Νέα αρχαιολογικά ευρήματα στην Αγορά της Νέας Πάφου, 2015


 Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων,   ανακοινώνει την ολοκλήρωση της πέμπτης ανασκαφικής περιόδου του Τμήματος Κλασικής Αρχαιολογίας του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Jagiellonian Κρακοβίας ( JU ), μέσα στα πλαίσια του προγράμματος PafosAgoraProject . Στόχος του προγράμματος είναι η έρευνα της Αγοράς της Νέας Πάφου, πρωτεύουσας της Κύπρου κατά την Ελληνιστική και την Ρωμαϊκή περίοδο. Οι φετινές έρευνες διεξήχθησαν από τις 19 Αυγούστου μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου 2015, κάτω από τη διεύθυνση της Καθηγήτριας Ewdoksia Papuci - W ł adyka . Η ομάδα αποτελείτο φέτος από 72 άτομα (35 προσωπικό, 24 φοιτητές και 13 εθελοντές). Το 2015 ξεκίνησε ένα νέο στάδιο της έρευνας, με τη χρηματοδότηση MAESTRO (από το National Science Centre). Συνεπώς οι έρευνες έχουν διευρυνθεί και περιλαμβάνουν τη γενικότερη διερεύνηση της οικονομικής οργάνωσης και δραστηριότητας της αρχαίας πόλης της Πάφου.

Οι εργασίες στην Αγορά συνεχίστηκαν και φέτος σε μια περιοχή όπου περίπου το 95% του χώρου παραμένει ακόμη αδιερεύνητο. Η ομάδα επιχειρεί να κατανοήσει, μεταξύ άλλων, τον τρόπο λειτουργίας του δημόσιου αυτού χώρου, τη φυσιογνωμία του και τη διάρκεια ζωής του. Οι έρευνες δεν θα περιοριστούν στο χώρο της Αγοράς, αλλά μελλοντικά θα επεκταθούν και στον ευρύτερο χώρο του Αρχαιολογικού Πάρκου, όπου, με την εφαρμογή μη διεισδυτικών γεωφυσικών μεθόδων θα ενισχυθεί η έρευνα γύρω από την οικονομική οργάνωση της αρχαίας Πάφου. Οι φετινές ανασκαφές διεξήχθησαν σε τρεις τομές που είχαν διανοιχθεί στην Αγορά κατά τα προηγούμενα έτη, αλλά και σε μια νέα τομή στην ΝΑ γωνία της πλατείας της Αγοράς. Στην Τομή Ι βασικός στόχος ήταν η αποκάλυψη της συνέχειας των εξωτερικών τοίχων του Κτιρίου Α, αλλά και η διερεύνηση των εσωτερικών του τοίχων. Υπολογίζεται ότι το κτίριο αυτό ήταν ιδιαίτερα μεγάλων διαστάσεων (μέχρι στιγμής το μήκος του νότιου τοίχου είναι 16 μέτρα), παρόλο που η ακριβής του χρήση ακόμη διερευνάται.

Πραγματοποιήθηκαν επίσης έρευνες στην Τομή ΙΙ, στην ανατολική στοά που λειτουργούσε ως το κέντρο της εμπορικής δραστηριότητας της Αγοράς, τουλάχιστον κατά την Ρωμαϊκή περίοδο. Διερευνήθηκαν, επίσης, και τα βόρεια τμήματα των Δωματίων 10, 11 και 12, αλλά και το Δωμάτιο 1, τα οποία είχαν μερικώς ανασκαφεί το 2012.  Ως αποτέλεσμα των ερευνών η χωροταξική οργάνωση της στοάς γίνεται περισσότερο κατανοητή αφού επιβεβαιώνεται ότι, τουλάχιστον κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο, ο χώρος αυτός λειτουργούσε ως πεδίο εμπορικής δραστηριότητας και ότι διαχωριζόταν από την Αγορά με έναν τοίχο. Ο χώρος ήταν ανοικτός προς το εξωτερικό της Αγοράς, έβλεπε το δρόμο που έρχεται από τα ανατολικά της Αγοράς προς την κατεύθυνση του θεάτρου. Στην Τομή ΙΙΙ, αποκαλύφθηκε το ανατολικό τμήμα του Δωματίου Ι στο Κτίριο Β ενώ στο άνω στρώμα της επίχωσης του κτιρίου βρέθηκε μαρμάρινο κιονόκρανο Κορινθιακού ρυθμού.

Η διεξαγωγή γεωφυσικών ερευνών ήταν ακόμη ένας από τους στόχους των ερευνών για το 2015. Οι γεωφυσικές έρευνες έγιναν από ειδικούς από το Hamburg University και κάλυψαν έκταση 7275 τετραγωνικών μέτρων. Η περιοχή συνδέεται με τις Τομές I - IV των ανασκαφών αλλά και με την περιοχή στα νότια της Αγοράς. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των ερευνών έδειξαν την πιθανή ύπαρξη και άλλων αρχιτεκτονικών στοιχείων, παρόλο που απαιτείται περαιτέρω επεξεργασία των δεδομένων. Η γεωφυσική επισκόπηση θα συνεχιστεί κατά την επόμενη ερευνητική περίοδο σε μεγαλύτερη έκταση αυτή τη φορά.  

Το πρόγραμμα PafosAgoraProject διεξάγεται υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Δημοκρατίας της Πολωνίας στην Κύπρο και της Πρέσβειρας Barbara Tuge – Ereci ń ska που επισκέφθηκε το χώρο στις 17 Σεπτεμβρίου 2015.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










504