Μήνυμα του Πρύτανη του Π.Κ. Κ. Χριστοφίδη, στους ακαδημαϊκούς, ερευνητές και φοιτητές


Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, με αφορμή το αποτέλεσμα της συνεδρίας της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής  την Παρασκευή, απευθύνει το ακόλουθο μήνυμα:    

«Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,

Αγαπητές και αγαπητοί Ερευνητές,

Αγαπητές φοιτήτριες και αγαπητοί φοιτητές.

Μετά από μια δύσκολη και συντονισμένη προσπάθεια για την αποδέσμευση των κονδυλίων του προϋπολογισμού του Πανεπιστημίου και αφού επεξηγήσαμε  τις θέσεις μας σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, μπορούμε να δηλώνουμε ότι είμαστε ικανοποιημένοι από την έκβαση της χθεσινής συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας (βλ. Παράρτημα Ι, αποδεσμεύσεις κονδυλίων).

Η κινητοποίηση των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας ήταν εντυπωσιακή τις τελευταίες εβδομάδες με αφορμή τις προθέσεις της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής των Αντιπροσώπων για πλήρη και αδιάκριτο έλεγχο των κονδυλίων του προϋπολογισμού του Πανεπιστημίου. Οι συνέπειες από την εφαρμογή αυτής της απόφασης, όπως τονίζαμε κατά τις προσπάθειες αποτροπής της, θα ήταν καταστροφικές για τη λειτουργία του Πανεπιστημίου, σε ακαδημαϊκό και διοικητικό επίπεδο, καθώς και για την αυτονομία του Ιδρύματος.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας για την έμπρακτη συμβολή τους σε αυτή την προσπάθεια των αρχών του Πανεπιστημίου.

Είναι πολύ σημαντικό να αντιληφθούμε ως κοινότητα ότι δεν πρέπει να αποδώσουμε όλη αυτή την προσπάθεια από πλευράς της Πολιτείας σε παρανόηση της πραγματικότητας. Το θέμα, σαφώς, δεν είναι τόσο απλό. Υπό τις περιστάσεις, κρίνεται αναγκαίο να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας τα μηνύματα που μας έστειλε η Βουλή και να ξεκινήσουμε μια μεθοδική προσπάθεια βελτίωσης των πρακτικών μας, σε διοικητικό, κυρίως, επίπεδο.

Ταυτόχρονα, πρέπει να συνεχίσουμε την επιτυχημένη προσπάθεια για διάχυση της καινοτόμας γνώσης που παράγεται στο Πανεπιστήμιο, να αποδείξουμε στην πράξη ότι η κρίση μπορεί να αποτελέσει και μια ευκαιρία δημιουργικότητας και ανάπτυξης για τη χώρα, στην οποία συμβάλλουμε ουσιαστικά.

Η πολιτική ηγεσία μας έδωσε το έναυσμα για την έναρξη ενός δομημένου διαλόγου γύρω από το θέμα της αυτονομίας των πανεπιστημίων. Φρονώ πως αυτή την ευκαιρία πρέπει να την αξιοποιήσουμε και δεσμεύομαι να συντονίσω προσωπικά αυτή την προσπάθεια μέσω των οργάνων και σωμάτων του Πανεπιστημίου.

Ένα από τα θέματα που θα τεθούν είναι εκείνο των μισθολογικών αποκοπών του προσωπικού του Πανεπιστημίου Κύπρου, οι οποίες πρέπει να είναι ισότιμες με τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Εννοείται πως δεν θα σταθούμε απέναντι στην Πολιτεία για οποιεσδήποτε προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης, όπως άλλωστε ήταν η στάση μας από τον Ιούνιο του 2011 μέχρι σήμερα.

Σας ενημερώνω, επίσης, ότι το σημαντικό θέμα των ανελίξεων έχει συζητηθεί διεξοδικά στη Βουλή και διαφάνηκε ότι όλα τα κόμματα συμφωνούν με την εισήγησή μας όπως οι ανελίξεις προχωρήσουν χωρίς κανένα οικονομικό κόστος. Βρισκόμαστε ήδη σε επαφή με το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Παιδείας ώστε να αποσταλούν οι σχετικές επιστολές για εκκίνηση της διαδικασίας.

Σε σχέση με την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε με το υφιστάμενο καθεστώς μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ το Σεπτέμβριο θα ξεκινήσουμε το διάλογο επί του θέματος. Το μεγάλο θέμα του συνταξιοδοτικού αρχίζουμε να το συζητούμε και πάλι τις επόμενες ημέρες. Ο εξωτερικός Νομικός Σύμβουλος του Πανεπιστημίου έχει ήδη ολοκληρώσει τη νομοτεχνική επεξεργασία του θέματος.

Όσον αφορά την αυτονομία μας, βλέποντας τις τέσσερις κατηγορίες αυτονομίας των πανεπιστημίων[1] –ακαδημαϊκή, οικονομική, οργανωτική, αυτονομία στελέχωσης- διαπιστώνουμε ότι, εκτός από την ακαδημαϊκή αυτονομία, η Κύπρος βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης μεταξύ των πανεπιστημίων άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Το γεγονός αυτό δεν αρκεί να προβληματίζει μόνο το Πανεπιστήμιο, αλλά και την πολιτική ηγεσία της χώρας και, ως εκ τούτου, η προσπάθεια για τη βελτίωση των εν λόγω δεικτών πρέπει να είναι κοινή.

Θα ήθελα να διαβεβαιώσω τους 7.200 φοιτητές μας, αλλά και τις οικογένειές τους ότι θα καταβάλουμε τα μέγιστα ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή έναρξη της φοίτησής τους το Σεπτέμβριο και με τις καλύτερες προϋποθέσεις.

Εν κατακλείδι θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Πρόεδρο του Συμβουλίου, καθώς και τους Αντιπρυτάνεις για τη συνεργασία τους κατά τη διάρκεια των προαναφερθεισών διαβουλεύσεων και διαβημάτων μας.

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,

Όπως σας δήλωσα και σε προηγούμενη γραπτή επικοινωνία μας, σας έλεγα και θα σας λέω πάντα την αλήθεια. Δεν με ενδιαφέρει να είμαι Πρύτανης για να ασκώ απλώς ένα αξίωμα, αλλά για να προωθώ αυτό που θεωρώ ότι προάγει το κοινό καλό. Θέλω να ξέρετε ότι γνώμονάς μου είναι το συμφέρον του Πανεπιστημίου μας, και πολύ περισσότερο το συμφέρον της πατρίδας μας. Αυτή είναι η πραγματική πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι πρυτανικές αρχές σήμερα.

Θα κάνω ότι μπορώ για να πείσω, με το λόγο μου και το παράδειγμά μου, έτσι ώστε, σε αυτήν την πορεία, να σας έχω όλους συμμάχους.

Με εκτίμηση,

Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης,

Πρύτανης»

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










134