Μια ξεχωριστή εκπαιδευτική ημερίδα


ΤΟΥ ΔΡΟΣ ΑΝΔΡΕΑ Σ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ*   

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στις 16 Απριλίου 2016 η εκπαιδευτική ημερίδα που διοργάνωσε η επιθεώρηση των οικονομικών της Διεύθυνσης Μέσης Εκπαίδευσης στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο στα Λατσιά με θέμα «Στόχοι και μέθοδοι εκπαίδευσης του μαθήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων».

Εισηγητής της εκπαιδευτικής ημερίδας ήταν ο κος Δημήτρης Μπουραντάς καθηγητής του Μάνατζμεντ, διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Διοίκησης Επιχειρήσεων για στελέχη (Executive MBA)  και του Μεταπτυχιακού Προγράμματος (MSc) Διοίκησης Ανθρωπίνων Πόρων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.   

Την ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους ο Δρ Κυπριανός Λούης, Διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης και ο κος Παντελής Παντελή, Πρώτος Λειτουργός Εκπαίδευσης, Προϊστάμενος Γραφείου Εκπαιδευτικού Προγραμματισμού Μέσης Εκπαίδευσης.

Μετά το καλωσόρισμα από την επιθεωρήτρια οικονομικών κα Μαίρη Σεργίου, το λόγο πήρε ο Διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης Δρ Κυπριανός Λούης για το χαιρετισμό του ο οποίος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη σημασία του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού που δίνει διαχρονικά στον τομέα της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών αλλά και στην ενθάρρυνση από το υπουργείο κάθε ενέργειας που προέρχεται από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς που επιθυμούν την επιμόρφωσή τους μέσα από σεμινάρια και εκπαιδευτικές ημερίδες όπως τη συγκεκριμένη.

Ο Δρ Λούης αναφέρθηκε επίσης στο σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει ο οικονομολόγος εκπαιδευτικός στην κοινωνία που απαιτεί την προσαρμογή του στον ιδιαίτερο μεγάλο όγκο πληροφόρησης,  αναφορικά με τα σύγχρονα οικονομικά θέματα και θεωρίες και  στην αποστολή των εκπαιδευτικών γενικότερα τόσο στο «να μάθουν στους μαθητές πώς να μαθαίνουν» όσο και να τους προετοιμάσουν γνωστικά, πνευματικά και ηθικοκοινωνικά ώστε να διαδραματίσουν το δικό τους ρόλο σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο πλαίσιο κοινωνικών, οικονομικών και πολιτιστικών προκλήσεων.

Κλείνοντας το χαιρετισμό του ο Δρ Λούης ανέφερε εμφαντικά ότι η επιμόρφωση είναι αποτελεσματική, μόνο όταν ο εκπαιδευτικός συμμετέχει ενεργά και υπεύθυνα στη διαδικασία επειδή τη θεωρεί «προσωπική του υπόθεση», όπως η επιμόρφωση που έγινε με πρωτοβουλία της επιθεώρησης οικονομικών της Διεύθυνσης Μέσης Εκπαίδευσης την οποία συνεχάρη.

Ακολούθως, ο Δρ Λούης προχώρησε στην έναρξη των εργασιών της εκπαιδευτικής ημερίδας δίνοντας το βήμα στον καθηγητή κο Μπουραντά.

Το περιεχόμενο της εισήγησης του Μπουραντά αναφερόταν στις βασικές αρχές μάθησης, στην ηγεσία, στη λήψη αποφάσεων, στον οργανωτικό σχεδιασμό, στην ομάδα και επικοινωνία. Επίσης, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο κεφάλαιο ο εκπαιδευτικός ως ηγέτης για τον τρόπο που εμπνέει, πώς πείθει, παρακινεί, καθοδηγεί και αναπτύσσει το όραμά του.

Πιο συγκεκριμένα, ο κος Μπουραντάς αναφέρθηκε εκτεταμένα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οργανισμών, στον Οργανωτικό σχεδιασμό, στη διαμόρφωση θέσεων εργασίας στον οργανισμό, ιεραρχικών επιπέδων, στην τμηματοποίηση, σε βασικές οργανωτικές αρχές, στους μηχανισμούς συντονισμού, στα στάδια μάθησης, στην Επιχειρηματικότητα και στην Προσωπική Ανάπτυξη και Αυτοδιοίκηση.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας όλοι οι σύνεδροι είχαν τη μοναδική ευκαιρία και εμπειρία να εργαστούν ομαδικά αλλά και ατομικά σε σειρά ασκήσεων και προβλημάτων που έθεσε ο εισηγητής, όπως στη λήψη ορθολογικών αποφάσεων και επίλυσης προβλημάτων, στον εντοπισμό του προβλήματος, τα αίτια, στόχους και περιορισμούς στη συγκέντρωση και ανάπτυξη εναλλακτικών λύσεων, στην αξιολόγηση των εναλλακτικών λύσεων σε σχέση με τα κόστη-οφέλη για να οδηγήσουν στην επιλογή της καλύτερης λύσης.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κος Μπουραντάς στα εμπόδια της ανθρώπινης σκέψης όπως στους αυτοπεριορισμούς, στα στερεότυπα, υποθέσεις και στην τεχνική «Thinking out of the box».

Στο τελευταίο μέρος της παρουσίασής του ο κος Μπουραντάς, με τη συμμετοχή καθηγητών, έδωσε με τον καλύτερο τρόπο στους σύνεδρους απτά παραδείγματα αναφορικά με τα εμπόδια σωστής επικοινωνίας που όλοι αντιμετωπίζουμε στην καθημερινή μας ζωή και πιο συγκεκριμένα στη μετάδοση τους σωστού μηνύματος σε τρίτους όταν το μήνυμα είναι προβληματικό, όταν προχωρούμε σε βιαστικά και αυθαίρετα συμπεράσματα, όταν έχουμε διαφορετικές αντιλήψεις, έλλειψη προσοχής κ.λπ.

Καταληκτικά ο κος Μπουραντάς αναφέρθηκε στα στοιχεία που πρέπει να χαρακτηρίζουν ένα αποτελεσματικό οργανισμό (ομάδα), όπως την κοινή εικόνα για όραμα, στόχους, στρατηγική και προτεραιότητες, ικανότητα συναίνεσης, στη δομή του οργανισμού, στους ρόλους των μελών του, στις διαδικασίες, κανόνες, λειτουργίες, στη λήψη αποφάσεων, στη σωστή ηγεσία και τα χαρακτηριστικά της, στην αμοιβαία εμπιστοσύνη, στο σεβασμό της διαφορετικότητας, στη συμπεριφορά των μελών, στο κλίμα της σχέσης των μελών και στην ανοιχτή επικοινωνία.  

Η συζήτηση που ακολούθησε στο τέλος υπήρξε πάρα πολύ παραγωγική και τα ερωτήματα που απαντήθηκαν από τον εισηγητή ικανοποίησαν στον υπέρτατο βαθμό όλους ανεξαιρέτως τους σύνεδρους αλλά και τον ίδιο τον καθηγητή κο Μπουραντά που ευχαρίστησε την επιθεώρηση οικονομικών για την ευκαιρία που του δόθηκε να μιλήσει σε συναδέλφους οικονομολόγους της Κύπρου.

*Β.Δ. Σύμβουλος Οικονομικών




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










119