Μετά από έντονη συζήτηση για την Ιατρική Σχολή ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του Πανεπιστ. Κύπρου


Η Ολομέλεια της Βουλής με 44 ψήφους υπέρ και 2 αποχές (ΕΛΑΜ) ψήφισε σε νόμο τον Προϋπολογισμό του Πανεπιστημίου Κύπρου για το 2017, μετά από μακρά συζήτηση για καταγγελίες που αφορούν τη λειτουργία της Ιατρική Σχολής και την αναγνώριση του πτυχίου της.

Η Ολομέλεια της Βουλής προχώρησε στην ψήφιση του Προϋπολογισμού αφού ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας Κυριάκος Χατζηγιάννης διαβεβαίωσε ότι θα εργαστεί “δογματικά” ώστε το θέμα να κλείσει πριν τις θερινές διακοπές της Βουλής.
Ο προϋπολογισμός του Πανεπιστημίου Κύπρου για το 2017 είναι ισοσκελισμένος και παρουσιάζει έσοδα ύψους €130.518.000 και δαπάνες του ίδιου ύψους.
Η Βουλή σταύρωσε κονδύλι €26 εκ. που αφορά κατασκευαστικές και βελτιωτικές εργασίες στο Πανεπιστήμιο, κονδύλι €713.000 για τη συντήρηση και λειτουργία μηχανογραφικών συστημάτων, ποσό €632.000 για τις άδειες χρήσης λογισμικών προγραμμάτων και €9.000 για νομικά έξοδα.
Για τα κατασκευαστικά έργα, περιλήφθηκε σημείωση στον προϋπολογισμό ώστε η Βουλή να ενημερώνεται ανά τρίμηνο για την πορεία των έργων και τα κονδύλια που εκταμιεύθηκαν.
Η Βουλή απέκοψε επίσης ποσά από τα κονδύλια που αφορούν επιδόματα τηλεφώνου και φιλοξενίας για μέλη του προσωπικού με μισθολογική κλίμακα Α15 και άνω, ποσοστό 10% από το συνολικό κονδύλι επιδομάτων φιλοξενίας και ολόκληρο το επίδομα τηλεφώνου, του διευθυντή διοίκησης και οικονομικών.
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου ζήτησε με προφορική τροπολογία να δεσμευτεί το κονδύλι για πρόσθετες υπηρεσίες για την Ιατρική Σχολή, ωστόσο δεν έγινε αποδεκτό το αίτημα του για προφορική τροπολογία. Κατόπιν τούτου ο κ. Λεωνίδου ζήτησε αναβολή μιας εβδομάδας για να συζητηθεί το θέμα της ιατρικής, ωστόσο ούτε αυτό το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ολομέλεια της Βουλής.
Στη συζήτηση που ακολούθησε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας είπε ότι η η ανησυχία για την Ιατρική Σχολή έχει απασχολήσει την Επιτροπή κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού. Πρόσθεσε ότι υπάρχει πρόβλημα, αναφέροντας ότι οι φοιτητές του 5ου έτους φοιτούν χωρίς να έχουν διενεργήσει κλινική πράξη. Σημείωσε περαιτέρω ότι οι φοιτητές της ιατρικής αποτελούν τον ανθό των παιδιών μας και ότι πριν το καλοκαίρι θα δοθεί τελεσίδικη λύση σε ό,τι αφορά την αναγνώριση των πτυχίων τους.
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας είπε ότι ως Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου δέχθηκε σωρεία καταγγελιών για την Ιατρική Σχολή. Συνεχίζοντας αφού ανέφερε ότι δυσκολεύτηκε να πιστέψει ότι συμβαίνουν τα όσα καταγγέλλονται είπε πως με τις εισαγωγές φοιτητών από το 2012 το ζήτημα αφορά περίπου 120 παιδιά. Ο κ. Κουλίας ανέφερε περαιτέρω ότι στην πανεπιστημιακή κλινική διδάσκουν δύο ιατροί ένας παιδοχειρούργος και ένας παιδίατρος – παιδοπνευμονολόγος που ως καθηγητές πολλαπλασίασαν τη μισθολογική τους κλίμακα.
Ανέφερε περαιτέρω ότι η σχολή παραπαίει, οι φοιτητές είναι στο πέμπτο έτος και δεν έχουν δει πτώμα και πρόσθεσε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα, άμεσα.
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης είπε πως εάν η Βουλή θέλει να βοηθήσει την Ιατρική Σχολή πρέπει να εξετάσει το όποιο ζήτημα με διακριτικότητα ώστε να μην τη δυσφημεί. Σε ό,τι αφορά το μνημόνιο που επεξεργάστηκε ο Υπουργός Υγείας για πανεπιστημιακή κλινική στο Μακάρειο νοσοκομείο έγινε χωρίς συζήτηση με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις. “Θέλουμε να ασκηθεί έλεγχος, θα γίνουν καταγγελίες για τα έργα στο Πανεπιστήμιο”, πρόσθεσε ο κ. Λουκαΐδης.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Λάρνακας Γιώργος Γεωργίου, αναφέροντας ότι η Ιατρική Σχολή θα μπορούσε να είναι η κορωνίδα του Πανεπιστημίου, συνέστησε προσοχή επειδή όπως ανέφερε στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια το κόστος φοίτησης στην ιατρική ανέρχεται στα 25.000 ευρώ το χρόνο σε δίδακτρα και συνεπώς δεν θα πρέπει η συζήτηση να γίνεται αγνοώντας ότι υπάρχουν και οικονομικά συμφέροντα. Είπε ακόμα ότι δεν νοείται Ιατρική Σχολή χωρίς πανεπιστημιακές κλινικές και πρόσθεσε ότι ο Υπουργός οφείλει να λύσει το πρόβλημα.
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι απαιτείται σοβαρότητα και δραστικότητα.
Αφού ανέφερε πως φαίνεται να συμβαίνουν πολλά διάφορα και περίεργα, είπε πως πρέπει να εγγραφεί για συζήτηση το θέμα σε κοινή συνεδρία Επιτροπών Υγείας και Παιδείας.
Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας, αφού ανέφερε ότι δέχθηκε σημειώματα και τηλεφωνήματα, είπε πως η ιατρική μπορεί να καταστεί κορωνίδα του Πανεπιστημίου και επικαλέστηκε το παράδειγμα της Μάλτας που στέλνει καθηγητές σε ιατρικές σχολές στην Αγγλία.
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης, είπε ότι το Πανεπιστήμιο τιμά την Κύπρο διεθνώς. Παρατήρησε πως όταν ελαφρά τη καρδία μεταφέρουμε κουτσομπολιά για να δυσφημίσουμε το Πανεπιστήμιο, δυσφημίζουμε και την ίδια την Κυπριακή Δημοκρατία την οποία υπερασπίζονται, κατά τα άλλα.

ΠΗΓ- ΚΥΠΕ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










164