Μπαμπινιώτης: Ο άνθρωπος έχει το χάρισμα και γεννιέται με δύο λογισμικά. Του νου και της γλώσσας


ΠΑΦΟΣ (PAIDEIA- NEWS)- Την παλιά  αίγλη που είχε  φιλοδοξεί να ξανακερδίσει η ανακαινισθείσα δημοτική  βιβλιοθήκη Πάφου «Χριστόδουλος Γαλατόπουλος», τα εγκαίνια της οποίας τελέσθηκαν χθες  βράδυ (Παρασκευή) από τον υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων Μάριο Δημητριάδη.

Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο πολιτιστικής υποδομής που ιδρύθηκε το 1946 σε χαλεπούς καιρούς από τον δήμαρχο Πάφου (1943 – 1953) Χριστόδουλο Γαλατόπουλο. Φιλοξένησε πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις με κορυφαίες τις Παλαμικές γιορτές, τις μοναδικές που πραγματοποιούντο στον ευρύτερο ελληνικό χώρο  προς τιμήν του ποιητή Κωστή Παλαμά.

Εμπνευστής τους ήταν ο Χριστόδουλος Γαλατόπουλος, ο οποίος το 1949 φυλακίστηκε από τις  βρετανικές  αποικιοκρατικές αρχές για αυτή την πρωτοβουλία του.

Κύριος ομιλητής στη χθεσινοβραδινή επίσημη τελετή ήταν ο πρώην πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ομότιμος καθηγητής  γλωσσολογίας  Γεώργιος Μπαμπινιώτης  με θέμα, «Ο κόσμος μου είναι η γλώσσα μου».

Ο κ. Μπαμπινιώτης  χαρακτήρισε «μέγα γεγονός» την ίδρυση της δημοτικής βιβλιοθήκης Πάφου. «Λένε πως όποιος ανοίγει ένα σχολείο κλείνει μια φυλακή εγώ πιστεύω πως όποιος ανοίγει μια  βιβλιοθήκη  ανοίγει μια πύλη στον πολιτισμό και στη Παιδεία» τόνισε.

«Δεν μπορούμε ποτέ», είπε στην ομιλία του ο Καθηγητής Γεώργιος Μπαμπινιώτης να δούμε τη γλώσσα ξεκομμένη . Τα όρια της γλώσσας  είναι τα όρια του κόσμου μας και  αυτό γίνεται μέσα από το νου μας, τη νόησή μας. Άρα η τριαδικότητα της ανθρώπινης ύπαρξης είναι το τρίπτυχο δηλαδή γλώσσα – νους – κόσμος.  «Ο Πλάτων  το είχε πει πολύ νωρίς στο Σοφιστή του   «Ουκούν διάνοια μεν και λόγος ταυτόν» .

«Το  δεύτερο που θα ήθελα να το πάρετε μαζί σας όταν θα αποχωρήσετε από την αίθουσα είναι  πάλι ένα τρίπτυχο που συνήθως  δεν το συνδέουμε. Συνήθως  μιλάμε για λέξεις, για το λεξιλόγιο. Δεν υπάρχει γλώσσα που να αναφέρεσαι στο λεξιλόγιο χωρίς να αναφέρεσαι  στους μηχανισμούς που οι λέξεις  οργανώνονται για να αποτελέσουν  την ομιλία, το λόγο μας και οι μηχανισμοί αυτοί δεν είναι άλλοι  από τη γραμματική και τη σύνταξη. Το τρίπτυχο είναι λεξιλόγιο – γραμματική –σύνταξη. Κανένα   από αυτά δεν υπάρχει μόνο του».

Μια άλλη επισήμανση του κ. Μπαμπινιώτη που έχει ιδιαίτερη σημασία για τα νέα παιδιά που ασχολούνται και έχουν σχέση  με το διαδίχτυο  είναι ότι ο άνθρωπος  έχει το χάρισμα και γεννιέται  με δύο  λογισμικά.

«Αυτό είναι  το προνόμιο  και το χάρισμα του ανθρώπου που τον ξεχωρίζει από όλα τα άλλα. Το λογισμικό του νου και το λογισμικό της γλώσσας. Αν είχαμε μόνο το λογισμικό του νου  θα είμαστε ένας βουβός κόσμος ανανάπτυκτος. Το δεύτερο λογισμικό της γλώσσας είναι που αναδεικνύει και τη σκέψη  μας».

Από άποψη  γλώσσας  και επικοινωνίας ζούμε στο  βασίλειο του ρήματος.

Επειδή η ζωή μας είναι δράσεις, πράξεις ενέργειες είναι ένα γίγνεσθαι.

Αυτό το γίγνεσθαι στη γλώσσα εκφράζεται με το ρήμα  και ζούμε μέσα στο «βασίλειο του ρήματος».  Έχουμε το  προνόμοιο να μιλάμε μια γλώσσα που έχει κάποια  ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που την ξεχωρίζουν και τα οποία είναι: η συνέχεια, η οικουμενικότητα και η καλλιέργεια.

«Συνέχεια 4.000χρόνια, η οικουμενικότητα παρουσίασε  όλες τις γλώσσες και βεβαίως η καλλιέργεια που έχει αυτή η  γλώσσα μια και μέσα σε αυτή εκφράστηκαν τα πιο δυνατά πνεύματα που έχουν υπάρξει: Πλάτωνας, Αριστοτέλης, Όμηρος, Αισχύλος, Θουκυδίδης κλπ» .

Το χαιρετισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη ανέγνωσε ο υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Μάριος Δημητριάδης. «Θέλω να καταθέσω το σεβασμό του και την εκτίμηση της πολιτείας προς τους πρωτεργάτες και γενικά τους ανθρώπους που συνέβαλαν στην πνευματική, πολιτιστική άνθηση αυτής της πόλης ήδη από τα μέσα του  περασμένου αιώνα» ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρόσθεσε ότι «Με το έργο τους και τον πνευματικό τους κάματο,  σφυρηλάτησαν υπέροχα πρότυπα. Τέτοια παραδείγματα έχει και σήμερα η κοινωνία μας ανάγκη όσο ίσως λίγες φορές στο παρελθόν.

 Σήμερα, μια βιβλιοθήκη δεν είναι απλώς ο χώρος όπου κανείς μπορεί να βρει τα βιβλία που αναζητεί, ή σπάνιους τόμους. Μια σύγχρονη βιβλιοθήκη είναι ένας πολυδιάστατος χώρος, και χαίρομαι που οι δημοτικές αρχές σας  κατάφεραν να υιοθετήσουν αυτή την ιδέα και να εκσυγχρονίσουν το όραμα των πρωτεργατών της Δημοτικής Βιβλιοθήκης της Πάφου».

 Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Πάφου  Φαίδωνας Φαίδωνος  αναφέρθηκε στην περίοδο που ακολούθησε τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και φτάνει μέχρι την Ανεξαρτησία του 1960. Η  Πάφος, είπε,  γνώρισε μια σημαντική και πολύ ενδιαφέρουσα πολιτιστική άνθιση και ακμή, παρά τις αντιξοότητες και τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετώπιζε η πόλη και η Κύπρος ολόκληρη. «Σε καιρούς χαλεπούς, με τα μεγάλα στρώματα του πληθυσμού της να δοκιμάζονται από τη φτώχεια, τις αρρώστιες, την εκμετάλλευση, την αδυναμία πρόσβασης στη μόρφωση και άλλα δεινά, η μικρή πόλη με τη μακρά και διακριτή ιστορική διαδρομή 2.300 χρόνων, κατόρθωσε να εξέλθει από την αφάνεια και την αδράνεια μέσα από τη δημιουργική έμπνευση και την εργώδη προσπάθεια άξιων τέκνων της. Μέσα σ’ αυτό το πνεύμα, η ίδρυση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης το 1946, μόλις ένα χρόνο μετά τη λήξη του  ολέθριου Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και με την Ελλάδα να βρίσκεται στη δίνη του Εμφυλίου Πολέμου, δεν πρέπει να μας ξενίζει. Ο πρωτεργάτης της ίδρυσης της Βιβλιοθήκης, ο Δήμαρχος Χριστόδουλος Γαλατόπουλος, επιβεβαίωσε με την πρωτοβουλία του εκείνη το διαχρονικό αξίωμα ότι η κεφαλαιώδης αποστολή των πολιτικών ηγετών είναι να χαράζουν πορεία, θέτοντας και υλοποιώντας μεγάλους στόχους. Ο Γαλατόπουλος οραματίστηκε τη Δημοτική Βιβλιοθήκη, στεγασμένη σε ένα νεοκλασσικό περίτεχνο κτίριο, ως μιαν πνευματική εστία και μιαν κυψέλη πολιτιστικής δημιουργίας.

Ο Δήμαρχος Πάφου απένειμε τιμητική διάκριση  στον καθηγητή Γεώργιο Δ. Μπαμπινιώτη. Της τελετής  των εγκαινίων προηγήθηκε αγιασμός από τον Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιο.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










428