Ν Νικολάου: Υπάρχει δυνατότητα αύξησης των κλάδων των ΜΙΕΕΚ. Αρχίζουν 1η Ιουλίου οι εγγραφές


Oι εγγραφές για την επόμενη χρονιά στα Μεταλυκειακά Ινστιτούτα θα ξεκινήσουν την 1η Ιουλίου και ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον. Αυτό αναφέρει στο β΄ μέρος της συνέντευξής του στο Paideia-News.com ο Επαρχιακός Συντονιστής των ΜΙΕΕΚ Λεμεσού-Πάφου κ. Νίκος Νικολάου.

Ακολουθεί το β μέρος (τελευταίο) της συνέντευξης:

50%-50% απόφοιτοι Τεχνικής και Λυκείου 

ΕΡ: Ποιοι μαθητές επιλέγουν τα ΜΙΙΕΚ για να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους; Ποιο θεωρείτε είναι το δυνατό σημείο που να αποτελεί πόλο έλξης νέων μαθητών στα ΜΙΕΕΚ;

ΑΠ: Υπάρχει ένα μεγάλο φάσμα που ατόμων που έχουν επιλέξει τη χρονιά αυτή τα ΜΙΕΕΚ τόσο ηλικιακά όσο και από άποψης σχολής αποφοίτησης. Το μείγμα είναι περίπου 50-50 απόφοιτοι Τεχνικής και απόφοιτοι Λυκείου. Ηλικιακά η μεγάλη πλειοψηφία είναι νέοι που αποφοίτησαν πρόσφατα, οι πιο πολλοί είναι αυτοί που μόλις είχαν τελειώσει το στρατό, άλλοι είχαν τελειώσει πριν δύο-τρία χρόνια, όμως έχουμε και άτομα 40 και 50 χρονών που βρίσκονται στο επάγγελμα, επαγγελματίες και έχουμε και πτυχιούχους. Παρόλο που δεν υπάρχει κάποια έξτρα μοριοδότηση για έναν πτυχιούχο, μετρά μόνο για μας το απολυτήριο του λυκείου ή της Τεχνικής Σχολής.

Τα κίνητρα είναι προσωπικά του καθενός, δηλαδή ο κάθε σπουδαστής επιλέγει το πρόγραμμα σπουδών ανάλογα με τα δικά του τα ενδιαφέροντα και τις δικές του κλίσεις. Υπάρχουν όπως είπαμε τα άτομα των Τεχνικών Σχολών που γνωρίζουν κάτι για το επάγγελμα, αλλά υπάρχουν και τα άτομα των λυκείων που δεν έχουν ξαναδουλέψει σε κάτι σχετικό όμως ελπίζουν ότι μπαίνοντας σε ένα επάγγελμα σε ένα από τα προγράμματα που προσφέρουν τα ΜΙΕΕΚ θα είναι πιο εύκολο να απασχοληθούν. Το βασικό κίνητρο είναι ότι ελπίζουν σε μια εύκολη, γρήγορη επαγγελματική αποκατάσταση και αυτός είναι και ο στόχος μας. Δηλαδή, η λειτουργία του προγράμματος όπως δήλωσε και ο Διευθυντής Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης κ Μαρκάτζιης, «δεν είναι η μεγάλη ζήτηση που είχαμε στον αριθμό των αιτήσεων για ένταξη στα προγράμματα, αλλά η επιτυχία θα κριθεί  από τον αριθμό που θα εργοδοτηθούν όταν θα τελειώσουν».

Υπάρχει η δυνατότητα να αυξηθούν οι κλάδοι

ΕΡ: Σκοπεύετε να αυξήσετε στο μέλλον τους κλάδους τους οποίους προσφέρετε;

ΑΠ: Ναι υπάρχει η δυνατότητα να αυξηθούν οι κλάδοι. Σήμερα είναι οκτώ οι διάφορες ειδικότητες-προγράμματα και κατανέμονται στις διάφορες πόλεις. Κάθε πόλη έχει δύο, τρία ή τέσσερα. Η Λεμεσός έχει τρία, η Πάφος έχει δύο, η Λευκωσία έχει τέσσερα προγράμματα σπουδών, αλλά συνολικά σαν ειδικότητες είναι οκτώ. Υπάρχει σκέψη να προστεθούν νέες ειδικότητες, μελετούμε νέες ειδικότητες. Επίσης μελετούμε το να εισάξουμε προγράμματα με ένα χρόνο διάρκεια, ενώ τα σημερινά είναι όλα με δύο χρόνια διάρκεια. Προς το τέλος Ιουνίου πιθανόν να ανακοινώσουμε και τις νέες ειδικότητες. Πρέπει οπωσδήποτε μέχρι το τέλος Ιουνίου να ανακοινώσουμε ανά επαρχία ποια προγράμματα θα προσφέρουμε για τον Σεπτέμβρη.

Από τη 1η Ιουλίου οι εγγραφές για τη ένα χρονιά 

ΕΡ:  Έχετε παρατηρήσει αύξηση ή μείωση στις εγγραφές για την επόμενη σχολική χρονιά σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο;

ΑΠ: Δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει οι εγγραφές για την επόμενη χρονιά. Θα ξεκινήσουν 1η Ιουλίου. Ενδιαφέρον όμως υπάρχει. Καθ’  όλη τη διάρκεια της χρονιάς έχουμε συνέχεια κόσμο που ρωτά και ενδιαφέρεται και τους πληροφορούμε να περιμένουν μέχρι να ξεκινήσουν οι εγγραφές. Οι εγγραφές θα γίνονται ηλεκτρονικά μέσα από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας και θα γίνεται μοριοδότηση και θα επιλέγονται 16-17 άτομα σε κάθε πρόγραμμα σπουδών που συγκεντρώνουν την πιο ψηλή βαθμολογία.

  Οι θέσεις είναι περιορισμένες

ΕΡ: Με ποιους τρόπους θεωρείτε ότι μπορεί ακόμα να ενισχυθεί ο θεσμός των ΜΙΕΕΚ;

ΑΠ: Με περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεών μας με τη βιομηχανία, με επιδότηση των σπουδαστών μας κατά τη διάρκεια των σπουδών τους ή την παροχή διευκολύνσεων. Όταν είναι εργαζόμενοι και δουλεύουν κανονικό ωράριο, φανταστείτε να δουλεύουν μέχρι τις 4:00 και 4:30 και να πρέπει να είναι μέσα στην τάξη μέχρι τις 8:30-9:00. Είναι πάρα πολύ δύσκολο. Γι’ αυτό πρέπει να δοθούν κάποια ελαφρυντικά, είτε να μπορούν να δουλεύουν μισή μέρα, αλλά με κάποιο τρόπο να συμπληρώνεται το εισόδημά τους, διότι έχουμε ανθρώπους που είναι οικογενειάρχες. Αυτό είναι ένα σημείο που πρέπει να ενισχυθεί. Χρειάζεται πιο πολλή δημοσιότητα οπωσδήποτε, χρειάζεται να γνωρίσει ο κόσμος τα ΜΙΕΕΚ. Όμως οι θέσεις είναι περιορισμένες και η εκπαίδευση αυτών των επαγγελμάτων πρέπει να γίνεται σε μικρές ομάδες. Δεν μπορούμε να έχουμε ένα γκρουπ των σαράντα ατόμων και να τους εκπαιδεύουμε σε εργαστήριο. Ένα εργαστηριακό μάθημα δεν σηκώνει πάνω από 16 άτομα.

 

500-600 ανά σπουδαστή σε αναλώσιμα υλικά μόνο το χρόνο

ΕΡ: Υπάρχει σκέψη να αυξηθεί ο αριθμός των τμημάτων για κάθε ειδικότητα;

ΑΠ: Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό υπάρχει περιθώριο να προστεθεί ένα ακόμα πρόγραμμα σε κάθε επαρχία, αλλά όσο αυξάνεται ο αριθμός των προγραμμάτων αυξάνεται και το κόστος και ο προϋπολογισμός πρέπει να μείνει στα πλαίσια του κονδυλίου που είχε ψηφιστεί, των 5 περίπου εκατομμυρίων, που ήταν το αρχικό. Τώρα γίνονται προσπάθειες για να αυξηθεί, όμως είναι πάντα και συνάρτηση του κόστους. Διότι, εκτός του ότι όπως είπαμε πρέπει να γίνονται σε μικρές ομάδες, στοιχίζουν πάρα πολύ τα αναλώσιμα υλικά που θέλουμε για κάθε σπουδαστή. Μπορεί να χρειάζεται και €500-€600 ανά σπουδαστή σε αναλώσιμα υλικά μόνο το χρόνο. Είτε μπορεί να είναι ήλεκτρα που χρησιμοποιούν οι συγκολλητές, είτε είναι σύρματα, είτε υλικά ζαχαροπλαστικής-αρτοποιίας, εκτός του εξοπλισμού που βρήκαμε τον περισσότερο έτοιμο, αλλά χρειαζόμαστε ακόμα ενίσχυση.

 

Θέσεις για το τερματικό

ΕΡ: Τα προγράμματα που προσφέρετε απαντούν ως λύση στην οικονομική κρίση και ανεργία;

ΑΠ: Η μια κατηγορία είναι τα προγράμματα που έχουν σχέση με το φυσικό αέριο, που σίγουρα είναι κάτι στο οποίο προσβλέπουμε. Δηλαδή αν ξεκινήσει η κατασκευή του τερματικού στην Κύπρο θα χρειαστεί ειδικότητες όπως αυτές που προετοιμάζουμε εμείς. Το άλλο που έχει σχέση με την κρίση είναι ότι αρκετοί εργοδότες θέλουν σε διάφορα επαγγέλματα να εργοδοτήσουν Κύπριους, αλλά δε βρίσκουν. Γι’ αυτό αναφέρομαι συγκεκριμένα στο παράδειγμα της αρτοποιίας-ζαχαροπλαστικής, όπου όλοι οι φούρνοι ήταν γεμάτοι μέχρι πρόσφατα με ξένο προσωπικό.

Η πρόθεση των εργοδοτών, με τους οποίους έχουμε έρθει σε επαφή είναι να εργοδοτήσουν Κύπριους και ήδη έχουν προσφέρει θέσεις σε σπουδαστές μας. Όμως πρέπει να πούμε ότι αυτά τα επαγγέλματα, τα οποία απέφευγαν οι Κύπριοι, δεν τα απέφευγαν τυχαία. Είναι δύσκολα επαγγέλματα. Οι δυνατότητες υπάρχουν για εργοδότηση, αλλά πρέπει να το τονίσουμε ότι μιλούμε για επαγγέλματα, τα οποία δεν είναι εύκολα. Δεν είναι γραφειακά, είναι χειρονακτικά επαγγέλματα, η κρίση όμως θα φέρει τον κόσμο, όταν δεν υπάρχουν άλλες επιλογές, να αναγκαστεί να κατέβει στα εργοτάξια και να δουλέψουμε κι εμείς οι Κύπριοι ξανά όπως δουλεύαμε πριν μερικά χρόνια.

Από τα πανεπιστήμια, σε χειρονακτικές εργασίες

ΕΡ: Βλέπετε να υπάρχει στροφή στα τεχνικά επαγγέλματα λόγω της κρίσης;

ΑΠ: Ναι υπάρχει στροφή. Ο κόσμος αντιλαμβάνεται πλέον ότι θα υπάρξει πιο πολλή ζήτηση στα τεχνικά επαγγέλματα. Είναι επαγγέλματα τα οποία είχαν και πριν ζήτηση αλλά όπως είπαμε και πριν οι Κύπριοι δεν τα επέλεγαν και τα έκαναν οι ξένοι. Τώρα αντιλαμβάνονται όμως και οι νεαροί οι δικοί μας ότι οι επιλογές είναι περιορισμένες και ιδίως το βλέπουμε με παιδιά που έχουν φοιτήσει σε πανεπιστήμια, έχουν τελειώσει τις σπουδές τους και είναι άνεργοι και έρχονται πίσω να πάρουν ένα άλλο προσόν πιο τεχνικό για να πάνε να δουλέψουν σε χειρονακτικές εργασίες ή σε εργασίες εξειδικευμένου τεχνίτη για να είμαστε πιο σαφείς. Αυτό δείχνει κάτι. Δηλαδή ένας πτυχιούχος μηχανικός σήμερα είναι πολύ δύσκολο να βρει δουλειά, θα απορροφηθούν 5 για παράδειγμα, αν όμως ψάξει σε επίπεδο τεχνίτη οι αριθμοί είναι πολύ πιο ψηλοί και θα συνεχίσουν να αυξάνονται.

Προσβλέπουμε στο φυσικό αέριο και δεν θα είναι μόνο τα επαγγέλματα που έχουν άμεση σχέση, αλλά και τα επαγγέλματα που θα έχουν έμμεση σχέση. Όταν θα αρχίσει να αναπτύσσεται η βιομηχανία του φυσικού αερίου θα υπάρχουν παρεμφερείς ειδικότητες και κλάδοι που θα έχουν πάλι μεγάλη ζήτηση. Όπως ελαιοχρωματιστές για τα ντεπόζιτα αποθήκευσης και τις σωληνώσεις, ή επαγγέλματα όπως συντηρητές και κατασκευαστές πρόχειρων καταλυμάτων, γραφείων, που θα χρειάζονται στους χώρους όπου θα στήνονται τα εργοτάξια. Ακόμα, ηλεκτρολόγοι που θα έχουν εξειδικευμένες γνώσεις για χώρους με ψηλή επικινδυνότητα, όπως θα είναι οι χώροι με το φυσικό αέριο και  εξειδικευμένους πάνω σε όργανα μετρήσεων. Υπάρχουν πάρα πολλά επαγγέλματα. Ειδικά οι ειδικότητες εξειδικευμένων ατόμων σε αυτοματισμούς και οργάνων μέτρησης μέσα σε τέτοιες εγκαταστάσεις είναι κάτι το οποίο ξέρουμε ότι θα υπάρξει ζήτηση.

Η δυσκολία η δική μας είναι ότι πρέπει να έχουμε και εμείς τον εξειδικευμένο κόσμο που θα τα διδάξει. Δηλαδή πρέπει να βρούμε άτομα που έχουν εμπειρίες πραγματικές, διότι κλασικούς συμβατικούς αυτοματισμούς, βιομηχανικούς αυτοματισμούς, έχουμε άτομα, μπορούμε να προσφέρουμε. Ήδη προσφέρουμε ένα από τα προγράμματά μας πάνω σε βιομηχανικούς αυτοματισμούς και εκεί υπάρχει ζήτηση. Αλλά το να πάμε ένα βήμα πιο πάνω μέσα σε εξειδικευμένα συστήματα που έχουν άμεση σχέση με το φυσικό αέριο είναι μια πρόκληση για μας, αλλά πρέπει να προετοιμαστούμε κατάλληλα. Άρα θα πρέπει να φέρουμε εκπαιδευτές από το εξωτερικό είτε να γίνει σχετική επιμόρφωση στο υφιστάμενο προσωπικό.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










160