Μπαράζ αντιδράσεων στην Ελλάδα για την επικείμενη συμφωνία με τους εταίρους


Για «άνοιγμα πιθανότητας συμφωνίας, χωρίς την οποία η χώρα καταστρέφεται», κάνει λόγο η Νέα Δημοκρατία σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις μετά από την θετική αντίδραση των εταίρων επί των ελληνικών προτάσεων για επίτευξη συμφωνίας απεμπλοκής από το μέχρι τώρα αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις σχετικά με την διευθέτηση του ελληνικού χρέους.
Ο πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος δηλώνει ότι «το χαμένο πεντάμηνο της κυβέρνησης» στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, «ανεβάζει πάρα πολύ τον λογαριασμό».
Το Ποτάμι, δια του βουλευτή του Νίκου Ορφανού, λέει ότι αναγκάζεται να υπογράψει τη συμφωνία που θα φέρει η Βουλή στη κυβέρνηση, αλλά η κριτική του θα είναι πολύ αυστηρή.
Και το ΚΚΕ καλεί το απόγευμα τον κόσμο του να συμμετάσχει σε συλαλλητήριο στην Πλατεία Ομονοίας, αντιδρώντας στην «νέα αντιλαϊκή συμφωνία», και έχοντας ως βασικό σύνθημα «βάζουμε τις δικές μας κόκκινες γραμμές».
Η ΝΔ, αφού επισημαίνει ότι «χάθηκαν πέντε μήνες με ψέματα και ο λογαριασμός που θα πληρώσει η χώρα ανέβηκε σε δυσθεώρητα ύψη», δηλώνει ότι θα κρίνει τη συμφωνία όταν υπάρξει.
«Η τραγική βέβαια αλήθεια είναι ότι για στόχο πολύ μικρότερο, η κυβέρνηση προτείνει 8πλάσια μέτρα απ’ όσα διαπραγματευόταν η προηγούμενη κυβέρνηση! Και αντικαθιστά μεταρρυθμίσεις με φοροκαταιγίδα, διαλύοντας την ιδιωτική οικονομία υπέρ του μεγάλου κράτους», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και συμπληρώνει:
“Άρα τα μέτρα που προτείνει οδηγούν σε νέα ύφεση. Άλλωστε, έχουμε ήδη επιστρέψει στην αύξηση της ανεργίας και στα ελλείμματα. Παγίδευσαν τη χώρα στο δίλλημα ανάμεσα σε μια πολύ χειρότερη συμφωνία και στην καταστροφή της ρήξης. Και δεν έχουν το θάρρος να ζητήσουν ούτε μία συγγνώμη από τον ελληνικό λαό”.
Ο μέχρι πρότινος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τώρα απλός βουλευτής, Ευάγγελος Βενιζέλος, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Η ανακούφιση, γιατί η χώρα αποφεύγει την καταστροφή με την οποία την απειλούσε η ίδια η κυβέρνηση της, πέντε χρόνια μετά το 2010, δεν μπορεί να κρύψει το γεγονός πως φθάσαμε εδώ με το χειρότερο δυνατό τρόπο. Το χαμένο πεντάμηνο ανεβάζει πάρα πολύ το λογαριασμό. Ο ελληνικός λαός καλείται να υπαχθεί σε υφεσιακά μέτρα. Όπως είχα πει, το mail Χαρδούβελη φαίνεται ως παιδική χαρά μπροστά στον κατάλογο μέτρων που συμφωνεί η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα.  Και ακόμη δεν έχουμε τελειώσει. Πρέπει να γίνει κατανοητό πως μόνη λύση για το χρέος είναι να συνεχίσουμε πάνω στα χνάρια του 2012. Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη επιτέλους να παραδεχθεί μια ιστορική αλήθεια που συκοφάντησε και συγκάλυψε. Και το αναπτυξιακό πακέτο μακάρι να έρθει, αλλά αυτά είναι κονδύλια κοινοτικά και εθνικά που υπάρχουν και που η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει το τελευταίο πεντάμηνο».
Έντονη κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο βουλευτής Β΄ Πειραιά Νίκος Ορφανός. Είπε ότι η συμφωνία που έρχεται θα είναι υφεσιακή και όχι αναπτυξιακή, και πρόβλεψε ότι η κυβέρνηση θα δυσκολευτεί να εφαρμόσει τα φορολογικά μέτρα.
« Μία αντιμνημονιακή κυβέρνηση έκανε όλο τον κόσμο να παρακαλάει για ένα μνημόνιο προκειμένου να σταματήσει επιτέλους το μαρτύριο της σταγόνας», είπε ο κ. Ορφανός, και αναρωτήθηκε «πού είναι το αναπτυξιακό πρόσημο της κυβέρνησης; Γιατί δεν πήγε εδώ και πέντε μήνες στην ΕΕ με συγκεκριμένες αναπτυξιακές προτάσεις που να δημιουργούν θέσεις εργασίας;»
«Όταν λες όχι σε όλα τελικά τα δέχεσαι όλα» κατέληξε.
«Μεταξύ άλλων, προβλέπεται αύξηση της εισφοράς Υγείας στις κύριες συντάξεις και, επιπλέον, καθιέρωσή της στις επικουρικές κ.ά. Βάζουμε τις δικές μας «κόκκινες γραμμές», αγωνιζόμαστε κάτω από τις δικές μας σημαίες των αναγκών και των δικαιωμάτων μας και όχι τις σημαίες των αφεντικών. Δεν δεχόμαστε τους νέους και παλιούς αντιασφαλιστικούς νόμους, το συνεχόμενο χτύπημα στο λαϊκό εισόδημα, στους μισθούς, στις συντάξεις, τους νέους φόρους και τα νέα χαράτσια», λέει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας στην εφημερίδα του «Ριζοσπάστης».

 

Στις Βρυξέλλες
Στο μεταξύ:

 

Η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές της φαίνεται να είναι κοντά πλέον και ήδη στην Αθήνα και τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες εργάζονται για τις τελευταίες αλλά κρίσιμες διατυπώσεις στη συμφωνία.

Στις Βρυξέλλες θα βρίσκεται από την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος θα έχει συνάντηση με τους επικεφαλής Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ λίγες ώρες πριν το κρίσιμο Eurogroup.

Αν υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup και κλείσει οριστικά η διαπραγμάτευση στην Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης, τότε θα αρχίσουν οι κομματικές και κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, όπου όλα δείχνουν ότι η επικύρωση της συμφωνίας στη Βουλή θα αποτελέσει δοκιμασία για τη συνοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, θα συνεδριάσουν διαδοχικά, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, η Κεντρική Επιτροπή και η ΚΟ.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αμέσως μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, ενημέρωσε τον κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο για τις διαπραγματεύσεις και στη συνέχεια άρχισε σειρά επαφών με κομματικά και κυβερνητικά στελέχη.

Ο κ. Καμμένος ως κυβερνητικός εταίρος έχει ήδη ρίξει προειδοποιητικές βολές προς το Μαξίμου, υποστηρίζοντας πως οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν θα δεχθούν την κατάργηση της έκπτωσης στα νησιά, η οποία αποτελεί για εκείνους κόκκινη γραμμή. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να γίνει δεκτό κάτι τέτοιο εάν στη συμφωνία υπάρχει μία ισχυρή δέσμευση για το ελληνικό χρέος.

Ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες, συζήτησε με τον υπουργό Εργασίας Πάνο Σκουρλέτη, τον υπουργό Εσωτερικών Νίκο Βούτση, τον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Τάσο Κορωνάκη και τον γραμματέα της ΚΟ Χρήστο Μαντά, τον σχεδιασμό μέχρι και την κατάθεση της συμφωνίας στη Βουλή.

Σε πληθώρα δηλώσεων που έκαναν κυβερνητικά στελέχη, όπως οι υπουργοί Επικρατείας Νίκος Παππάς και Αλέκος Φλαμπουράρης, τόνισαν ότι αν η κυβέρνηση χάσει την δεδηλωμένη στη βουλή, τότε θα υπάρξει προσφυγή στις κάλπες, ωστόσο εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι η συμφωνία θα ψηφιστεί από τη βουλή.

Ενστάσεις κατά της διαφαινόμενης συμφωνίας εξέφρασαν βουλευτές της αριστερής πτέρυγας όπως ο Δημήτρης Στρατούλης, η Ελένη Σωτηρίου, ο Κώστας Λαπαβίτσας, επίσης ο Αλέξης Μητρόπουλος.

Μετά την Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας η Ανγκελα Μέρκελ έστειλε μήνυμα ότι για να εγκριθεί η συμφωνία από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια, θα πρέπει πρώτα να περάσει από την ελληνική Βουλή.

Στις Βρυξέλλες παραμένουν στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού -οι κ.κ. Τσακαλώτος, Παππάς, Χουλιαράκης- που βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με τους εκπροσώπους των θεσμών ώστε να καταρτιστεί η λίστα με τα προαπαιτούμενα μέτρα που θα πρέπει τα επόμενα 24ωρα να περάσουν από την ελληνική Βουλή πριν εγκριθούν από τα κοινοβούλια των άλλων χωρών.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










137