Ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s ανέβασε σήμερα κατά μία βαθμίδα την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Κύπρου, λόγω «καλύτερης απ’ ό,τι προβλεπόταν οικονομικής και δημοσιονομικής επίδοσης».
Ο οίκος ανέβασε τη μακροπρόθεσμη βαθμολογία της Κύπρου από το "Β-" στο "Β" διατηρώντας τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση στο “Β”. Πρόκειται για την δεύτερη αναβάθμιση από τους S&P`s μετά τις 29 Νοεμβρίου του 2013.
Ο ορίζοντας αξιολόγησης είναι θετικός, με τον οίκο να διευκρινίζει πως εξετάζει το ενδεχόμενο να την αυξήσει και πάλι μέσα στους επόμενους 12 μήνες εφόσον η οικονομική επίδοση του νησιού συνεχίσει να βελτιώνεται.
Κατά τον S&P`s, το κυπριακό ΑΕΠ συρρικνώθηκε λιγότερο απ` ότι αναμενόταν πέρσι και πιστεύουμε πως η Κύπρος πιθανώς να ξεπεράσει τους δημοσιονομικούς της στόχους και το 2014, αναφέρει ο οίκος. Σημειώνει δε ότι τήρηση των όρων του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής καταδεικνύει “μειωμένους κινδύνους για την πλήρη και έγκαιρη εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους”.
Η μειωμένη ύφεση, σύμφωνα με τον οίκο, βασίστηκε στους ανθεκτικούς τομείς του τουρισμού και των υπηρεσιών, αλλά και στο ότι η κατανάλωση δεν υποχώρησε όσο αναμενόταν.
Εκτιμά δε ότι το κυπριακό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί με ρυθμό 4% το 2015, σε αντίθεση με την πρόβλεψη της Τρόικα για συρρίκνωση 4,8% και αυτό λόγω της συρρίκνωσης των εισοδημάτων, λόγω περαιτέρω απώλειας εργασίας και δημοσιονομικής διόρθωσης πριν η οικονομία επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2015.
«Παρά τη συνεχιζόμενη ύφεση οι προοπτικές αυτές είναι κάπως πιο αισιόδοξες απ` ότι αναμενόταν στην τελευταία αξιολόγηση τον Νοέμβριο του 2013», αναφέρει ο οίκος, ο οποίος εκτιμά πως η Κυβέρνηση θα πετύχει τους στόχους του μνημονίου.
Εκτιμά ακόμη ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2014 θα υποχωρήσει στο 5% του ΑΕΠ και θα συνεχίσει να υποχωρεί ακολούθως. Το καθαρό δημόσιο χρέος θα ανέλθει στο 115% για την περίοδο 2014-2015, ενώ οι δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους θα παραμείνουν λίγο κάτω από το 10% των κρατικών εσόδων την ίδια περίοδο.
Εξωτερικοί κίνδυνοι
Κατά τον S&P`s, οι εξωτερικοί κίνδυνοι για την οικονομία θα αυξηθούν αν υπάρξει ενίσχυση των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, οι οποίες για παράδειγμα θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον τουριστικό ρεύμα από τη Ρωσία προς την Κύπρο. «Κατά την άποψή μας η μείωση του τουρισμού από τη Ρωσία θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την οικονομική ανάπτυξη στην Κύπρο, ιδιαίτερα αν συνδυαστεί με την υποχώρηση στο ρούβλι, που ήδη πλήττει τον κυπριακό τουρισμό», αναφέρεται.
Αντίθετα, προσθέτει, η όποια πρόοδος στις προσπάθειες επανένωσης της Κύπρου «θα μπορούσε να ξεκλειδώσει την οικονομική προοπτική και να αυξήσει την ελκυστικότητα του νησιού για ξένες επενδύσεις».
Σημαντικός κίνδυνος η χρηματοπιστωτική σταθερότητα
Ο S&P επισημαίνει πως επιδεινώθηκε σημαντικά η ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να φτάνουν στο 46% των συνολικών δανείων στο τέλος του 2013, με το ποσοστό της αποθεματικής κάλυψης να βρίσκεται χαμηλά στο 36%.
Επισημαίνει ωστόσο ότι παρόλο που η νέα νομοθεσία περί αφερεγγυότητας βρίσκεται στην ατζέντα και θα μπορούσε να βελτιώσει τις συνθήκες, «θεωρούμε ότι το αποτέλεσμα είναι αβέβαιο λόγω της ύφεσης και τις τιμές των ακινήτων που υποχωρούν σταθερά»
Θεωρεί όμως ότι το «μαξιλάρι” των €1 δις από το πρόγραμμα παρέχει στην Κυβέρνηση περισσότερο χώρο ελιγμών για αντιμετώπιση των κινδύνων στη χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.
Τέλος, ο S&P σημειώνει ότι τα εσωτερικά περιοριστικά μέτρα έχουν σχεδόν αρθεί, διαβλέποντας αβεβαιότητα σε σχέση με τις επιπτώσεις της άρσης των υφιστάμενων περιορισμών στις διεθνείς συναλλαγές επί της σταθερότητας στις καταθέσεις