Να καθοριστεί επακριβώς η συχνότητα παιδονομίας κάθε εκπαιδευτικού


TΟΥ ΜΙΧΑΛΗ Α. ΠΟΛΗ*

Ο διδακτικός χρόνος των εκπαιδευτικών είναι σαφώς καθορισμένος ανάλογα με τη θέση και τα χρόνια υπηρεσίας τους¹. Είναι επίσης γραπτώς καθορισμένη η υποχρέωση να κάνουμε 10 αναπληρώσεις το χρόνο¹.  Οι εκπαιδευτικοί έχουν υποχρέωση να εκτελούν εκ περιτροπής το καθήκον της Παιδονομίας κατά τα τρία διαλείμματα και μεταξύ 7:30 – 7: 45, πριν την έναρξη των μαθημάτων. Όμως η  χρονική διάρκεια και η συχνότητα εκτέλεσης  παιδονομίας δεν καθορίζονται επακριβώς. Υπάρχει ένας άγραφος κανόνας που λέει ότι οι δάσκαλοι παιδονομούν  μια μέρα την εβδομάδα, όμως υπάρχουν και σχολεία που οι δάσκαλοι  παιδονομούν με μεγαλύτερη συχνότητα. Στην εγκύκλιο με τίτλο «Έναρξη της Σχολικής Χρονιάς 2016-2017², σελ.23, επί λέξει αναφέρονται τα ακόλουθα:

«Υπογραμμίζεται ιδιαίτερα η ανάγκη αυστηρής επίβλεψης των μαθητών, καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού προγράμματος, από τους εκπαιδευτικούς των τάξεων, αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια των διαλειμμάτων, από τους εκπαιδευτικούς που ασκούν παιδονομία.Αν διαπιστωθεί πρόβλημα με την επίβλεψη των παιδιών, κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων, τότε πρέπει να ληφθούν, χωρίς καθυστέρηση, μέτρα, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν και την αύξηση της παιδονομίας. Σημειώνεται ότι καθήκοντα παιδονομίας πρέπει να ανατίθενται σε όλους τους εκπαιδευτικούς, είτε πρόκειται για μόνιμο προσωπικό του σχολείου είτε για αντικαταστάτες ή επισκέπτες εκπαιδευτικούς.»

Από τη εγκύκλιο είναι φανερό ότι δίνεται το δικαίωμα στο διευθυντή να καθορίσει ο ίδιος την χρονική διάρκεια και την εβδομαδιαία συχνότητα της Παιδονομίας που θα κάνει ο δάσκαλος.

Αν και η ασφάλεια των μαθητών είναι πράγματι  η ύψιστη προτεραιότητα, οι υπηρεσιακές υποχρεώσεις των εκπαιδευτικών θα πρέπει να είναι σαφώς και γραπτώς καθορισμένες και όχι να αφήνονται στη διακριτική εξουσία του προϊσταμένου. Όπως είναι γραμμένη η εγκύκλιος, ο διευθυντής με την επίκληση λόγων ασφαλείας, μπορεί να αυξήσει τη συχνότητα της Παιδονομίας από μια σε δύο ή και περισσότερες φορές την εβδομάδα, ακόμα και να βάλει όλους τους δασκάλους να βγάζουν παιδονομία κάθε μέρα.

 Δεδομένου ότι το διάλειμμα είναι απαραίτητο για κάθε εργαζόμενο  για να φάει κάτι³, να χαλαρώσει και να ανακτήσει δυνάμεις, θεωρούμε ότι είναι σωστό να οριστεί γραπτώς η συχνότητα και η χρονική διάρκεια της παιδονομίας, για να γίνεται σωστά το εκπαιδευτικό έργο και να προστατεύονται οι εκπαιδευτικοί από αυθαίρετες ρυθμίσεις και πρακτικές των προϊσταμένων τους.

Πηγές πληροφοριών και σημειώσεις

  1. Έναρξη της Σχολικής Χρονιάς 2016-2017, ypp4418, αριθμός φακέλου 7.11.09/15, 5.13.04.03, Γενικές Οδηγίες, Διδακτικός Χρόνος Προσωπικού, σελ. 13-14.
  2. Έναρξη της Σχολικής Χρονιάς 2016-2017, ypp4418, αριθμός φακέλου 7.11.09/15, 5.13.04.03, Γενικές Οδηγίες,  Ασφάλεια και υγεία στο χώρο εργασίας σελ.23
  3. Δεν λέμε να καπνίσει γιατί το κάπνισμα απαγορεύεται πλήρως και αυστηρώς στο σχολικό χώρο. [ ypp4008, 25/04/2016, αρ. φακ. 11.2.01.2/6 ]

*ΒΓΓ ΑΚΙΔΑ 2014-17

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











273