Μήνυμα Δημοσθένους για την ημέρα ανακήρυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας


«Αγαπητές και αγαπητοί εκπαιδευτικοί, μαθήτριες και μαθητές, φοιτήτριες και φοιτητές,

Η 1η Οκτωβρίου είναι αφιερωμένη στην ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία γιορτάζει φέτος τα 51 χρόνια από την ίδρυσή της. Η Κυπριακή Δημοκρατία έγινε ανεξάρτητο κράτος, με βάση τις συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου, στις 16 Αυγούστου του 1960, ως αποτέλεσμα του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ του 1955-59 εναντίον των Άγγλων και της καθολικής απαίτησης του λαού για ελευθερία. Πρώτος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, ενώ στη διοίκηση του κράτους μετείχαν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι.

Από τον πρώτο χρόνο της ανεξαρτησίας της η Κυπριακή Δημοκρατία έγινε μέλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, του Συμβουλίου της Ευρώπης, του Κινήματος των Αδεσμεύτων και άλλων διεθνών οργανισμών, θέτοντας το δικό της λιθαράκι στις προσπάθειες για διεθνή ειρήνη, συνεργασία και πρόοδο των λαών.

Η πορεία της, όμως, αυτά τα 51 χρόνια δεν ήταν ομαλή. Από την ίδρυσή της η Κυπριακή Δημοκρατία αντιμετώπισε κινδύνους και επιβουλές. Βρέθηκε στο στόχαστρο των επεκτατικών σχεδίων της Τουρκίας. Βρέθηκε στο στόχαστρο ξένων επεμβάσεων για έλεγχο του νησιού και εξυπηρέτηση συμφερόντων ξένων δυνάμεων, σε βάρος των συμφερόντων του κυπριακού λαού.

Αποκορύφωμα των ξένων επεμβάσεων και μεθοδεύσεων σε βάρος της Κύπρου και του λαού της ήταν το προδοτικό πραξικόπημα της Χούντας και της ΕΟΚΑ Β΄, που έγινε στις 15 Ιουλίου 1974 και η παράνομη τουρκική εισβολή που ακολούθησε, στις 20 Ιουλίου και στις 14 Αυγούστου 1974. Τριάντα επτά χρόνια από τότε μετράμε ακόμα τις πληγές μας. Η προσφυγιά συνεχίζεται και το 37% των πατρογονικών μας εδαφών βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή.

Αγαπητές και αγαπητοί μαθήτριες και μαθητές, φοιτήτριες και φοιτητές,

Η σημερινή μέρα, 51 χρόνια μετά την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, μας βρίσκει αντιμέτωπους με τη συνεχιζόμενη τουρκική πρόκληση και αδιαλλαξία. Παρά τις δυσκολίες, παραμένουμε προσηλωμένοι στον κοινό μας στόχο που δεν είναι άλλος από το να εξασφαλίσουμε για σας, τη νέα γενιά, μια ελεύθερη και επανενωμένη Κύπρο, απαλλαγμένη από κατοχικά στρατεύματα και συρματοπλέγματα διαχωρισμού.

Εσείς, η νέα γενιά ας γίνετε οι πρωτεργάτες στον τιτάνιο αγώνα για τη δικαίωση της πατρίδας μας. Με όπλα μας τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη, το σεβασμό και την ειρήνη, ας πορευτούμε όλοι μαζί, από όποιο χαράκωμα κι αν βρίσκεται ο καθένας και η καθεμιά στο στίβο της ζωής για ένα καλύτερο αύριο.

Ας ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας, ώστε με ενότητα και σύμπνοια να διεκδικήσουμε τα δίκαιά μας μέσω του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της οποίας από το 2004 αποτελούμε πλήρες και ισότιμο μέλος και του Συμβουλίου της οποίας αναλαμβάνουμε την Προεδρία για πρώτη φορά το δεύτερο εξάμηνο του 2012.

Η ανάληψη της Προεδρίας αποτελεί για την Κυπριακή Δημοκρατία, ως νέο μέλος της ΕΕ, ένα πολύ σημαντικό γεγονός και μια ιστορική πρόκληση. Στόχος μας είναι να συμβάλουμε, ως προεδρεύουσα χώρα, με εποικοδομητικές εισηγήσεις, προτάσεις και πρωτοβουλίες στο σχεδιασμό και την εφαρμογή πολιτικών που είναι προς το συμφέρον του Ευρωπαίου πολίτη. Πατριωτικό μας καθήκον είναι να διακριθούμε κατά τη διάρκεια της Προεδρίας, καθώς επίσης και στον τομέα των γραμμάτων, στον οποίο διακρινόμαστε ως Κύπρος από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Είμαστε βέβαιοι, πως το νέο σχολείο που διαμορφώνουμε, θα αποτελέσει το διαβατήριο που θα εισάξει την Κύπρο, τους νέους και τις νέες μας, στην κοινωνία του αύριο, στην κοινωνία της δικαιοσύνης, της ισότητας, της γνώσης και της δημιουργίας και θα διασφαλίσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο της σύγχρονης Κύπρου στο Ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










226