Μπράβο, αναβαθμίσαμε τη Δημόσια Εκπαίδευση


ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΡΗΓΑ*  

Βρισκόμαστε αρχές Σεπτεμβρίου 2015 και γίνονται οι διορισμοί των εκπαιδευτικών δημοτικής σύμφωνα με το Νέο Σύστημα Προσλήψεων του κ. Κυριάκου Κενεβέζου, Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού. Στόχος σύμφωνα με το σχέδιο είναι να οδηγηθούμε «σε αποφάσεις που απώτερο στόχο θα έχουν την αναβάθμιση της ποιότητας της δημόσιας εκπαίδευσης».

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΓΙΑ ΔΙΟΡΙΣΜΟ

(ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ)

 

 

 

 

Α/Α

ΚΡΙΤΗΡΙΟ

ΒΑΡΥΤΗΤΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ Α΄

ΣΕΝΑΡΙΟ Β΄

ΣΕΝΑΡΙΟ Γ΄

ΣΕΝΑΡΙΟ Δ΄

1.

Γραπτή εξέταση

μέχρι 50 μονάδες

30

45

45

45

2.

Πρόσθετα ακαδημαϊκά προσόντα*

μέχρι 25 μονάδες

 

 

 

 

 

Διδακτορικό (σχετικό)

        20 μονάδες

 

 

 

 

 

Διδακτορικό (μη σχετικό)

        15 μονάδες

 

 

       

 

 

Μάστερ (σχετικό)

        13 μονάδες

13

 

13

13

 

Μάστερ (μη σχετικό)

        10 μονάδες         

 

 

 

 

 

2ο Μάστερ (σχετικό ή μη)

        5 μονάδες

 

 

 

 

 

Δίπλωμα (Post Graduate) (σχετικό)

         2 μονάδες

 

 

 

 

 

2ο Πρώτο Πτυχίο (σχετικό ή μη)

         2 μονάδες

 

 

 

 

3.

Εκπαιδευτική προϋπηρεσία

μέχρι 10 μονάδες

10

10

4

2

4.

Έτος απόκτησης πρώτου πτυχίου

μέχρι 10 μονάδες

10 (Απόφ/τος 2005)

10 (Απόφ/τος 2005)

5 (Απόφ/τος 2011)

3 (Απόφ/τος 2013)

5.

Υπηρεσία στην Εθνική Φρουρά

μέχρι 5 μονάδες

0

0

0

5

ΣΥΝΟΛΟ

100 μονάδες

63

65

67

68

Σύμφωνα με τα 4 πιο πάνω απλά, αλλά πολύ πιθανά σενάρια, ίσως γίνουμε μάρτυρες στα εξής:

Το «Σενάριο Α» πρόκειται για μια συμβασιούχο εκπαιδευτικό Δημοτικής Εκπαίδευσης, η οποία ενώ θα έπρεπε να κατέχει θέσει μόνιμου εκπαιδευτικού (κάποιοι βλέπετε στη Βουλή παγοποίησαν της μονιμοποιήσεις από το 2011) παραμένει στη θέση εκτάκτου για 10 συναπτά έτη. Διδάσκει με ζήλο, έχει παρακολουθήσει δεκάδες σεμινάρια επιμόρφωσης, έχει εκτιμηθεί το έργο της από συναδέλφους και ανωτέρους, μα πάνω από όλα έχει αγαπηθεί από τα παιδιά και τους γονείς για την εργατικότητα και την ευσυνειδησία της. Παράλληλα κατάφερε ενώ εργαζόταν να αποκτήσει και το Μεταπτυχιακό της στα Παιδαγωγικά. Από το 2005, χρονιά κατά την οποία αποφοίτησε, εργάζεται  ως έκτακτη σε Δημόσια Δημοτικά της Κύπρου. Δυστυχώς κατά την περίοδο εξετάσεων του 2014 δεν κατάφερε να επιτύχει άριστα (λόγω ατυχίας, λόγω οικογενειακών προβλημάτων, λόγω «κακής ημέρας») στις εξετάσεις για κατάταξη στον νέο πίνακα διορισίμων. Στο μεσοδιάστημα 2005-2015, είχε αποκτήσει οικογένεια, παιδιά, προσωπική ζωή και ίσως μερικά χρέη όπως όλοι μας.

Το «Σενάριο Β» πρόκειται για μια συμβασιούχο εκπαιδευτικό Δημοτικής Εκπαίδευσης, η οποία ενώ θα έπρεπε να κατέχει θέσει μόνιμου εκπαιδευτικού (κάποιοι βλέπετε στη Βουλή παγοποίησαν της μονιμοποιήσεις από το 2011) παραμένει στη θέση εκτάκτου για 10 συναπτά έτη. Διδάσκει με ζήλο, έχει παρακολουθήσει δεκάδες σεμινάρια επιμόρφωσης, έχει εκτιμηθεί το έργο της από συναδέλφους και ανωτέρους μα πάνω από όλα έχει αγαπηθεί από τα παιδιά και τους γονείς για την εργατικότητα και την ευσυνειδησία της. Δυστυχώς δεν είχε το χρόνο να αποκτήσει Μεταπτυχιακό, αφού οι οικογενειακές υποχρεώσεις δεν τις το επέτρεπαν. Από το 2005, χρονιά κατά την οποία αποφοίτησε, εργάζεται  ως έκτακτη σε Δημόσια Δημοτικά της Κύπρου. Ευτυχώς για αυτήν, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων (βλέπετε στο μεσοδιάστημα 2005-15, είχε αποκτήσει οικογένεια, παιδιά, προσωπική ζωή και ίσως μερικά χρέη όπως όλοι μας), κατάφερε να επιτύχει Άριστα στις εξετάσεις.

Σε μια περίοδο (έτος 2015) που δεν υπάρχουν αφυπηρετήσεις εκπαιδευτικών, νέες θέσεις διορισμών και «αξιοποιώντας»  χιλιάδες ευρώ από τα δημόσια οικονομικά για διεκπεραίωση των εξετάσεων,  τόσο το Σενάριο Α΄ όσο και το Σενάριο Β΄ χάνουν τη θέση τους, αφού είτε κάποιοι άλλοι άξιοι συνάδελφοι, όμως με πολύ λιγότερα χρόνια υπηρεσίας - εμπειρία (ίσως ακόμα και σε ένα φροντιστήριο) έχουν καταφέρει να επιτύχουν άριστα στις εξετάσεις, είτε γιατί εμπίπτουν μέσα στο 20% που «πρέπει» να χάσει τη θέση του. Μπράβο αναβαθμίσαμε την ποιότητα της δημόσιας εκπαίδευσης. Δύο «ανάξιοι» εκπαιδευτικοί έχουν χάσει τη θέση τους.

Η ποιότητα της Δημόσιας Εκπαίδευσης, παρά το κλείσιμο σχολείων, τη σύμπτυξη τμημάτων, τη μείωση των ωρών για αλλόγλωσσα, τη μείωση περιόδων για παιδιά Ειδικής Εκπαίδευσης, την κατάργηση του δίωρου μετακίνησης, την κατάργηση του χρόνου για μεντορισμό, την κατάργηση καινοτόμων Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, την κατάργηση των ωρών Διοίκησης Κοινοτικών Τμημάτων, τη μείωση των αποσπάσεων για την Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση, τη μη επέκταση του θεσμού του Υπεύθυνου Τμήματος, την κατακρεούργηση του θεσμού του Προαιρετικού Ολοήμερου Σχολείου, το χάσιμο διδακτικών περιόδων μέσα από την αλλαγή στην πρακτική και περιόδους που διορίζονται αντικαταστάτες, τη μείωση των κονδυλίων στις Σχολικές Εφορείες, τη μείωση των Συνοδών παιδιών που το έχουν ανάγκη, τη μείωση κατά δεκάδες εκατομμύρια του Προϋπολογισμού για την Παιδεία, την άθλια οικονομική κατάσταση που έχουν περιέλθει οικογένειες των μαθητών μας, την αποστέρηση από τις σχολικές μονάδες διοικητικού προσωπικού λόγω παγοποίησης των προαγωγών, την αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης και ένα σωρό άλλων μέτρων (αύξηση μαθητών;) που πιθανόν να ληφθούν μέχρι τότε ελέω οικονομικής κρίσης, «έχει αναβαθμιστεί»! Κοινωνία, Κυβέρνηση και Κόμματα νιώθουν δικαιωμένοι.

*Επαρχιακός Γραμματέας ΠΟΕΔ Λεμεσού

Πρόεδρος  Προοδευτικής Κίνησης Δασκάλων και Νηπιαγωγών Λεμεσού

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










151