Μήνυμα του Υπουργού Παιδείας για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940


«Αγαπητές και αγαπητοί εκπαιδευτικοί, μαθήτριες και μαθητές, φοιτήτριες και φοιτητές,

Στις 28 Οκτωβρίου, κάθε χρόνο, γιορτάζουμε και τιμούμε με συγκίνηση το ηρωικό ΟΧΙ, με το οποίο σύσσωμος ο ελληνικός λαός απάντησε στις δυνάμεις του ολοκληρωτισμού και του φασισμού το 1940. Ένα ΟΧΙ ηχηρό, αδιαπραγμάτευτο και με συναίσθηση της ιστορικής ευθύνης.

Στα βουνά της Ηπείρου και της Αλβανίας γράφτηκε ένα ηρωικό έπος που προκάλεσε το θαυμασμό όλου του κόσμου. Μια χούφτα Ελλήνων φαντάρων, με ελάχιστα εφόδια αλλά ψυχές συσπειρωμένες, τόλμησαν να αντισταθούν στις σιδερόφραχτες και άρτια εξοπλισμένες στρατιές του φασισμού, προασπίζοντας τα ιερά και τα όσια της πατρίδας τους.

Η 28η Οκτωβρίου 1940 αποτελεί φωτεινό ορόσημο στην ιστορική πορεία του ελληνικού λαού και στην πάλη της ανθρωπότητας ενάντια στο φασισμό και το ναζισμό. Πρόκειται για μια από τις ηρωικότερες στιγμές στη σύγχρονη παγκόσμια ιστορία που σημάδεψε καθοριστικά την εξέλιξη του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, αφού η αντίσταση ολόκληρου του ελληνικού λαού συνέβαλε σημαντικά στην ανακοπή του φασισμού και του ναζισμού και στην προάσπιση της πανανθρώπινης ελευθερίας.

Αγαπητές και αγαπητοί εκπαιδευτικοί, μαθήτριες και μαθητές, φοιτήτριες και φοιτητές,

Τη σημερινή ημέρα τιμούμε όλους εκείνους τους ηρωικούς πατριώτες, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο εθνικό χρέος και όρθωσαν το ανάστημά τους, ενωμένοι, σ’ έναν αγώνα φαινομενικά άνισο. Οι άνθρωποι αυτοί απέδειξαν έμπρακτα σ’ όλο τον κόσμο ότι οι ευγενείς στόχοι και τα υψηλά ιδανικά κατακτώνται με ενότητα, ομοψυχία, πίστη και συμμετοχή. Τούτο αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη. Και είναι χρέος όλων μας να την τιμήσουμε, να τη διαφυλάξουμε με σεβασμό και να την κληροδοτήσουμε με τη σειρά μας στις επόμενες γενιές.

Οι καιροί είναι δύσκολοι και πολλά είναι τα προβλήματα και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος μας. Η σημερινή μέρα μας βρίσκει αντιμέτωπους με τη συνεχιζόμενη τουρκική επιθετικότητα και αδιαλλαξία. Έχουμε μπροστά μας οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις, ένα σύνθετο και ευμετάβλητο διεθνές περιβάλλον.

Τώρα είναι η ώρα της σοβαρότητας, της υπευθυνότητας, της συλλογικότητας, της ομοψυχίας και κυρίως της ανάγκης προστασίας και του σεβασμού των δημοκρατικών θεσμών που καθορίζουν μια ευνομούμενη και δημοκρατική πολιτεία. Ας ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας, ώστε με ενότητα και σύμπνοια να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας και να διεκδικήσουμε τα δίκαιά μας.

Τιμώντας σήμερα την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, υποκλινόμαστε μπροστά σε όσους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία του κόσμου, ανάμεσα σε αυτούς και χιλιάδες Κύπριοι εθελοντές και, ταυτόχρονα, αντλούμε πρότυπα πολιτών που θέλουμε να καλλιεργήσουμε στην Κύπρο μας, μέσα από το δημοκρατικό και ανθρώπινο σχολείο που διαμορφώνουμε. Πολιτών προσηλωμένων στην πατρίδα, το δημόσιο συμφέρον και την ελευθερία, πολιτών που χαρακτηρίζονται από υψηλό αίσθημα ευθύνης, δημοκρατικότητα, αγωνιστικότητα, παρρησία και κοινωνική υπευθυνότητα, πολιτών έτοιμων να υπερασπιστούν τη δημοκρατία, την ελευθερία και την ανεξαρτησία της πατρίδας μας".




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










282