Μεταπτυχιακό Σεμινάριο ΠΚ:Η Τουρκική ως ξένη και ως μειονοτική γλώσσα στην Ελληνοκυπριακή εκπαίδευση


Η ομάδα Γλώσσας του Τμήματος Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου, θα πραγματοποιήσει  το Μεταπτυχιακό Σεμινάριο που θα διεξαχθεί την Τρίτη, 25 Απριλίου 2017 στις 7:30 στη ΧΩΔ02 110 (Πανεπιστημιούπολη) με θέμα: «Η Τουρκική ως ξένη και ως μειονοτική γλώσσα στην Ελληνοκυπριακή εκπαίδευση: συζητώντας δύο παραδείγματα».

 Ομιλήτριες είναι:

Δρ. Παναγιώτα Χαραλάμπους: Συνεργαζόμενο Εκπαιδευτικό Προσωπικό, Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Δρ. Κωνσταντίνα Χαραλάμπους. Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Επιστημών της Αγωγής, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο.

Το σεμινάριο θα είναι ανοιχτό στο κοινό και στους συμμετέχοντες θα δοθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης.

Περίληψη:

Στόχος της παρουσίασης είναι να εξετάσει διάφορες όψεις και αναπαραστάσεις της Τουρκικής γλώσσας στην Ελληνοκυπριακή εκπαίδευση, όπως αυτές προκύπτουν από εθνογραφικά δεδομένα σε τάξεις δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης. Πιο συγκεκριμένα παρουσιάζουμε δεδομένα μέσα από δύο εκπαιδευτικά παραδείγματα: το πρώτο παράδειγμα αντλεί από δύο εθνογραφικές έρευνες που εξέταζαν τη διδασκαλία της Τουρκικής ως ξένης γλώσσας σε Ελληνοκυπριακά Λύκεια (2005-2009 και 2012-2015).Το δεύτερο παράδειγμα αντλεί δεδομένα από μια εθνογραφική έρευνα η οποία εξέταζε πρακτικές ειρηνικής συνύπαρξης και διαπολιτισμικότητας στην οποία έτυχε η Τουρκική γλώσσα να είναι η μητρική γλώσσα αρκετών μαθητών σε μια τάξη. Μέσα από τα δύο αυτά παραδείγματα εξετάζουμε πώς το ιστορικοπολιτικό συγκείμενο της Κύπρου έχει ιστορικά δημιουργήσει ένα αρνητικό ιδεολογικό φορτίο γύρω από την Τουρκική γλώσσα (ειδικότερα σε σύγκριση με άλλες ξένες γλώσσες) και τις επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτό σε διάφορες παραμέτρους των καθημερινών εκπαιδευτικών πρακτικών, όπως είναι η διδασκαλία και η μάθηση, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές. Ταυτόχρονα, η παρουσίασή μας εξετάζει τις στρατηγικές που χρησιμοποιούν εκπαιδευτικοί και μαθητές στην κάθε περίπτωση για τη διαχείριση του ιδεολογικού αυτού φορτίου της τουρκικής γλώσσας στην τάξη.

Βιογραφικά:

Η Παναγιώτα Χαραλάμπους είναι Συνεργαζόμενο Εκπαιδευτικό Προσωπικό στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου και επισκέπτρια ερευνήτρια στο King's College London. Κατέχει διδακτορικό στην εκπαίδευση από το King's College του Λονδίνου (2010) και μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της είχε ενεργό εμπλοκή σε πολλά ερευνητικά προγράμματα που αφορούσαν τις ιδεολογικές διαστάσεις διαφόρων πρακτικών γραμματισμού σε σχέση με ζητήματα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης και εκπαίδευσης για την ειρήνη και τη συμφιλίωση. Τα τρία τελευταία χρόνια έχει εργαστεί ως έρευνήτρια στο πρόγραμμα «Διαπολιτισμική γλωσσική εκπαίδευση σε ένα περιβάλλον συνεχιζόμενης διαίρεσης» που διεξήγαγαν από κοινού το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και το King's College London. Δουλειά της έχει δημοσιευτεί σε πολλά έγκριτα ακαδημαϊκά περιοδικά ενώ είναι συν-συγγραφέας και του βιβλίου Peace education in a conflict-affected society: an ethnographic journey που κυκλοφόρησε το 2016 από το Cambridge University Press. Έχει επίσης ασχοληθεί με την επιμόρφωση εκπαιδευτικών σε σχετικά θέματα.

Κωνσταντίνα Χαραλάμπους είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στη Διδακτική του Γλωσσικού Μαθήματος, στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Είναι κάτοχος διδακτορικού από το King's College London (2010) με το οποίο συνεργάστηκε πρόσφατα σε ένα ένα τριετές ερευνητικό πρόγραμμα με θέμα «Διαπολιτισμική γλωσσική εκπαίδευση σε ένα περιβάλλον συνεχιζόμενης διαίρεσης» (χρηματοδοτημένο από το Levehulme Trust) Τα κυριότερα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιστρέφονται γύρω από θέματα διδασκαλίας της γλώσσας, πρακτικών γραμματισμού, και γλωσσικής κοινωνικοποίησης, και πιο συγκεκριμένα, γύρω από τις πολιτικές διαστάσεις του γλωσσικού μαθήματος και ιδιαίτερα τη σχέση της γλώσσας με ζητήματα όπως πολυπολιτισμικότητα, πολυγλωσσία, διαπραγμάτευση ταυτοτήτων, κοινωνική δικαιοσύνη και διαπολιτισμική επικοινωνία. Έχει δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά (π.χ. Linguistics and Education, Teaching and Teacher Education. Applied Linguistics κλπ) και τον Απρίλιο του 2016, κυκλοφόρησε μαζί με συνεργάτες βιβλίο με «Peace education in a conflict-affected context: An ethnographic journey (εκδόσεις Cambridge University Press). Τέλος, έχει συμμετάσχει συχνά σε επιμορφώσεις εκπαιδευτικών, και την περίοδο αυτή συμμετέχει σε δύο ερευνητικά προγράμματα Erasmus + σε συνεργασία με εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Κύπρο και το εξωτερικό.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











186