστικής ανάπτυξης. Το μέγεθος αυτού του προγράμματος αντιστοιχεί με την έλευση 30,000 τουριστών, χωρίς  βέβαια να λαμβάνονται υπόψη τα θετικά της επόμενης μέρας. Δηλαδή εκπαίδευση στους νέους, ευρεσιτεχνίες, νέες επιχειρήσεις, κτλ.»

Εκ μέρους των Πρυτανικών Αρχών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου,
Καθηγητής Ανδρέας Λανίτης, Κοσμήτορας Σχολής Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών

και ο Αναπληρωτής Καθηγητής Θεόδωρος Ζαχαριάδης, Κοσμήτορας Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος δήλωσαν ότι «το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, με απόφαση της Συγκλήτου έχει διασφαλίσει την ουσιαστική συμμετοχή και στήριξη του RISE ούτως ώστε να επιτευχθούν στο έπακρο οι στόχοι δημιουργίας του κέντρου.

Ο αντιπρόεδρος Διοίκησης  και Οικονομικών του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου Χαράλαμπος Προύντζος ανάφερε μεταξύ άλλων είπε ότι, «Η συμβολή του Ανοικτού Πανεπιστημίου στο εμβληματικό Κέντρο Αριστείας αξιοποιεί πλήρως τη δεκαετή εμπειρία και τεχνογνωσία του στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση και την υπερσύγχρονη Πλατφόρμα Τηλεκπαίδευσης που έχει αναπτύξει». 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










153