Μιχαλίνος Ζεμπύλας: Σύντομα θα φέρουμε κάποιους μαθητές των δυο κοινοτήτων μαζί σε εκδηλώσεις


«Θα αντλήσουμε ιδέες, αναγνωρίζοντας και σεβόμενοι της ευαισθησίες που υπάρχουν σε αυτό τον τομέα και στις δυο πλευρές».

Όποιες αλλαγές θα γίνουν στο πλαίσιο του έργου της Τεχνικής Επιτροπής για την Εκπαίδευση θα είναι συμφωνημένες και από τις δυο πλευρές, θα σέβονται τις ιδιαιτερότητες και τις ανησυχίες τους, και δεν θα προκαλέσουν ούτε την κοινή γνώμη, ούτε το δημόσιο αίσθημα, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής Εκπαίδευσης από την ελληνοκυπριακή πλευρά Μιχαλίνος Ζεμπύλας.
Ο κ. Ζεμπύλας ανέφερε πως είχε χθες μια πρώτη συνάντηση με την Πρόεδρο της Τεχνικής Επιτροπής από την τουρκοκυπριακή πλευρά Μελτέμ Ονουρκάν, με την οποία συζήτησαν τους γενικούς όρους εντολής της Επιτροπής. Όπως είπε, καθορίστηκε η πρώτη κοινή συνεδρία όλων των μελών της Επιτροπής για τις 25 Φεβρουαρίου, χωρίς ωστόσο αυτή να έχει ακόμη οριστικοποιηθεί.
Σύμφωνα με τον κ. Ζεμπύλα, στο πλαίσιο του έργου της Επιτροπής, “θα μπουν κάποια βραχυπρόθεσμα και κάποια μακροπρόθεσμα χρονοδιαγράμματα”. Σε πρώτη φάση θα γίνει γνωριμία των μελών της Τεχνικής Επιτροπής και σε δεύτερη φάση θα συζητηθεί το θέμα της σύστασης ομάδων εργασίας, για να ξεκινήσουν δουλειά, ανέφερε.
Ο κ. Ζεμπύλας είπε πως κατά τη διάρκεια της συνάντησης των μελών της Επιτροπής από την ελληνοκυπριακή πλευρά με τον Υπουργό Παιδείας Κώστα Καδή, την περασμένη Τετάρτη, ο Υπουργός τους ενημέρωσε για τους όρους εντολής της Επιτροπής και στη συνέχεια έγινε συνάντηση των μελών της ελληνοκυπριακής πλευράς στην Επιτροπή.
“Συζητήσαμε γενικότερα το πλαίσιο στο οποίο θα προχωρήσουμε και αποφασίσαμε ότι θα κάνουμε κάποιες ομάδες εργασίας που θα επικεντρωθούν σε συγκεκριμένα ζητήματα, έτσι ώστε να είμαστε πιο παραγωγικοί στη δουλειά μας”, ανέφερε ο κ. Ζεμπύλας.
Σημείωσε πως στόχος είναι να έχουμε ομάδες εργασίες που να δουλεύουν και μαζί με την τουρκοκυπριακή πλευρά, και ξεχωριστά, “διότι υπάρχουν ορισμένα ζητήματα που θα προωθηθούν από κοινού και ορισμένα ζητήματα που θα γίνουν στην πλευρά του καθενός”.
Ως παράδειγμα έφερε την ομάδα εργασίας για ανασκόπηση της διεθνούς βιβλιογραφίας, σημειώνοντας πως τα περισσότερα από τα μέλη της Επιτροπής ασχολούνται με τέτοια θέματα.
Ο κ. Ζεμπύλας είπε πως στο πλαίσιο της προώθησης των στόχων της Επιτροπής θα εξετάσουν παραδείγματα διαφόρων χωρών όπως της Βορείου Ιρλανδίας, της Νοτίου Αφρικής, του Ισραήλ και της Βοσνίας Ερζεγοβίνη, “χωρίς να σημαίνει ότι θα πάρουμε αυτούσια στοιχεία από κάποια άλλη περίπτωση και να τα φέρουμε στην Κύπρο”.

Θα αντλήσουμε ιδέες αναγνωρίζοντας και σεβόμενοι ευαισθησίες
Απλά θα αντλήσουμε ιδέες, ανέφερε, “αναγνωρίζοντας και σεβόμενοι της ευαισθησίες που υπάρχουν σε αυτό τον τομέα και στις δυο πλευρές”.
Έφερε για παράδειγμα το “Δεν Ξεχνώ”, για να σημειώσει πως υπάρχουν πολλοί που θεωρούν ότι αυτή η προσπάθεια εναντιώνεται στο “Δεν Ξεχνώ”. Είπε πως αυτά τα δυο δεν είναι ασύμβατα και πως “χρειάζεται να ανανεωθεί το περιεχόμενο του `Δεν Ξεχνώ` με ένα τρόπο που να προωθεί και το σκοπό της ειρηνικής συμβίωσης”.
Το ότι θα πρέπει να γίνουν κάποιες αλλαγές είναι αναμφίβολο
“Το ότι θα πρέπει να γίνουν κάποιες αλλαγές, αν θέλουμε να πάμε μπροστά, είναι αναμφίβολο. Οι αλλαγές αυτές θα είναι συμφωνημένες και από τις δυο πλευρές, θα σέβονται τις ιδιαιτερότητες και τις ανησυχίες και δεν θα προκαλέσουν ούτε την κοινή γνώμη, ούτε το δημόσιο αίσθημα, με την έννοια του ότι θα αλλάξει η ταυτότητα ή θα αλλάξει η κουλτούρα ή οτιδήποτε άλλο. Αυτά τα πράγματα είναι εκτός πραγματικότητας”, υπογράμμισε ο κ. Ζεμπύλας.
Είπε ακόμη πως “δεν πρόκειται να κάνουμε τίποτε που να φέρει σε δύσκολη θέση την πλευρά μας ενόψει των συνομιλιών” και πως “δεν πρόκειται να γίνει οτιδήποτε χωρίς να είμαστε σε απόλυτη συνεννόηση με τον διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη και με τον συντονιστή των Τεχνικών Επιτροπών Ανδρέα Πιρίσιη”.
Αναφερόμενος στα σημεία στα οποία θα επικεντρωθεί η Επιτροπή, ο κ. Ζεμπύλας είπε πως το ένα είναι η μελέτη της διεθνούς και της τοπικής βιβλιογραφίας, έτσι ώστε να δούμε καλές πρακτικές που μπορούμε να προωθήσουμε στην Κύπρο για να προαγάγουμε τη συμφιλίωση και την ειρηνική συμβίωση”.
Το δεύτερο, είπε, “είναι να δούμε πώς να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο που να μην δημιουργεί ανησυχίες στους εκπαιδευτικούς, το οποίο όμως να φέρει σε επαφή εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς, και το τρίτο να δούμε σε επίπεδο πολιτικών τί μπορούμε να αξιοποιήσουμε από αυτά που ήδη υπάρχουν και πού χρειάζεται αλλαγή”.

Ανέφερε πως το Υπουργείο Παιδείας από πέρσι ξεκίνησε μια πιλοτική εφαρμογή μιας αντιρατσιστικής πολιτικής. Θεωρώ, συνέχισε, ότι μπορούμε να κτίσουμε πάνω σε αυτή την αντιρατσιστική πολιτική για να πετύχουμε και να προωθήσουμε πράγματα όπως το σεβασμό της διαφορετικότητας, την ανεκτικότητα, το δημοκρατικό ήθος, δηλαδή είναι πολιτικές οι οποίες ήδη υπάρχουν και μπορούμε να κτίσουμε πάνω τους ακριβώς για να πετύχουμε τούτο που θέλουμε, να προωθήσουμε την ειρηνική συμβίωση, να καταπολεμήσουμε τη μισαλλοδοξία, τα στερεότυπα κτλ.

Θα φέρουμε κάποιους μαθητές μαζί σε εκδηλώσεις
Πρόσθεσε πως “δεν εθελοτυφλούμε ότι ο δρόμος μας είναι εύκολος για να αποδομήσουμε τα στερεότυπα ολόκληρων δεκαετιών”.
Ερωτηθείς πότε θα αναμένεται να υπάρξουν κάποια απτά αποτελέσματα από την εργασία της Επιτροπής, ο κ. Ζεμπύλας είπε πως ελπίζει ότι “θα οργανώσουμε κάποιες δράσεις σύντομα, με πρωτοβουλία της Τεχνικής Επιτροπής, όπως πχ. να φέρουμε κάποιους μαθητές μαζί σε εκδηλώσεις”.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Ζεμπύλας ανέφερε πως “σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει καμία πρόθεση για αλλαγή βιβλίων. Μια από τις πιο σημαντικές προτεραιότητές μας είναι να φέρουμε σε επαφή εκπαιδευτικούς και μαθητές από τους δυο κοινότητες και όχι το να αναλωθούμε σε συζητήσεις αν θα αλλάξουν τα βιβλία ή όχι”.

Αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχουν ανησυχίες αλλά δεν είναι βάσιμες αυτές οι ανησυχίες, σε αυτή τη φάση, και δεν είναι σκοπός της Επιτροπής μας να μπούμε σε τέτοιες συζητήσεις, πρόσθεσε.
Ερωτηθείς αν αυτό θα μπορούσε γίνει σε μεταγενέστερο στάδιο, ο κ. Ζεμπύλας είπε πως “κανένας δεν το αποκλείει σε μεταγενέστερο στάδιο, αν δημιουργηθούν κάποιες συνθήκες κτλ, αλλά δεν είναι καν πάνω στο τραπέζι αυτή τη στιγμή”.
Ερωτηθείς αν οι πολιτικές που θα εφαρμοστούν θα αφορούν όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, ο κ. Ζεμπύλας είπε πως δεν βλέπει το λόγο να αποκλειστούν κάποιες βαθμίδες. “Πιθανόν να ξεκινήσουμε όμως από τις μικρές βαθμίδες, στις οποίες θεωρητικά, και από τη βιβλιογραφία φαίνεται, ότι είναι πιο εύκολο”, ανέφερε, προσθέτοντας πως είναι βάσιμες ανησυχίες που εκφράζονται σε σχέση με τη Μέση Εκπαίδευση και τα πανεπιστήμια, γιατί όσο μεγαλώνουμε εδραιώνονται κάποια στερεότυπα και δεν είναι εύκολο να τα αποδομήσεις.
Σε παρατήρηση πως στις επαφές που θα γίνονται θα εμπλέκονται και ανήλικα άτομα και θα πρέπει να ζητείται η άδεια των γονέων/κηδεμόνων τους, ο κ. Ζεμπύλας είπε πως δεν θα υποχρεωθεί κανένας να κάμει οτιδήποτε χωρίς τη συγκατάθεση των γονιών.
“Σκοπός μας δεν είναι να αναγκάσουμε κάποιους να κάνουν πράγματα για τα οποία πιθανόν να έχουν ανησυχίες. Θα τους πείσουμε όμως ότι είναι προς όφελος των παιδιών τους και προς όφελος του μέλλον των παιδιών τους και της πατρίδας, ότι θα δουν και θα καταλάβουν ότι κερδίζουμε όλοι από αυτή την προσπάθεια”, ανέφερε.
Ερωτηθείς αν στο πλαίσιο του έργου της, η Επιτροπή θα επιχειρήσει να αντλήσει κονδύλια από την ΕΕ, ο κ. Ζεμπύλας είπε πως θα κοιτάξουν τις προοπτικές που υπάρχουν για χρηματοδότηση από την ΕΕ.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










296