Μια οφειλόμενη απάντηση στην «απολογητική-δικαιολογητική» απάντηση της ΑΚΙΔΑ


ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΠΥΡΟΥ*

Είναι με έκπληξη αλλά και απογοήτευση που παρακολουθούμε τα όσα καταγράφει στην ανακοίνωση της η ΑΚΙΔΑ, ως απάντηση στην πολύ ξεκάθαρη και ειλικρινή ανακοίνωση της ΔΗ.Αν.Α. (ΔΗ.ΚΙ. -Ανεξάρτητοι – ΑΓΩΝΑΣ).

Προσωπική μου τοποθέτηση είναι πως, η ανακοίνωση της ΑΚΙΔΑ αποτελεί μια απάντηση απολογίας και δικαιολογίας για τη δική τους στάση, στην κρίσιμη αυτή στιγμή που έπρεπε να πάρουμε την ευθύνη και να κερδίσουμε τα όσα δικαιούμαστε ως Κλάδος. Δεν δηλώνουν καμία διαφωνία στα όσα καταγράφονται στην ανακοίνωση της ΔΗ.Αν.Α., αλλά αρκούνται στο να μιλούν για «κτύπημα στην ενότητα» και «για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους, για εκλογικές σκοπιμότητες και εκ του ασφαλούς…». Αν με το να εκφράζεις δημόσια τη διαφωνία σου για ένα τόσο κρίσιμο θέμα θεωρείσαι ότι πλήττεις την ενότητα, τότε τι θα απαντήσει η ΑΚΙΔΑ που η τακτική αυτή δεν είναι καινοφανής;  

Μήπως οι εκλογικές αυτές σκοπιμότητες αφορούν άλλους, που ενώ βρισκόμασταν 6 μήνες καθυστέρηση από το χρονοδιάγραμμα κατάληξης του διαλόγου, επέλεξαν την παραμονή των εκλογών να φροντίσουν να ανακοινώσουν κατάληξη σε συμφωνία, εξυπηρετώντας να ψηφοθηρήσουν και να υπηρετήσουν τις προεκλογικές σκοπιμότητες της κυβέρνησης και του κομματικού χώρου που όλοι γνωρίζουμε ότι ανήκουν, τόσο υψηλόβαθμα στελέχη της ΠΑΔΕΔ αλλά και κάτω από τον μανδύα των «ανεξάρτητων» της ΑΚΙΔΑ;

Καμία απάντηση στα όσα καταγράψαμε ως ΔΗ.Αν.Α. Και ρωτούμε ξανά αν η ΑΚΙΔΑ συμμερίζεται τις  διαπιστώσεις και τις ανησυχίες μας :

ΠΑΡΑΔΟΧΗ 1. Είναι αλήθεια ή ψέματα ότι η επισήμανση στην ΠΣΓΑ πως, η  όποια συμφωνία στη ΜΕΠΕΥ δεν εξυπακούει και αποδοχή από το Υπουργικό Συμβούλιο, προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις και των ίδιων των μελών της ΑΚΙΔΑ;        

ΠΑΡΑΔΟΧΗ 2. Είναι αλήθεια ή ψέματα ότι δεν έγινε αποδεκτό το αίτημα της Οργάνωσης μας να μπει η διευκρίνηση σε παρένθεση ότι «εφαρμογή του Υ.Τ. στη Δημοτική εξ υπακούει και τους κλάδους της Ειδικής και Προδημοτικής Εκπαίδευσης»; Αληθεύει ή όχι ότι το ΥΠΠ, στις διαβουλεύσεις που γίνονταν παράλληλα, ήταν θετικό στην αντιπρόταση της Οργάνωσης μας, για κάλυψη των αναγκών που θα προέκυπταν για την φετινή χρονιά, από τη 2η ώρα στην Α΄ τάξης; Εμμένουμε στη θέση πως η χρονική στιγμή (εκλογές) και τα δεδομένα που είχαν δημιουργηθεί από αυτές, με λίγη πίεση θα ωθούσαν την Κυβέρνηση να το  αποδεχτεί.

ΠΑΡΑΔΟΧΗ 3. Είναι αλήθεια ή ψέματα για την ένσταση της ΟΕΛΜΕΚ στη  δική μας διεκδίκηση; Πλήττουμε την ενότητα του κλάδου και της συνεργασίας όταν δεν είναι η πρώτη φορά που επισημαίνουμε την απογοητευτική στάση της ΟΕΛΜΕΚ απέναντι μας; Υπενθυμίζουμε τι είχαμε  δηλώσει στις 5 Απριλίου στην ΠΣΓΑ αλλά και λίγες μέρες αργότερα ο ίδιος στη Γενική Συνέλευση Μελών… « Και μία υπενθύμιση στην ηγεσία μας που διαπραγματεύεται: Κοινός ο αγώνας και απόλυτη αναγκαία η συνεργασία και η συναδελφική αλληλεγγύη με τις υπόλοιπες Εκπαιδευτικές Οργανώσεις. Τίποτα όμως δεν διεκδικούμε περισσότερο αλλά και τίποτα λιγότερο από αυτά που δικαιούμαστε να πάρουμε…..η συνεργασία και η αλληλεγγύη δεν αγοράζεται αλλά κερδίζεται!»

Θα περιοριστώ ως εδώ γιατί έχουμε χρόνο να μιλήσουμε για τον ρόλο και τη στάση ΟΛΩΝ μας, όλο αυτό το διάστημα… Έκκληση μου, με ενέργειες και δράσεις που να υποδηλώνουν την πραγματική ενότητα και συνεργασία όλων μας, και όχι με τακτικές του ποιος θα επωφεληθεί τα κέρδη, ας επικεντρωθούμε στην επόμενη μέρα στο πώς θα συμπληρώσουμε ή και θα διαμορφώσουμε την πρόταση- συμφωνία που έχουμε  μπροστά μας.

 Στόχος μας θα πρέπει να είναι, μέσα από τις συναντήσεις και τον διάλογο που θα αναπτύξουμε με τους Υπουργούς Παιδείας και Οικονομικών να ερμηνευθούν, να γίνουν αποδεκτά αλλά και να υλοποιηθούν τα όσα ορθώς καταγράφουμε στην 8σέλιδη επιστολή που καταθέσαμε στην ΜΕΠΕΥ.

Την ίδια στιγμή, ως ΔΗ.Αν.Α. καλούμε ξανά την ΠΟΕΔ να ασκήσει πίεση για εντατικοποίηση του διαλόγου σε όλα τα Σώματα και για όλα τα ανοικτά  θέματα (σχέδια αξιολόγησης μαθητή- εκπαιδευτικού- εκπαιδευτικού έργου, Ειδική και Ενιαία Εκπαίδευση, προγράμματα αγοράς υπηρεσιών, ασφάλεια και υγεία/βία και παραβατικότητα στις σχολικές μονάδες, συνταξιοδοτικά δικαιώματα εκπαιδευτικών, ανοικτά ζητήματα του ΝΣΔ, Κανονισμοί Λειτουργείας των Σχολείων, θέματα Προδημοτικής και  Μουσικών, κ.τ.λ.). Η πάροδος του χρόνου δεν εργάζεται υπέρ των θέσεων του εκπαιδευτικού κόσμου, όπως πιθανόν κάποιοι πιστεύουν.

*Πρόεδρος ΔΗ.ΚΙ.

Εκ  μέρους της ΔΗ.Αν. Α




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










134