Νεαρός νευροεπιστήμονας είναι το νέο πρόσωπο της επιστήμης στην Κύπρο


Ο Νίκος Κωνσταντίνου είναι ο εθνικός νικητής του διαγωνισμού FameLab και θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στο Διεθνή Τελικό στο Cheltenham Science Festival στη Βρετανία. Το FameLab υποστηρίζεται από το British Council και παρέχει σε αυτό το νεαρό νευροεπιστήμονα τις δεξιότητες για να μοιραστεί την έρευνά του με ένα ευρύτερο ακροατήριο.
Η παρουσίαση του Νίκου στηρίζεται σε αιώνες από ταχυδακτυλουργικά κόλπα και σε πιο πρόσφατα ψυχολογικά  φαινόμενα (όπως Τύφλωση Αλλαγής / Change Blindness και Τύφλωση Αποπροσανατολισμού / Inattentional Blindness) για να καταδείξει τα όρια της ανθρώπινης αντίληψης καθώς και το πως η υποκειμενική αντίληψη που έχουμε για τον κόσμο μπορεί να διαφέρει σημαντικά από αυτή του διπλανού μας ανάλογα με το που εστιάζουμε την προσοχή μας.
Ο Νίκος έλαβε το διδακτορικό του στις Γνωστικές Νευροεπιστήμες (Cognitive Neuroscience) από το University College London  το 2011. Είναι σήμερα μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Κέντρο Εφαρμοσμένων Νευροεπιστημών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Περνά τις μέρες του σχεδιάζοντας συμπεριφορικά πειραμάτα σε συνδυασμό με τεχνικές νευροαπεικόνισης (όπως fMRI) για να διερευνήσει πώς οι διαφορετικοί τύποι εργαζόμενης μνήμης (π.χ. οπτική ή λεκτική) αλληλεπιδρούν με την προσοχή για να οδηγήσουν στην υποκειμενική αντίληψη που ο καθένας μας έχει για τον κόσμο, χρησιμοποιώντας υγιείς πληθυσμούς καθώς και ασθενείς (π.χ. κοινωνική φοβία, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις).
Μια συνεχώς αυξανόμενη προτεραιότητα για τους περισσότερους ερευνητές σε όλο τον κόσμο είναι να επικοινωνήσουν το θέμα τους στο ευρύτερο κοινό με ένα τρόπο απλό αλλά συνάμα προσιτό και ελκυστικό. Σκοπός του FameLab που διοργανώνεται από το British Council Κύπρου και το Ευρωπαϊκό Γραφείο Κύπρου και συνδιοργανώνεται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας, είναι να βοηθήσει τους νέους επιστήμονες να αποκτήσουν πολύτιμες δεξιότητες για να επικοινωνήσουν το έργο τους σε ένα μη επιστημονικό κοινό. Με αυτόν τον τρόπο, οι ερευνητές δεν αλλάζουν μόνο το κοινό στερεότυπο του επιστήμονα ως ‘με την άσπρη εργαστηριακή ρόμπα’ απασχολημένος να κάνει περίεργα πράγματα", αλλά και δικαιολογούν τη δημόσια χρηματοδότηση για την έρευνά τους.
Η δεύτερη και τρίτη θέση απονεμήθηκαν στους βιολόγο Λουκία Πρωτοπαπά και φυσικό Αλεξάνδρα Μιχαήλ. Οι φετινοί φιναλίστ επέλεξαν θέματα όπως ‘the road to Divided Attention’, ‘Roller Coasters and your body’ και άλλα.
Οι παρουσιάσεις κρίθηκαν σύμφωνα με τον χρυσό κανόνα του FameLab - τα 3Cς: περιεχόμενο, σαφήνεια και χάρισμα (content, clarity and charisma). Την ομάδα της κριτικής επιτροπής αποτελούσαν ο Δρ Βασίλης Τσάκαλος, Γενικός Διευθυντής, Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας, Δρ Νίκος Περιστιάνης, Πρύτανης, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, κ. Λίνα Ζένιου Παπά, Ηθοποιός / Διευθύντρια & ιδιοκτήτρια σχολής θεάτρου για παιδιά και Δρ Δέσπω Φάττα Κάσινου, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών & Μηχανικών Περιβάλλοντος, Πανεπιστήμιο Κύπρου. Το μεγάλο έπαθλο για όλους τους φιναλίστ είναι η ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα εκπαιδευτικό εργαστήρι για την επικοινωνία της επιστήμης από τους καλύτερους εκπαιδευτές του Ηνωμένου Βασιλείου στον τομέα αυτό.
Οι νικητές του FameLab από όλες τις συμμετέχουσες χώρες θα διαγωνιστούν τον Ιούνιο στο Διεθνή Τελικό στο Cheltenham Science Festival στη Βρετανία. Το FameLab είναι μια πρωτοβουλία του Cheltenham Festival, ξεκίνησε το 2005 σε συνεργασία με τη NESTA και εξελίχθηκε γρήγορα σε ένα αναμφισβήτητα κορυφαίο διαγωνισμό για την επικοινωνία της επιστήμης. Μέσω της συνεργασίας με το British Council από το 2007, ο διαγωνισμός έχει πάει παντού με περισσότερους από 5.000 νέους επιστήμονες από περισσότερες από 23 χώρες.

Χορηγοί του διαγωνισμού είναι το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και Top Kinisis




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










182