Μεταρρύθμιση και προβλήματα στα σχολεία. Περίληψη επιστολών Λ. Σέπου σε 5 υπ. Παιδείας


Το Paidiea-News παραθέτει περίληψη σημείων από επιστολές του διευθυντή Λυκείου Ακρόπολης Λοΐζου Σέπου που έστειλε στο ΥΠΠ σχετικά με την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και για τα προβλήματα που υπάρχουν στα σχολεία. Οι επιστολές αυτές στάλθηκαν σε όλους τους υπουργούς, από τον Πεύκιο Γεωργιάδη  μέχρι και τον κ. Κενεβέζο.

ΤΟΥ ΛΟΪΖΟΥ ΣΕΠΟΥ

  «Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση για να είναι αποτελεσματική και κυρίως παραγωγική όσο αφορά την μαθησιακή διαδικασία θα πρέπει να μελετηθεί η διαχείριση του χρόνου διδασκαλίας  στην τάξη ( class teaching time management). Το αναλυτικό πρόγραμμα κάθε μαθήματος βασίζεται πάνω σε κάποιο αριθμό διδακτικών περιόδων των 45 λεπτών. Στην πραγματικότητα ποτέ δεν γίνεται μάθημα 45 λεπτών. Κάτω από τις καλύτερες προϋποθέσεις  η διάρκεια της διδασκαλίας είναι 35-40 λεπτά.

Επίσης πάρα πολύς διδακτικός χρόνος χάνεται λόγω των διαφόρων εκδηλώσεων που λαμβάνουν τόπο στο σχολείο, όπως προετοιμασία για τους διάφορους διαγωνισμούς, επετείους, εορτασμούς, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, έρευνες κ.ο.κ. Είναι σαν να υπάρχει ένα δεύτερο αναλυτικό πρόγραμμα.  Είναι πάνω σε αυτόν το χαμένο διδακτικό χρόνο που καθιερώθηκε το ΔΔΚ. Έχει υπολογιστεί πως για όλες αυτές τις ενασχολήσεις   χάνονται γύρω στις 110-120 περίοδοι γόνιμης διδασκαλίας.  Εισηγούμαι την καθιέρωση ολοήμερου σχολείου για δύο από τις πέντε εργάσιμες ημέρες. Τα μαθήματα θα αρχίζουν  στις 7:30 και θα τελειώνουν στις 12:00. Θα ακολουθεί  μία(1) ώρα διάλειμμα για φαγητό και στις 1:00 – 4:00. Ο χρόνος από τις 7:30-1:35 και από τις 7:30-12:00 θα είναι  μόνο  για διδασκαλία. Μετά από κάθε περίοδο θα πρέπει να μεσολαβεί χρόνος 5 λεπτών για μετάβαση στην αίθουσα (εκτός μετά από διαλειμμα).  

 Μετά τις 1:00 (Απογευματινές Δράσεις) θα γίνονται: 

  • ενισχυτική διδασκαλία τόσο για τους αδύνατους όσο και τους καλούς μαθητές.
  • Διαλέξεις, σεμινάρια.
  • Προετοιμασία σε διαγωνισμούς που διοργανώνονται υπό την αιγίδα του ΥΠΠ.
  • Πρόβες για την χορωδία-φιλαρμονική, θέατρο.
  • Προετοιμασία και διεξαγωγή αγώνων πετόσφαιρας, καλαθόσφαιρας, ποδοσφαίρου κ.λ.π.

Να σημειωθεί πως για τις ποιο πάνω δραστηριότητες  παραχωρούνται τώρα περίοδοι διδασκαλίας  για τους εμπλεκόμενους καθηγητές/τριες.

Ένας από τους στόχους της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης είναι να κλείσει το χάσμα μεταξύ Γυμνασίου και Λυκείου. Το χάσμα προκλήθηκε από το διαχωρισμό του εξατάξιου σχολείου σε γυμνασιακό και λυκειακό κύκλο. Ο διαχωρισμός έγινε για να αυξηθούν οι θέσεις προαγωγής για τους εκπαιδευτικούς( Κύκλος Α & Β, Γυμνάσιο-Λύκειο).   Η λύση είναι πολύ απλή: Επαναφορά του εξατάξιου σχολείου στη Μέση και Τεχνική Εκπαίδευση.  Να δημιουργηθούν γύρω στα 80 νέα σχολεία.  Η Διευθυντική Ομάδα να αποτελείται από 2 Β.Δ. Α’ ,  5  Β.Δ. διοικητικούς/συντονιστές και τον υπεύθυνο Β.Δ. συντονιστή της απογευματινής φοίτησης. Μερικά από τα πλεονεκτήματα της εφαρμογής αυτής θα είναι η μείωση των διευθυντικών θέσεων, περιορισμός των πλεονασμάτων / μειώσεων σε περιόδους διδασκαλίας, περιορισμός στις μετακινήσεις εκπαιδευτικών και το ποιο σημαντικό θα είναι η κατανομή των τμημάτων  σε καθηγητές που θα διδάσκουν στην 6η και 1η  τάξη ή 3η και 4η τάξη.  Τα σχολικά κτήρια που θα ελευθερωθούν  θα μπορούν να καλύψουν τις στεγαστικές ανάγκες τις δημόσιας υπηρεσίας: Υπουργεία Άμυνας,  Δικαιοσύνης, Συγκοινωνιών, Εσωτερικών, Υγείας.  Θα απαλλαγεί το κράτος  από τα ενοίκια.  Επίσης θα πρέπει να σημειωθεί πως ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη δεν επιβεβαιώνει  και τη σίγουρη επιτυχία. Ένας δραστήριος και  ενεργητικός καθηγητής που εμπνέει τους μαθητές του με 35 μαθητές στην τάξη  θα έχει καλύτερα αποτελέσματα από ένα μέτριο καθηγητή  με 15-20 μαθητές στην τάξη. Η επαναλειτουργία των εξατάξιων Τεχνικών Σχολών θα δώσει λύση στα προγράμματα στήριξης/αλφαβητισμού και νεανικής μαθητικής παραβατικότητας με την ανάπτυξη των δεξιοτήτων αυτής της κατηγορίας μαθητών. Οι πλείστοι των μαθητών αυτών θέλουν να ασχολούνται μα τα τεχνικά επαγγέλματα.

Το σύστημα επιλογής μαθημάτων έχει αποτύχει. Θα πρέπει να επανέλθουν οι κλάδοι σπουδών.  Πρέπει άμεσα να διακοπούν τα μαθήματα της Δακτυλογραφίας και Φυσικής Αγωγής – Ολυμπιακής Παιδείας. Για να μη θεωρηθεί πως τιμωρούνται οι καθηγητές των πιο πάνω μαθημάτων, θα μπορούσε το μάθημα της Δακτυλογραφίας να αντικατασταθεί με τα Οικονομικά Μαθηματικά και η Ολυμπιακή Παιδεία με την αύξηση των περιόδων της Φυσικής Αγωγής στον κοινό κορμό από 1 περίοδο σε 2.5-3 περιόδους. ΟΛΟΙ οι «προβληματικοί» μαθητές «μαζεύονται» στα δύο αυτά μαθήματα. Κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους παρατηρούνται πολλές απουσίες των καθηγητών της Φυσικής Αγωγής λόγω των πολλών αθλητικών διοργανώσεων. Όταν το μάθημα της Φυσικής Αγωγής μεταφερθεί στον κοινό κορμό μαθημάτων, τότε θα μπορεί να γίνονται αλλαγές στο ωρολόγιο πρόγραμμα της ημέρας για  την διδασκαλία άλλων μαθημάτων και με αυτό τον τρόπο δεν θα χάνεται διδακτικός χρόνος και θα αποφεύγεται η αναστάτωση στο σχολείο.

Από τη συγχώνευση των σχολείων και από το πρόγραμμα Στήριξης η κυβέρνηση θα μπορεί να εξοικονομεί γύρω στα 60-70 εκ. ευρώ το χρόνο με ποιότητα στην εκπαίδευση.

 Όσο αφορά για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών  θα πρέπει να γίνεται με διαφάνεια. Να οριστούν  4-5 τομείς με 10 σημεία ο κάθε τομέας. Το κάθε σημείο να βαθμολογείται με 0, 0.5 και 1.0. Πρέπει να συμπεριληφθούν σημεία όπως  αριθμός ημερών απουσίας από το σχολείο, καθυστέρηση  στην προσέλευση στην τάξη (υπάρχουν καθηγητές που κάνουν  πολύ καλό μάθημα αλλά καθυστερούν να πάνε στην τάξη).

  • Τα τελευταία 7 χρόνια η διάρκεια της σχολικής  χρονιάς   είναι 150-156 μέρες. Από αυτό το σύνολο θα πρέπει να αφαιρεθούν οι 2 μέρες του Ιανουαρίου, οι δύο τελευταίες μέρες πριν τα Χριστούγεννα και Πάσχα, οι 2 εκδρομές, όμιλοι, και όποιες μέρες δεήσουν τα κομματόσκυλλα. Θα πρέπει οι μαθητές να μην δικαιούνται να απουσιάζουν περισσότερες από 30-40 περιόδους για όλη τη χρονιά.
  • Το σύνολο των απουσιών που μπορεί να απουσιάσει από τα μαθήματα ο μαθητής/τρια  αθροίζεται   στις  39-42 μέρες – 150 απουσίες και 110 περίοδοι ΔΔΚ… (ελέω Ουράνιου Ιωαννίδη και επιφανών πρώην λειτουργών του ΥΠΠ!!!!).
  • Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να απουσιάσουν μέχρι και 42 μέρες!!. Καταλαβαίνω ότι έτσι λέει ο νόμος, αλλά από τις 15 Μαρτίου 2013 πολλά έχουν αλλάξει και κυριότερο η αναστολή του Συντάγματος της Δημοκρατίας. Ένας εκπαιδευτικός να δικαιούται 4-6 μέρες απουσίας για προσωπικούς λόγους  και  όταν απουσιάσει περισσότερες, τότε να γίνεται αποκοπή μισθού.  Επειδή θα αντιδράσει η ΟΕΛΜΕΚ, καλό είναι να αφαιρεθούν και οι πληρωμένες μέρες των συνδικαλιστών. Το επάγγελμα του εκπαιδευτικού είναι λειτούργημα  και ως εκ τούτου μπορούν να συνεδριάζουν το απόγευμα μετά το σχολείο. Πληρώνονται ως εκπαιδευτικοί ή ως συνδικαλιστές;
  • Το αναλυτικό πρόγραμμα οργανώνεται πάνω σε 45λεπτες περιόδους διδασκαλίας. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ σχολείο που να διδάσκεται κάποιο μάθημα στον πραγματικό χρόνο των 45 λεπτών. Κάτω από τις πιο τέλειες περιστάσεις η διδασκαλία γίνεται 35-40 λεπτά.  Θα πρέπει παρεμβληθούν 5 λεπτά για αλλαγή περιόδου  και τα δύο 20λεπτα  διαλείμματα να αυξηθούν κατά 10-15 λεπτά.  Θα υπάρχει αρκετός χρόνος για τις παιδαγωγικές ομάδες και για πρόβες.
  • Τα μαθήματα θα πρέπει να αρχίζουν στις 3 Σπτεμβρίου. Κατάργηση των σχολικών αργιών για τα ονομαστήρια του Αρχιεπισκόπου, οι δύο μέρες αλλαγής τετραμήνου, Θεοφανίων, 30 Ιανουαρίου, 1Η Μαΐου και 11 Ιουνίου. Για τις διακοπές των Χριστουγέννων το σχολείο θα παραμένει κλειστό από τις 24 Δεκεμβρίου μέχρι τις 2 Ιανουαρίου.  Για το Πάσχα το σχολείο θα είναι κλειστό από την Μεγάλη Πέμπτη μέχρι την Τετάρτη του Πάσχα. Σε αντιστάθμισμα για τις ημέρες που «δίνονται» να καθιερωθεί το ενδιάμεσο χειμωνιάτικο διάλειμμα όλη την εβδομάδα πριν την Καθαρά Δευτέρα.  Οι Εξετάσεις να αρχίζουν 1η Ιουνίου και θα πρέπει η Υπηρεσία να μάθει να διορθώνει τα γραπτά σε 2-3 μέρες και όχι  σε 20-30 μέρες. Έχει μελετήσει κάποιος πόσα χρήματα δαπανώνται για τις υπερωρίες στην Υπηρεσία Εξετάσεων;
  • Περισσότερος χρόνος στο σχολείο λιγότερα φροντιστήρια και παραπαιδεία!
  • Να μελετηθούν ξανά τα παιδαγωγικά μέτρα. Υπάρχουν παραπτώματα που οι ποινές τους είναι πολύ ελαφρές. Βανδαλιστές, έμποροι ναρκωτικών, διαρρήκτες δεν μπορούν να τιμωρηθούν διότι το έγκλημα δεν «έγινε μέσα» στο σχολείο!
  • Η εκλογή  ΚΜΣ πρέπει να γίνεται με καθολική ψηφοφορία. Η εκλογή προεδρείου με τη μέθοδο εκλεκτόρων γίνεται στις ΗΠΑ και  εκλογή για Αρχιεπισκόπου Κύπρου, οι οποίες  εκλογές  δεν αντικατοπτρίζουν και την πλειοψηφία --- ένας μαθητής ένας ψήφος!!!. Η κατάργηση της ΕΣΕΜ και ΠΣΕΜ θα σώσει τα παιδιά από τα κομματόσκυλλα. Στις επιστολές που στέλλει η ΠΣΕΜ αναγράφεται ως διεύθυνση ΑΧΑΙΩΝ 5Α ΣΤΡΟΒΟΛΟΣ. Ποιος μένει σε αυτήν τη διεύθυνση; Μήπως ο πρόεδρος ή γραμματέας της ΕΔΟΝ;  Πάντως όχι ο πρόεδρος ΠΣΕΜ.  Μαθητής/τρια που θέλει να πολιτευτεί ας παρακολουθεί τα πολιτικά ακτίβ των κομματοσκύλλων τα απογεύματα. Θα πρέπει να σημειωθεί και η απαράδεκτη συμπεριφορά της ΕΣΕΜ Λευκωσίας κατά την προηγούμενη χρονιά. Επειδή η ΠΣΕΜ ανήκε σε άλλο κόμμα από την ΕΣΕΜ Λευκωσίας, η ΕΣΕΜ Λευκωσίας ήθελε να καθορίσει πολιτική επικουρούμενη από κομματική νεολαία, την οποία συμπεριφορά ανέχτηκε το ΥΠΠ και κυρίως το Συντονιστικό Σχολείο.
  • Υπάρχει πρόβλημα με τη στήριξη. Εισηγήσεις των εκπαιδευτικών και της Διεύθυνσης αναιρούνται από τους Ψυχολόγους του ΥΠΠ. ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΠΟΨΗ το σχολείο που ζει καθημερινά το/τη μαθητή/τρια , και έχει άποψη ο ψυχολόγος  που δεν ξέρουμε πότε ήταν η τελευταία φορά που είδε το μαθητή;  Αυτό είναι προσβολή προς τους Διευθυντές . Μας θέλετε μόνο για την υπογραφή για να είναι καλυμμένο το ΥΠΠ. ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ να ΑΞΙΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ  και οι εκπαιδευτικοί ψυχολόγοι από τους  Διευθυντές.  Επίσης θα πρέπει να γίνουν και προγράμματα ενισχυτικής διδασκαλίας και για τα προικισμένα παιδιά. Ξοδεύονται εκατομμύρια ευρώ,  για να διδαχθεί σε μαθητές Λυκείου η αριθμητική και η ανάγνωση δημοτικού.   Κάποιο από αυτά τα προικισμένα παιδιά μπορεί να ανακαλύψει το φάρμακο για το Αλτσχάϊμερ, για την Κατά Πλάκας  Σκλήρυνση κ.λ.π.. 
  • Θα πρέπει να αναθεωρηθεί η απαγόρευση αγοράς/αντικατάστασης  ηλεκτρονικού εξοπλισμού. Θα πρέπει να σταλούν επιστολές στην Εφορεία και εκείνη με τη σειρά της στα Έργα Πληροφορικής και εκείνοι με τη σειρά τους  στον Επιθεωρητή Πληροφορικής για να δώσει την όποια «σολομώντεια» απόφαση πίσω στην Εφορεία ακολουθώντας το ίδιο κανάλι επικοινωνίας!!!!!!!!!!. Φαίνεται πως όλοι αυτοί ξέρουν καλύτερα τις ανάγκες του σχολείου από τη Διεύθυνση του σχολείου.
  • Ένα σχολείο μπορεί να λειτουργήσει με λιγότερους Β.Δ ακόμη και με απόντες καθηγητές. Δεν μπορεί, όμως, να λειτουργήσει ομαλά χωρίς επιμελητές και όπως φαίνεται πολύ σύντομα θα δημιουργηθεί και πρόβλημα στις γραμματείες των σχολείων.
  • Δεν χρειάζεται να λειτουργούν τα ΚΣΑ. Να συμπληρώνεται η αίτηση από τον ίδιο το μαθητή ηλεκτρονικά όπως γίνεται και στην Ελλάδα.
  • Πολιτική καπνίσματος στα σχολεία. Υπάρχουν Διευθυντές που καπνίζουν στο γραφείο τους και διατηρούν αίθουσα καπνιστών. Αυτό είναι ποινικό αδίκημα!».



Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










136