TΟΥ ΣΑΒΒΑ ΠΑΠΑΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ*
Ας δώσουμε πρώτα έμφαση στα βασικά. Αποτελεσματική διοίκηση σημαίνει να θέτουμε πρώτα τα βασικά. Ποιες είναι οι προτεραιότητες μας σήμερα στην εκπαίδευση; Προσωπικά πιστεύω ότι αν αυξηθούν οι ώρες διδασκαλίας των εκπαιδευτικών, η διδασκαλία δεν θα γίνει ούτε πιο ποιοτική ούτε πιο αποτελεσματική. Αν θέλουμε πραγματικά να βελτιώσουμε το επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης, θα πρέπει να εστιάσουμε στις αδυναμίες του συστήματος μας και να θέσουμε προτεραιότητες. Παρακάτω θέτω μερικές από τις προτεραιότητες και προκλήσεις που έπρεπε να απασχολούν σήμερα το εκπαιδευτικό σύστημα του τόπου μας εδώ και πολλά χρόνια.
1) Μπορούμε να βελτιώσουμε τη πειθαρχία και τη συμπεριφορά των παιδιών μας μέσα και έξω από την τάξη; Δεν χρειάζονται περισσότερες ώρες σήμερα τα σχολεία μας, χρειάζεται να αξιοποιήσουμε καλύτερα τις υφιστάμενες ώρες διδασκαλίας και αυτό θα το πετύχουμε όταν επικρατεί ηρεμία στην τάξη και ένα κλίμα έφεσης προς μάθηση και συνεχή πρόοδο. Πώς θα γίνει μάθημα σήμερα όταν ο δάσκαλος και ο καθηγητής παλεύει να επιβάλει τάξη, μήπως και κάνει μάθημα δέκα λεπτά; Να, ποια πρέπει να είναι η πρώτη μας προτεραιότητα.
2) Μπορούμε να σταματήσουμε το αναλφαβητισμό και να τον αντιμετωπίσουμε προληπτικά από τις μικρότερες τάξεις; Τι πρέπει να κάνουμε για να σταματήσει η κάθε τάξη να φέρνει μαζί της 10 αδύνατους μαθητές και όσο περνούν τα χρόνια, οι αδυναμίες αυτές να αυξάνονται και το χάσμα να γίνεται μεγαλύτερο; Πότε θα το σταματήσουμε αυτό και να δώσουμε βοήθειες όταν δεν είναι πλέον αργά;
3) Μπορούμε να βελτιώσουμε τα βιβλία των ελληνικών μας, αφού παρατηρούμε ότι το κύριο μας πρόβλημα είναι ότι υστερούμε σε θέματα προφορικού και γραπτού λόγου; Να σημειώσω ότι με τα νέα βιβλία των μαθηματικών στο δημοτικό σχολείο έχει γίνει πολύ καλή εργασία και αυτό φαίνεται και από τα αποτελέσματα που έχουμε στα μαθηματικά, γιατί δεν κάνουμε κάτι παρόμοιο και με τα βιβλία της γλώσσας ή έστω να ενισχυθεί το έργο μας με νέο υλικό ή δημιουργικούς τρόπους προσέγγισης στο μάθημα αυτό;
4) Μπορούμε να εισαγάγουμε ένα σύστημα παρακολούθησης και αξιολόγησης της προόδου των μαθητών; Η συνεχής παρακολούθηση και ο έλεγχος της προόδου των μαθητών θα γίνεται για σκοπούς διαμορφωτικής αξιολόγησης και παροχής επανατροφοδότησης εκεί που χρειάζεται. Με αυτό τον τρόπο δεν θα ερχόμαστε στο τέλος του χρόνου και να αναζητούμε [WU1] να βοηθήσουμε μαθητές όταν θα είναι πλέον αργά.
5) Μπορούμε να αλλάξουμε τον προσανατολισμό της εκπαίδευσής μας; Η εκπαίδευσης μας σήμερα είναι καθαρά προσανατολισμένη στη παροχή γνώσεων σε πάρα πολλά και διαφορετικά αντικείμενα. Η σύγχρονη πραγματικότητα απαιτεί ένα ευέλικτο εκπαιδευτικό σύστημα το οποίο να στοχεύει και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων μάθησης και κριτικής σκέψης. Για να γίνει αυτό κατορθωτό, χρειάζεται στοχευμένη και συνεχής επιμόρφωση των εκπαιδευτικών για να μπορέσουν να προσαρμόσουν τη διδασκαλία τους.
6) Μπορούμε να έχουμε διοίκηση σχολείων εστιασμένη στη διαδικασία διδασκαλίας και μάθησης; Ας δώσουμε το χρόνο που πρέπει στις διευθύνσεις για να γίνει ως πρώτο μέλημα τους η διδασκαλία και μάθηση. Φτάνει η γραφειοκρατία, ας αφήσουμε τις διευθύνσεις να βοηθούν και να στηρίζουν το δάσκαλο και τον καθηγητή στο καθημερινό του έργο.
7) Μπορούμε να δώσουμε κίνητρα στους εκπαιδευτικούς μέσα στα σχολεία για να νιώθουν περήφανοι για την εργασία τους; Οι εκπαιδευτικοί θέλουν να προσφέρουν ποιοτική εργασία, να νιώθουν επιτυχημένοι στο έργο τους και απογοητεύονται όταν δεν μπορούν. Μπορούμε να έχουμε τέτοια ηγεσία μέσα στα σχολεία μας που να ενθαρρύνει τους εκπαιδευτικούς προς αυτή την κατεύθυνση; Μπορούμε να έχουμε να εκπαιδευτικό σύστημα το οποίο να κινητοποιεί τους εκπαιδευτικούς μας προς αυτή την κατεύθυνση;
8) Μπορούμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες που είναι απαραίτητες για να συνεργάζονται οι εκπαιδευτικοί περισσότερο μεταξύ τους με σκοπό την πρόοδο των μαθητών και το συλλογικό όραμα της σχολικής μονάδας; Μπορούμε να ενθαρρύνουμε τους εκπαιδευτικούς μας (διοίκηση σχολείου-εκπαιδευτικό σύστημα)να διώξουν τα εμπόδια και τους τοίχους μεταξύ τους, να αναπτύξουν συνεργατικές δεξιότητες και να σπάσουν τον ατομικισμό και την απομόνωση.
Έχω αναφερθεί σε 8 προτεραιότητες που πιστεύω ότι πρέπει να εστιάσει το εκπαιδευτικό μας σύστημα αν θέλει πραγματικά να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της παιδείας μας και να βελτιώσει τα μαθησιακά μας επίπεδα. Αν θέλουμε να βελτιώσουμε την εκπαίδευσή μας, ας εστιάσουμε στα κύρια, στα ουσιαστικά , στις προτεραιότητες που αντιμετωπίζουν τις αδυναμίες του εκπαιδευτικού μας συστήματος.
Εκπαιδευτικός,
Δημοτική Εκπαίδευση
Papachas@cytanet.com.cy