Μήνυμα του Υπουργού Παιδείας για τη Γιορτή των Γραμμάτων


 

Οι Τρεις Ιεράρχες ανέδειξαν όσο λίγοι την αξία της ελληνικής παιδείας και της χριστιανικής αρετής. Παράλληλα, διακήρυξαν πως η μόρφωση πρέπει να εφοδιάζει τους νέους με όλα τα αναγκαία που θα τους βοηθήσουν να γίνουν αληθινοί άνθρωποι, χρήσιμοι κοινωνικοί εργάτες και θαρραλέοι αγωνιστές στη ζωή τους. Πάνω απ’ όλα, όμως, μας κληροδότησαν πως η μόρφωση φωτίζει το νουν και ποτίζει την ψυχή μας.

Η λατρεία για τα γράμματα είναι αναπόσπαστο στοιχείο του πολιτισμού μας. Αυτή τη λατρεία τη βλέπουμε καθημερινά στις πράξεις όλων των γονέων, που θυσιάζουν τα πάντα για να μπορέσουν να δώσουν την πιο καλή μόρφωση στα παιδιά τους.

Με τη Γιορτή των Γραμμάτων επιβεβαιώνουμε την προσήλωση της κοινωνίας μας στην αρχή ότι η παιδεία αποτελεί το θεμέλιο λίθο του πολιτισμού και ότι από τη μόρφωση -μαζί με την εργασία- αντλούμε την αυτοπραγμάτωση, την ευτυχία και την ευημερία μας.

 

Αγαπητές και αγαπητοί μαθήτριες και μαθητές, φοιτήτριες και φοιτητές, εκπαιδευτικοί

Η αγάπη για τον συνάνθρωπο, ο σεβασμός και η αλληλεγγύη είναι οι βασικές αρχές τις οποίες υπηρέτησαν έμπρακτα οι τρεις κορυφαίοι Διδάσκαλοι. «Η παιδεία είναι το πρώτον αγαθόν, από τα αγαθά τα οποία έχομεν», τονίζει ο Γρηγόριος ο Θεολόγος στον επιτάφιο λόγο του προς τον Μεγάλο Βασίλειο. «Μετά τέρψεως» πρέπει να γίνεται η διδασκαλία, σύμφωνα με τον Μεγάλο Βασίλειο, και εμείς σήμερα επαγγελλόμαστε ένα σχολείο όπου τα παιδιά έχουν δικαίωμα όχι μόνο στη γνώση, αλλά και στη χαρά.

Οι σημερινές μας προσεγγίσεις για την Παιδεία έλκουν την καταγωγή τους από τους δικούς τους προβληματισμούς. Το δημοκρατικό και ανθρώπινο σχολείο που οραματιζόμαστε οδηγεί προς τις ίδιες αξίες που πρέσβευαν και διακήρυτταν με σθένος οι τρεις σεπτοί Πατέρες της Εκκλησίας μας.

Για να πραγματωθούν αυτές οι αξίες, πρέπει να συνυπάρχουν με τις ιδιότητες του πολίτη της σύγχρονης δημοκρατίας. Έτσι η παιδεία μας πρέπει να μορφώνει πολίτες που χαρακτηρίζονται από δημοκρατικότητα, αγωνιστικότητα, παρρησία και κοινωνική υπευθυνότητα και εμφορούνται από τις αξίες της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης. Επίσης, να διαχειρίζονται με γνώση και ευαισθησία τα φαινόμενα ετερότητας των σημερινών πολυπολιτισμικών κοινωνιών, να σέβονται και προστατεύουν το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον.

Ας εργαστούμε για να υπηρετήσουμε αυτές τις αρχές για μια δημοκρατική και ανθρώπινη παιδεία που να σέβεται τις ιδιαιτερότητες και τα ενδιαφέροντα του κάθε παιδιού».

 

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










185