Στους Διαγωνισμούς «Μαθητές στην Έρευνα - ΜΕΡΑ» 2017-2018 και «Τεχνολογία και Καινοτομία στην Εκπαίδευση - ΤΕΚΕ» 2017-2018
Η καλλιέργεια ερευνητικής κουλτούρας ανάμεσα στους μαθητές και τις μαθήτριές μας αποτελεί σημαντική επιδίωξη στο Γυμνάσιο Νεάπολης. Στο πλαίσιο αυτό, δύο ερευνητικές ομάδες του Σχολείου μας έλαβαν μέρος στους Διαγωνισμούς του Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας «Μαθητές στην Έρευνα - ΜΕΡΑ» 2017-2018 και «Τεχνολογία και Καινοτομία στην Εκπαίδευση - ΤΕΚΕ» 2017-2018.
Οι ερευνητικές εργασίες υποβλήθηκαν στο ΙΠΕ και κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης, οι ομάδες των μαθητών και μαθητριών τις παρουσίασαν ενώπιον των Επιτροπών, οι οποίες αποτελούνταν από εκπροσώπους του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, του Κέντρου Εκπαιδευτικής Έρευνας και Αξιολόγησης, καθώς και εκπροσώπους του Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας.
Η ερευνητική εργασία «Τα πρέπει των γονιών, τα θέλω των παιδιών. Σας μιλάμε, μας ακούτε;», που υποβλήθηκε από το Σχολείο μας, απέσπασε το 3ο Παγκύπριο Βραβείο στον Διαγωνισμό «Μαθητές στην Έρευνα - ΜΕΡΑ».
Η ερευνητική ομάδα μαθητών/τριών, που αποτελείται από τους Μάκη Ανδρέα-Παναγιώτη Γ3, Θεοδώρου Δημήτρη Γ1, Χρίστου Ανδρέα Γ1, Δημητρίου Ρεβέκκα Γ1, Βερόνικα Ντεμουρτσίδου Γ1 και Άντρεα Τσιάκκα Γ1, με την καθοδήγηση της κ. Ελευθερίας Σάββα, καθηγήτριας Μαθηματικών, ασχολήθηκε με μία από τις δυσκολότερες περιόδους στη ζωή ενός ατόμου, την εφηβεία. Κατά την περίοδο αυτή γονείς και παιδιά αντιμετωπίζουν πολλές και συχνά απρόσμενες δυσκολίες. Τα παιδιά μπορεί να είναι αμφιθυμικά στη σχέση με τους γονείς τους, καθώς παλεύουν να αποκτήσουν τη δική τους ταυτότητα, ενώ οι γονείς παλεύουν να τα ελέγξουν.
Οι μαθητές/τριες μελέτησαν τις σχέσεις παιδιών και εφήβων στην Κύπρο και τους παράγοντες που τις επηρεάζουν, με έμφαση στο φύλο του παιδιού και το μορφωτικό επίπεδο του γονιού. Ετοίμασαν ερωτηματολόγια, τα οποία μοίρασαν στους μαθητές του Γυμνασίου μας και στους γονείς τους (σε δείγμα 100 μαθητών και γονιών), στα οποία ζητούσαν πληροφορίες για ποικίλες εκφάνσεις της σχέσης γονιών-παιδιών. Επεξεργάστηκαν τα αποτελέσματα κάνοντας ποσοτική και ποιοτική ανάλυση, και βρήκαν σαφείς διαφορές στις απόψεις και τακτικές παιδιών και γονιών. Διαφορές επίσης βρήκαν μεταξύ κοριτσιών και αγοριών, τόσο από τα ίδια τα παιδιά όσο και από τους γονείς τους, με περισσότερες εντάσεις και δυσκολίες στα αγόρια κατά την περίοδο της εφηβείας. Το μορφωτικό επίπεδο των γονιών δε φάνηκε να επηρεάζει τις σχέσεις τους με τα παιδιά κατά την εφηβεία.
Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η εφηβεία είναι εξίσου απαιτητική για γονείς και παιδιά και ότι χρειάζεται προσπάθεια και κατανόηση εκ μέρους των δύο πλευρών για να ξεπεραστεί αυτή η περίοδος όσο πιο ανώδυνα γίνεται
«Το Τρίτο Μάτι» είναι ένα σύστημα συναγερμού με ιδιαίτερα πρωτότυπα χαρακτηριστικά. Στόχος της ομάδας των παιδιών, που εργάστηκε συλλογικά με πολύ μεράκι, ήταν η αντιμετώπιση ενός φαινομένου που ταλανίζει τις σχολικές μονάδες: της παράνομης εισόδου στον σχολικό χώρο, κατά τη διάρκεια του απογεύματος και της νύχτας, ατόμων που προκαλούν ποικίλες ζημιές (καταστροφή σχολικής περιουσίας, άναμμα φωτιών, γράψιμο στους τοίχους κ.α.).Παράλληλα, δεύτερη ομάδα μαθητών του Γυμνασίου μας αποτελούμενη από τους μαθητές/τριες του τμήματος Γ2 Μαρκαντώνη Ελεάνα, Δημητρίου Παναγιώτη, Καρπασίτη Μαρίνο, Λάμπρου Αναστάσιο, με την καθοδήγηση της καθηγήτριας Τεχνολογίας κ. Ένικο Ευλογημένου, συμμετείχε στον Διαγωνισμό «Τεχνολογία και Καινοτομία στην Εκπαίδευση - ΤΕΚΕ» με την τεχνική μελέτη και κατασκευή «Το Τρίτο Μάτι», με την οποία απέσπασε το 2ο Παγκύπριο Βραβείο.
Με το σύστημα συναγερμού, το οποίο σχεδίασαν, στηριζόμενοι στις πολλαπλές δυνατότητες του Raspberry Pi, δίνεται η δυνατότητα, μέσω ενός ηχογραφημένου φωνητικού μηνύματος, εκφοβισμού των ανεπιθύμητων επισκεπτών και προειδοποίηση για την επερχόμενη παρουσία αστυνομικών στον χώρο. Επιπρόσθετα, καταγράφονται και τυπώνονται η ώρα και η ημερομηνία της εισβολής, ανοίγουν οι προβολείς, φωτίζοντας όλο τον χώρο, φωτογραφίζεται ο εισβολέας με τη χρήση μιας κάμερας και με μια κάρτα SIM ειδοποιείται απευθείας η αστυνομία.
Η Διεύθυνση του Σχολείου συγχαίρει θερμά τόσον τους ερευνητές, μαθητές και μαθήτριες, όσον και τις καθηγήτριες, που τους ενέπνευσαν και τους καθοδήγησαν, με την ευχή να συνεχίσουν με αδιάλειπτο το ερευνητικό ενδιαφέρον να θέτουν ερωτήματα και να προτείνουν λύσεις, συμβάλλοντας στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής του συνόλου.