Μετά από έντονη κριτική η Βουλή ενέκρινε την πρόσληψη 103 εκπαιδευτικών


Με την Κυβέρνηση να δέχεται πυρά ότι καταθέτει νομοσχέδια προς έγκριση την υστάτη, η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων ενέκρινε ομόφωνα την τροποποίηση του περί προϋπολογισμού νόμου του 2016 προκειμένου να επιτραπεί η πρόσληψη 103 εκπαιδευτικών.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση της Επιτροπής Οικονομικών με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις θα αυξηθεί ο ανώτατος αριθμός μονίμων και έκτακτων εκπαιδευτικών που δύνανται να προσληφθούν κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους 2016 από 11.967 σε 12.070. Ωστόσο σημειώνεται ότι δεν καθορίζεται το ύψος του κονδυλίου που θα απαιτηθεί.
Αντιδράσεις για την πρακτική ψήφισης νομοσχεδίων την υστάτη
Το νομοσχέδιο κηρύχθηκε και ψηφίστηκε ως κατεπείγον ύστερα από έντονη συζήτηση και με κόμματα της αντιπολίτευσης να διατυπώνουν επικρίσεις κατά της πρακτική της κυβέρνησης, όπως είπαν, να καταθέτει σημαντικά νομοσχέδια με τη μορφή του κατεπείγοντος και να ψηφίζονται χωρίς σοβαρή συζήτηση.
«Η Κυβέρνηση έχει καταντήσει θεσμό να έρχεται την τελευταία στιγμή να καταθέτει σημαντικά νομοσχέδια. Επιτέλους πρέπει αυτό να σταματήσει, διαπιστώσαμε ότι πάρα πολλές κάναμε λάθη γιατί ψηφίζουμε την τελευταία στιγμή νομοσχέδια. Δεν γίνεται να απαιτείται να ψηφίζουμε ζητήματα δίχως να τα βλέπουμε ανεξάρτητα με τη σοβαρότητα του θέματος. Πρέπει να πάει ένα ισχυρό ζήτημα στην Κυβέρνηση ότι πρέπει να τελειώνει αυτό το ζήτημα», είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού. Το ΑΚΕΛ, είπε ο κ. Κυπριανού, θα ψηφίσει ως κατεπείγον το νομοσχέδιο «με πολλή αίσθηση διαμαρτυρίας και άσκηση κρητικής».
Ένσταση στην ψήφιση του νομοσχεδίου με την μορφή του κατεπείγοντος έφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, ζητώντας την παραπομπή του θέματος στην Επιτροπή Οικονομικών, λέγοντας ότι μέχρι την έγκρισή του νομοσχεδίου οι ανάγκες θα καλυφθούν με αντικαταστάτες. «Πρέπει να σταλεί ένα μήνυμα προς την εκτελεστική εξουσία ότι σημαντικά ζητήματα που αφορούν προϋπολογισμούς πρέπει να κατατίθενται έγκαιρα», συμπλήρωσε.
Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, είπε ότι το Κίνημα θα ψηφίσει τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό, προσθέτοντας όμως ότι θα θα πρέπει να γίνει μια πιο ορθολογιστική κατανομή του εκπαιδευτικού χρόνου.
Κατά της κήρυξης του νομοσχεδίου ως κατεπείγον τάχθηκε και η Συμμαχία Πολιτών, με το βουλευτή του κόμματος, Παύλο Μυλωνά να μιλά για «εκβιαστική προσέγγιση» της κυβέρνησης θα συνεχιστεί. Τάχθηκε υπέρ της αναβολής, σημειώνοντας πως «οι δύο βδομάδες δεν θα προκαλέσουν καμιά ανατροπή στις θέσεις της Κυβέρνησης».
Από την πλευρά του, ο βουλευτής του Κινήματος Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας είπε πως αυτό που πρέπει να εξεταστεί είναι τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν αν δεν ψηφιστεί το συγκεκριμένο κονδύλι και αν δεν πάνε οι εκπαιδευτικοί στις αίθουσες για να ξεκινήσει ομαλά η εκπαιδευτική σχολική χρονιά.
Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης είπε πως ακόμη και αν δεν ψηφιστεί ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός οι εκπαιδευτικές ανάγκες των παιδιών καλύπτονται και πρόσθεσε πως «δεν υπάρχει πρόβλημα να συζητήσουμε την απόφαση της Κυβέρνησης για λίγο αναβάλλοντας την ψήφισή του για λίγες βδομάδες».
Να ψηφίσουμε για τα παιδιά μας
Απαντώντας στις επικρίσεις, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, παρατήρησε ότι η Βουλή συμφώνησε να τροποποιήσει το Σύνταγμα, ενώ κάποια μέρη ζητούν περισσότερο χρόνο για συζήτηση για την έγκριση 103 θέσεων συμβασιούχων εκπαιδευτικών. Πρόσθεσε δε πως τα μόνα επιχειρήματα που άκουσε αφορούσαν συνδικαλιστικές οργανώσεις.
«Εμείς είμαστε υπέρ να συζητήσουμε το νομοσχέδιο για τα παιδιά μας. Θεωρούμε θα είναι λιγότερα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν αν εγκρίνουμε τον προϋπολογισμό. Αν το αφήσουμε (δεν το εγκρίνουμε) συμφέρει και δημοσιονομικά στο κράτος», είπε.
Υπενθυμίζεται ότι σε επιστολή του προς την Επιτροπή Οικονομικών ο Υπουργός Παιδείας αναφέρει που οι αυξημένες ανάγκες οφείλονται στον πολύ αυξημένο αριθμό προαγωγών που έγιναν, ο οποίος προέκυψε από την αποπαγοποίηση μεγάλου αριθμού θέσεων προαγωγής που είχαν συσσωρευτεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, στην αύξηση των παιδιών που φοιτούν στην δημοτική και στην μέση τεχνική εκπαίδευση, στην αύξηση των παιδιών που φοιτούν στις τάξεις μεικτής ικανότητας, στη μείωση του μέσου όρου του χρόνου διδασκαλίας για τους εκπαιδευτικούς , στον πολύ μικρό αριθμό αφυπηρετήσεων και στην εφαρμογή καινοτομιών που προωθούνται από το Υπουργείο Παιδείας λόγω της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










185