Νέα υποβάθμιση των τριών κυπριακών τραπεζών από τον οίκο Moody΄s


Στην υποβάθμιση της αξιολόγησης του μη εξασφαλισμένου χρέους και των καταθέσεων των τριών κυπριακών τραπεζών (Τράπεζας Κύπρου, Λαϊκής Τράπεζας και Ελληνικής Τράπεζας) σε Caa2, προχώρησε αργά το βράδυ της Δευτέρας ο διεθνής οίκος Moody's Investors Service, θέτοντας παράλληλα τις προοπτικές των τριών τραπεζών σε αρνητικό ορίζοντα.

Η υποβάθμιση των κυπριακών τραπεζών, σύμφωνα με τους Moody's, είναι αποτέλεσμα της υποβάθμισης από τον οίκο στις 10 Ιανουαρίου της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου σε Caa3 από Β3 με αρνητικές προοπτικές και αντικατοπτρίζει την αβεβαιότητα που επικρατεί σε σχέση με το χρόνο και τις συνθήκες οριστικοποίησης ενός Μνημονίου (MoU) μεταξύ της κυπριακής κυβέρνησης, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη χρηματοδότηση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Αντικατοπτρίζει επίσης, σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, τον αυξημένο κίνδυνο χρεοκοπίας της Κύπρου, ο οποίος θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την αποτελεσματικότητα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών μόλις το εξωτερικό πρόγραμμα στήριξης τεθεί σε ισχύ αλλά και τις επιπτώσεις που συνδέονται με τον αυξημένο κρατικό πιστωτικό κίνδυνο στο αυτόνομο πιστωτικό προφίλ των τραπεζών, δεδομένης της αρκετά μεγάλης έκθεσης του χαρτοφυλακίου των τραπεζών σε τίτλους του κυπριακού Δημοσίου.

Οι Moody's πιστεύουν ότι η καταρχήν συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Τρόικας σε ένα μνημόνιο αποτελεί σημαντική πρόοδο, ωστόσο, όπως σημειώνουν, έχει καθυστερήσει η οριστικοποίηση της συμφωνίας και η εκταμίευση των κεφαλαίων για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Αναφέρουν επίσης ότι οι όροι για το τραπεζικό σύστημα παραμένουν ασαφείς.

Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, οι σημερινές υποβαθμίσεις ολοκληρώνουν την διαδικασία αναθεώρησης των αξιολογήσεων που είχε ξεκινήσει στις 19 Νοεμβρίου του 2012.

Οσον αφορά στο τι θα μπορούσε να μεταβάλει τις σημερινές αξιολογήσεις των τραπεζών, οι Moody’s αναφέρουν ότι πιέσεις στην ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών, πέρα από αυτές που προβλέπονται σήμερα, που θα έχουν αποτέλεσμα την ουσιαστική αύξηση των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών, θα ασκήσουν καθοδικές πιέσεις στις αξιολογήσεις τους.

Ανοδικές πιέσεις στις αξιολογήσεις των τραπεζών θα μπορούσαν να αναπτυχθούν με την πάροδο του χρόνου και ύστερα από την αναδιάρθρωση και ή την απομάκρυνση των μη εξυπηρετούμενων περιουσιακών στοιχείων από τους ισολογισμούς των τραπεζών και από τη σημαντική ενίσχυση των αποθεμάτων των τραπεζών σε κεφάλαια.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










149