Μεταρρύθμιση συστήματος διορισμού και αποκατάσταση επηρεαζομένων


ΤΟΥ ΔΡΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗ*

 Εδώ και πολλές δεκαετίες συζητείται στην πατρίδα μας το ζήτημα της κατάργησης της επετηρίδας, με σκοπό τη δημιουργία ενός σύγχρονου, έγκυρου και αδιάβλητου συστήματος διορισμού εκπαιδευτικών. Χρειάστηκαν χρόνια προσπαθειών, εμπλοκή όλων σχεδόν των υπουργών που πέρασαν το κατώφλι του Υπουργείου Παιδείας τις τελευταίες δυο δεκαετίες (και όχι μόνο), αλλά και έντονων προσπαθειών της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, για να γίνει κατορθωτό. Απλά να θυμίσω ότι ανάλογες προτάσεις αλλαγής του συστήματος διορισμού είχαν ετοιμάσει και υποβάλει οι υπουργοί της κυβέρνησης Χριστόφια κ. Α. Δημητρίου και Γ. Δημοσθένους.

Πράγματι, το 2015 η Βουλή αποφάσισε με μεγάλη πλειοψηφία (είτε με θετικές ψήφους είτε διά της αποχής) την υιοθέτηση του νέου συστήματος διορισμού εκπαιδευτικών. Παράλληλα, πρώτος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης αναγνώρισε από το 2013 την ανάγκη αποκατάστασης των επηρεαζόμενων εκπαιδευτικών, μέσα από την κατοχύρωση όλων όσοι θα συμπλήρωναν 30 μήνες υπηρεσίας. Μάλιστα, σε μια από τις συναντήσεις με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις πριν μερικά χρόνια, ο Πρόεδρος παρότρυνε τον Υπουργό Παιδείας και τις εκπαιδευτικές οργανώσεις να εργαστούν, ώστε να εξευρεθεί νόμιμος τρόπος διασφάλισης των επηρεαζομένων.

Μέσα στα πλαίσια αυτά και με τη συμβολή της Επιτροπής Παιδείας και της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, του Υπουργείου Παιδείας και του Υπουργείου Οικονομικών, εγκρίθηκαν και παραχωρήθηκαν τα τελευταία χρόνια εκατοντάδες νέες μόνιμες θέσεις εργασίας σε συμβασιούχους και αντικαταστάτες εκπαιδευτικούς, αίροντας αδικίες πολλών χρόνων. Την ίδια στιγμή, δεν πρέπει να ξεχνάμε και την πρόσληψη πολλών άλλων εκπαιδευτικών σε θέση συμβασιούχου, λόγω και των μεγάλων εκπαιδευτικών αναγκών που υπήρξαν.

Παράλληλα, αναλάβαμε πρωτοβουλία, για να βρεθεί ικανοποιητική νομοθετική ρύθμιση που να διασφαλίζει τους επηρεαζόμενους εκπαιδευτικούς. Πράγματι, η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας έστειλε σχετική επιστολή στη Νομική Υπηρεσία, με την οποία ζητούσε σχετική γνωμάτευση για το όλο ζήτημα.

Δυστυχώς, η γνωμάτευση του ανεξάρτητου θεσμού της Νομικής Υπηρεσίας ήταν αρνητική όσον αφορά την ομάδα των εκπαιδευτικών που συμπληρώνουν τριάντα μήνες αθροιστικής υπηρεσίας σε θέση συμβασιούχου και αντικαταστάτη ή μόνο αντικαταστάτη.

Για τους εκπαιδευτικούς με υπηρεσία 30 μηνών σε θέση συμβασιούχου ήταν θετική και εφαρμόστηκε. Δεκάδες εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων απέκτησαν το καθεστώς του αορίστου χρόνου. Θα πρέπει εδώ να τονιστεί και πάλι ότι η Νομική Υπηρεσία είναι ανεξάρτητος θεσμός και οι αποφάσεις της θεωρούνται ως νομική συμβουλή για το κράτος και οφείλει να την αποδέχεται, έστω κι αν διαφωνεί με το περιεχόμενό της. Η μόνη οδός για τους επηρεαζομένους είναι αναγκαστικά η προσφυγή στα δικαστήρια και το αποτέλεσμά της θα είναι απολύτως σεβαστό.

Χαίρομαι ιδιαίτερα διότι σε συνάντηση επηρεαζόμενων εκπαιδευτικών με τον Υφυπουργό Βασίλη Πάλμα και τον Υπουργό Παιδείας Δρα Κώστα Καδή συζητήθηκαν συγκεκριμένες δράσεις που μπορούν να συμβάλουν στην επίλυση του ζητήματος κατά τρόπο θετικό.

Άλλωστε, δικός μας ρόλος είναι η συμβολή στη διασφάλιση των επηρεαζομένων, αλλά με τρόπο που να μην οδηγεί στην εσαεί δημιουργία νέων επηρεαζομένων και στη μη εφαρμογή στην πράξη του νέου συστήματος (όπως ήταν και η σχετική απόφαση της Βουλής το 2015).

Πιο συγκεκριμένα, χαιρετίζεται η προσπάθεια (α) για εξεύρεση τρόπου μέσω της Νομικής Υπηρεσίας, όπως πάντα, για τη διασφάλιση των εκπαιδευτικών που εμπίπτουν στις κατηγορίες 3 (με τουλάχιστον 30 μήνες αθροιστική υπηρεσία με συμβάσεις και αντικαταστάσεις) και 4 (με τουλάχιστον 30 μήνες αθροιστική υπηρεσία με αντικαταστάσεις), (β) την επίσπευση των νομικών διαδικασιών που απαιτούνται για το ζήτημα του αορίστου χρόνου, (γ) τη θέση του Υπουργείου Παιδείας ότι θα αποδεχτεί πλήρως την απόφαση της Δικαστικής Εξουσίας, σε περίπτωση που αποφασίσει θετικά για την αθροιστική υπηρεσία τριάντα μηνών, αναγνωρίζοντας το δικαίωμα αορίστου χρόνου σε όλους τους επηρεαζομένους και (δ) την πρόθεση που υπάρχει, ώστε κανένας συμβασιούχος να μη χάσει την εργασία του στο απευκταίο εκείνο ενδεχόμενο να συμβεί με το νέο σύστημα.

Τέλος, με αφορμή και την πιο πάνω συνάντηση Πάλμα-Καδή και επηρεαζομένων, υιοθετούμε πλήρως την ανάγκη για ψήφιση σχετικού νομοσχεδίου που να σταματάει τη συνεχή παραγωγή εκπαιδευτικών αορίστου χρόνου, πάντοτε όμως με τρόπο που να εξαιρεί τους εν υπηρεσία επηρεαζομένους εκπαιδευτικούς (συμβασιούχους και αντικαταστάτες). Η συνεχής παραγωγή εκπαιδευτικών αορίστου χρόνου θα εμποδίσει την εφαρμογή του νόμου της Βουλής που ήταν σχεδόν ομόφωνος. Από την άλλη, οι επηρεαζόμενοι πρέπει να διασφαλιστούν. Γι’ αυτό και στη συζήτηση του θέματος στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής θα εργαστούμε με τρόπο εποικοδομητικό για την επίτευξη του πιο πάνω στόχου.

Κλείνοντας, εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας προς τον Υπουργό Παιδείας και τον Υφυπουργό Παρά τω Προέδρω, αλλά και προς τους εκπροσώπους των επηρεαζομένων και όλους όσοι συμβάλλουν εποικοδομητικά προς την προσπάθεια εξεύρεσης της καλύτερης δυνατής λύσης για αποκατάσταση των επηρεαζομένων, όπως ήταν και επιθυμία του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη. 

*Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










300