Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου προσφέρει την εμπειρία της σύγχρονης μουσικής μέσω του διεθνούς διαθεματικού προγράμματος «Interfaces» το οποίο στοχεύει να καταστήσει πιο οικεία τη μουσική σε ένα νεαρής ηλικίας ακροατήριο.
Στο πλαίσιο του προγράμματος «Interfaces» διοργανώνονται συναυλίες σε εναλλακτικούς χώρους, πρωτότυπες εκπαιδευτικές δράσεις και διεθνείς συναντήσεις . Με την υποστήριξη του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη», το «Interfaces» συνενώνει 8 διαφορετικούς εταίρους από 7 ευρωπαϊκές χώρες που περιλαμβάνουν επιφανείς πολιτιστικούς Φορείς, ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια και μουσικά σύνολα από την Κύπρο (Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου), την Ελλάδα (Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση), το Ηνωμένο Βασίλειο (De Montfort University), τη Γερμανία (ZKM), τη Γαλλία (IRCAM), το Βέλγιο (Ictus, Q-O2) και την Αυστρία (Klangforum Wien).
Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου ήδη πραγματοποίησε μία μεγάλη σειρά από εκδηλώσεις στο πλαίσιο του «Interfaces» και αυτές συνεχίζονται μέχρι τον Νοέμβριο του 2019. Μεταξύ άλλων διοργανώθηκαν συναυλίες, φιλοξενίες καλλιτεχνών (residencies), δημιουργήθηκε ένα Μαζικό Ανοικτό Διαδικτυακό Μάθημα (MOOC) καθώς και ακουστικές παρεμβάσεις. Το πρόγραμμα «Interfaces» δημιουργεί ένα μεγάλο όγκο πρωτότυπου έργου – συναυλίες, συνθέσεις, διαλέξεις, έρευνες, εκπαιδευτικές προτάσεις – που θα παρουσιαστούν στο διεθνές κοινό, σε ζωντανές εκδηλώσεις ή μέσω της ιστοσελίδας www.interfacesnetwork.eu καθώς και στην σελίδα του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου http://Interfaces.euc.ac.cy
Από τις αρχές Ιουλίου εγκαταστάθηκε το καινοτόμο πρόγραμμα UPISketch το οποίο όλοι μπορούν να επισκεφθούν στο:
1. Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου
2. Πολιτιστικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου
3. Κυπριακό Μουσείο
4. Δημοτικό Μουσείο Θάλασσας
5. Μουσείο Παγκυπρίου Γυμνασίου
6. Τεχνόπολις 20
7. Novia Mavromoustaki School of Music
8. Κυπριακό Οινομουσείο
9. Δημοτική Πινακοθήκη Λάρνακας
10. Θέατρο Ριάλτο
Ενδεικτική αναφορά σε πρόσφατες συναυλίες. Με τον Μάριο Νικολάου, την 1η Ιουλίου στο Μουσείο του Παγκύπριου Γυμνασίου. Με την Κriston Dizon στην Χρυσαλινιώτισσα την 3η Ιουλίου. Με τον Peter Sheppard Skaerved στη Λεβέντειο Πινακοθήκη την 10η Ιουλίου ενώ πραγματοποιήθηκαν επίσης ακουστικές παρεμβάσεις του ίδιου καλλιτέχνη στις 10 Ιουλίου στο Mall of Engomi, Κυπριακό Μουσείο και στο Μουσείο Χατζηγιωργάκη Κορνέσιου και στις 11 Ιουλίου στο Κάστρο Λάρνακας, Κάστρο Λεμεσού, Αμφιθέατρο Κουρίου και Κάστρο Κολοσσίου. Προηγήθηκαν και άλλες συναυλίες όπως αυτές στο Κυπριακό Οινομουσείο και στο Μουσείο Θάλασσας.
Στα πλαίσια του προγράμματος φιλοξενίας καλλιτεχνών έχουν ήδη πραγματοποιηθεί εκδηλώσεις με τους Giulia Lorusso (Ιταλία) στην Παλιά Αγορά, Silvia Cignoli και Andrea Tremolada (Ιταλία) στο Πολυδύναμο Κέντρο και με την Kristina Warren (ΗΠΑ) στο Κυπριακό Μουσείο.
Οι επόμενες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν με τον Enrico Bertelli (Ιταλία/Αγγλία) στην Παλιά Αγορά Λευκωσίας στις 19 Ιουλίου, με την Ann Warde (ΗΠΑ) από τις 23 - 25 Ιουλίου στο Βιβλιοπωλείο Μέρες, με την Yael Levy (Ισραήλ/Ολλανδία) και Nikos Kokolakis (Ελλάδα/Ολλανδία) στις 26 Ιουλιου στο Πολυδύναμο Κέντρο, με την Chelsea Leventhal (ΗΠΑ) στις 28 Ιουλίου στην Παλιά Αγορά και με τον Rodolphe Bourotte (Γαλλία) στις 29 Ιουλίου στο Κυπριακό Μουσείο.
Λεπτομέρειες για όλες τις εκδηλώσεις θα παρουσιαστούν ξεχωριστά πιο κοντά στις ημερομηνίες των εκδηλώσεων.
Συντονιστής όλων των δράσεων του προγράμματος που αφορούν την Κύπρο είναι ο Δρ. Εύης Σαμμούτης, Επίκουρος Καθηγητής Σύνθεσης στο Ithaca College και Εξωτερικός Συνεργάτης στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Ανάδοχος φορέας είναι η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.