Μελέτη Ινστιτούτου Κύπρου: Το κουνούπι τίγρης απειλεί την Ευρώπη


Νέα μελέτη από ερευνητές του Ινστιτούτου Κύπρου καταδεικνύει ότι το κουνούπι τίγρης,  το οποίο σχετίζεται με κουνούπια που μεταδίδουν τον ιό Zίκα στην Λατινική Αμερική, δύναται να εξαπλωθεί περαιτέρω στην Ευρώπη κατά το προσεχές μέλλον.

Μια νέα επιστημονικήδημοσίευση του Ινστιτούτου Κύπρου υπό τον Δρ. Kamil Erguler και συνεργάτες, σε συνεργασία με Βρετανικά και Γερμανικά ερευνητικά ιδρύματα δείχνει ότι το κουνούπι τίγρης, πιθανός φορέας του ιού Ζίκα καθώς και άλλων επιβλαβών ιών, μπορεί να εξαπλωθεί στην Ευρώπη πιο εύκολα απ' ότι αρχικά νομιζόταν. Οι ερευνητές με τη χρήση ατμοσφαιρικών μοντέλων γενικής κυκλοφορίας σε υψηλή χώρο-χρονική ανάλυση και δυναμικών μοντέλων πληθυσμού, μελέτησαν, σε παγκόσμια κλίμακα, τη διάδοση και εξάπλωση του κουνουπιού τίγρης, Aedesalbopictus. Το κουνούπι τίγρης είναι επιστημονικά επιβεβαιωμένος διακομιστής των ιών του Δάγκειου πυρετού (Denguefever) και Chikungunyaκαι εικάζεται ότι είναι δυνατόν να μεταδίδει και τον ιό Ζίκα. Η έρευνα δείχνει ότι οι παρούσες κλιματικές συνθήκες στην Ευρώπη ευνοούν την εξάπλωση του κουνουπιού ακόμη και σε χώρες της βόρειας Ευρώπης όπως Γερμανία, Βέλγιο, βόρεια Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ιρλανδία.

Το Ινστιτούτο Κύπρου πραγματοποίησε εκστρατεία παρατήρησης διαφόρων ειδών κουνουπιών στην Κύπρο τη διετία 2013-2014, κατά την οποία δεν βρέθηκε το κουνούπι τίγρης ή οποιαδήποτε άλλα εισβάλλοντα είδη κουνουπιών στο νησί. Ως αποτέλεσμα των ευρημάτων αυτών, η πιθανότητα της εξάπλωσης του ιού Ζίκα στην Κύπρο είναι πολύ μικρή ακόμη και αν η ασθένεια φθάσει σε γειτονικές χώρες. Χορηγός της μελέτης αυτής ήταν το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και διεξήχθη σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του  Υπουργείου Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη συνδρομή και του πανεπιστημίου Imperial College του Λονδίνου.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ένδειξη ενδημικής μετάδοσης του ιού Ζίκα στην Ευρώπη, καθώς τα μεμονωμένα κρούσματα που εμφανίστηκαν αναφέρονται σε περιπτώσεις ατόμων που ταξίδεψαν πρόσφατα στις χώρες όπου παρατηρείται εξάπλωση του ιού. Στη Λατινική Αμερική, η διάδοση του ιού Ζίκα οφείλεται κυρίως σε τσιμπήματα από κουνούπια του είδους Aedesaegypti, τα οποία δεν υπάρχουν στην ηπειρωτική Ευρώπη.  Ωστόσο, επικρατεί η άποψη ότι και το κουνούπι τίγρης, που εξελικτικά συνδέεται στενά με το είδος Aedesaegypti, έχει επίσης τη δυνατότητα μετάδοσης του ιού Ζίκα, αλλά αυτό δεν έχει τύχει ακόμη επιστημονικής τεκμηρίωσης. Τα συμπτώματα από τον ιό Ζίκα είναι κατά κύριο λόγο ήπιας μορφής και εξασθενούν εντός μερικών ημερών. Παρόλα αυτά, υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι ο ιός Ζίκα συνδέεται με τη μικροκεφαλία που παρατηρείται σε έμβρυα και νεογνά, όπως επίσης και με το σύνδρομο GuillainBarré που αφορά σε παράλυση του περιφερειακού νευρικού συστήματος.

Για άμεση πρόσβαση του κοινού στα ευρήματα της έρευνας, το Ινστιτούτο Κύπρου έχει ετοιμάσει μια ιστοσελίδα όπου φιλοξενείται ένα διαδραστικό εργαλείο παρακολούθησης και αξιολόγησης του παρόντος και μελλοντικού κινδύνου από πιθανή εξάπλωση του κουνουπιού τίγρης σε παγκόσμια κλίμακα. Το εργαλείο μπορεί να βρει κάποιος στην ιστοσελίδα  http://vbd.cyi.ac.cy η οποία ανανεώνεται τακτικά με καινούριες προβλέψεις, καθώς και δεδομένα από παρατηρήσεις.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










248