ΑΘΗΝΑ- Έδρα «Στρατιωτικών Σπουδών και Στρατιωτικής Ιστορίας» στα ελληνικά πανεπιστήμια εξετάζει η ελληνική κυβέρνηση σε συνεργασία με το στρατό και με στόχο άμεσης υλοποίησης.
Οι συνεννοήσεις, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ), γίνονται σε πρώτο στάδιο μεταξύ του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, και συντόμως Επιτρόπου της Ελλάδος στην ΕΕ, Δημήτρη Αβραμόπουλου, και του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), Στρατηγού Μιχαήλ Κωσταράκου.
Σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας αναφέρει ότι οι έδρες θα συνδέονται με τη Σχολή Εθνικής Άμυνας και την Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου, ήδη υπάρχουσες, γεγονός που καθιστά ρεαλιστικό, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ στέλεχος του Υπουργείου που συμμετέχει στις συζητήσεις, εφικτό το στόχο η νέα αυτή Έδρα να αρχίζει να λειτουργεί και από την τρέχουσα ακαδημαϊκή περίοδο 2014-2015.
Συγκεκριμένα, οι προτάσεις που κατατέθηκαν από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι:
- Ίδρυση της έδρας «Στρατιωτικής Ιστορίας και Γεωπολιτικής Αναλύσεως του Ελληνισμού στη ΝΑ Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο, Ηρόδοτος» του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του ΕΠΑ, σε συνεργασία με τη ΣΕΘΑ.
- Ίδρυση έδρας «Στρατηγικών Σπουδών ΓΕΕΘΑ, Θουκυδίδης» του Τμήματος ΔΕΣ του ΠΑ.ΜΑΚ., σε συνεργασία με την ΑΔΙΣΠΟ.
- Οι έδρες να λειτουργήσουν για τέσσερα έτη, με δυνατότητα ανανεώσεως από το ΓΕΕΘΑ εφόσον κριθεί επιτυχής η λειτουργία τους.
- Αίτημα για να συμπεριληφθούν αντίστοιχα με τις έδρες μαθήματα στο εκάστοτε Τμήμα των δύο Πανεπιστημίων.
«Η πρωτοβουλία να ιδρυθούν Επώνυμες Έδρες Στρατηγικών Σπουδών και Στρατιωτικής Ιστορίας συμβάλλει στην ανάπτυξη της ελληνικής επιστήμης και στην από κοινού ωφέλεια των Ενόπλων Δυνάμεων και των Πανεπιστημίων, αποδεικνύοντας εμπράκτως ότι δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ακαδημαϊκή εκπαίδευση των αξιωματικών, η οποία, σε συνδυασμό με την υψηλή επαγγελματική τους κατάρτιση, εκτιμάται ότι θα έχει εποικοδομητικά αποτελέσματα, τόσο για τις Ένοπλες Δυνάμεις όσο και την κοινωνία», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου.