Να μαθαίνουμε καλά ελληνικά, όμως να μην αφήσουμε να χαθεί η κυπριακή μας διάλεκτος


ΤΟΥ ΤΑΚΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ*

Χιλιάδες διάλεκτοι στον κόσμο έχουν χαθεί. Όπως και πάρα πολλές γλώσσες . Πρέπει να έχουμε έγνοια κάθε κινδύνου για να προστατευτούμε. Να μαθαίνουμε καλά ελληνικά όμως, ποσώς δεν σημαίνει ότι πρέπει να αγνοούμε, ή να αφήσουμε να χαθεί η κυπριακή μας διάλεκτος. Αυτή η πλούσια φλέβα της γλώσσας μας. Ας είμαστε ειλικρινείς. Αν πράγματι κάτι κινδυνεύει, αυτό είναι η διάλεκτος! Ο λόγος είναι προφανής. Πάντα αυτό που κινδυνεύει είναι το αδύνατο μέρος μέσα στο σύνολο. Άλλωστε γι’ αυτό οι διάλεκτοι που έχουν χαθεί αριθμούν μερικές χιλιάδες. Κανένας δεν μπορεί να υποστηρίξει στα σοβαρά ότι μπορεί ποτέ μια διάλεκτος να αντικαταστήσει τη γλώσσα. Πουθενά και ποτέ στον κόσμο δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο, ιδιαίτερα μέσα σε συνθήκες ανάλογες με τη δική μας. Σύστημα παιδείας, τηλεόραση, πυκνή επαφή με την Αθήνα.

Διατείνομαι ότι ξέρει καλύτερα ελληνικά όποιος ξέρει καλά μια διάλεκτο της ελληνικής. Και ξέρει καλύτερα κανείς την εκφορά του ελληνικού Λόγου όταν κατέχει μια διάλεκτο. Φοβερό παράδειγμα ο Κατράκης.

Όταν όμως ακούω ότι υπάρχουν κάποιοι που ανησυχούν μην χαθεί η Ελληνική, υπέρ της διαλέκτου, μα τον Θεό, η πρώτη μου αντίδραση είναι πως δεν τους πιστεύω.  Δεν πιστεύω ότι ανησυχούν. Μα όταν πιστέψω ότι ανησυχούν, τότε πιάνει εμένα μια φοβερή ανησυχία. Που πάμε όταν αυτοί που καμώνονται ότι ανησυχούν, ή που ανησυχούν στ’ αλήθεια, είναι αυτοί που καθορίζουν το μέλλον της παιδείας μας; Πάμε εδώ που φτάσαμε. Κάνουμε σημειωτόν  σ’ αυτό ακριβώς το σημείο. Δειλοί, μοιραίοι και άβουλοι συζητούμε για το φύλο των Αγγέλων. Την παιδεία; Σχεδόν πάντα, αυτοί την όριζαν! Και όταν δεν την όριζαν, την κατεύθυναν.

Παραίνεσης μου ειλικρινής είναι να πάψουν να καταησιεύκουν* τον Νουν τους με ανύπαρκτους κινδύνους και ας αρχίσουν να μελετούν λίγο παραπάνω. Άλλωστε αρχή Σοφίας η των ονομάτων επίσκεψις.

* Καταησιεύκω. Κατά Γην Χέω. Ρίχνω στη Γη. Σπαταλώ

Ευρωβουλευτής ΑΚΕΛ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










220