ΝΕΔΗΣΥ: Ν’ αλλάξει η μεταβατική περίοδος και μοριοδότηση στο Σύστημα Πρόσληψης στην Εκπαίδευση


Με ανακοίνωσή της  ΝΕΔΗΣΥ διαφοροποιείται από την πρόταση του Υπουργείου Παιδείας σε δύο βασικά σημεία:

α) Η μεταβατική περίοδος των τεσσάρων χρόνων που προτείνεται για αναπροσαρμογή στα νέα δεδομένα χαρακτηρίζεται τουλάχιστον ατυχές γεγονός τονίζοντας ότι θα μπορούσε να αλλάξει η ποσόστωση.

β) Θα πρέπει να προστεθεί στην όποια μοριοδότηση η βαθμολογία του πτυχίου βάσει του οποίου ζητείται διορισμός.

"Ταυτόχρονα όμως τονίζει ότι «δε θα διστάσουμε ποτέ να διαχωρίσουμε τη θέση μας, από εκείνες τις πολιτικές προσεγγίσεις που αφήνουν τη νέα γενιά πληγωμένη».

Αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΝΕΔΗΣΥ:

Αποτελεί επιτακτική ανάγκη η διαμόρφωση ενός σύγχρονου, αξιοκρατικού και δίκαιου συστήματος διορισμού το οποίο θα δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλους και θα στηρίζεται σε αντικειμενικά κριτήρια, ούτως  ώστε να διασφαλίζεται ότι η  εκπαίδευση θα παρέχεται από τους πιο προσοντούχους, παιδαγωγικά καταρτισμένους και ικανούς εκπαιδευτικούς. Η σταδιακή κατάργηση του υφιστάμενου καταλόγου διορισίμων και αντικατάστασή του με κατάλογο που θα καταρτίζεται με αξιοκρατικά κριτήρια, επιβάλλεται να συζητηθεί με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Τα χρονοδιαγράμματα που τέθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας, πολύ σωστά, πρέπει να είναι ενδεικτικά και να διαφοροποιηθούν ανάλογα, ούτως ώστε να καταφέρουν όλοι να προσεγγίσουν το θέμα του καταλόγου με σοβαρότητα, προσοχή και μακριά από δογματικές αντιλήψεις.

Η ΝΕΔΗΣΥ με συγκεκριμένη πρόταση, και αναλύοντας τα δεδομένα του εκτροχιασμού του σημερινού καταλόγου διοριστέων, που κατέθεσε εδώ και τέσσερα χρόνια, έκανε ξεκάθαρο πως επιβαλλόταν να εγκύψουμε όλοι με σοβαρότητα στο προαναφερθέν γεγονός. Αν και συμφωνούμε στη βάση της φιλοσοφίας της πρότασης του Υπουργείου, θα θέλαμε να διαχωρίσουμε τη θέση μας από αρκετά σημεία, τα οποία αντιλαμβανόμαστε πως η πολιτεία  μέσα από το διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς  θα διαφοροποιήσει.

Η μεταβατική περίοδος χρειάζεται αναπροσαρμογή στα νέα δεδομένα. Τα τέσσερα χρόνια που προτείνονται είναι τουλάχιστον ατυχές γεγονός. Μέχρι την πλήρη εφαρμογή του νέου συστήματος διορισμού, επιβάλλεται ισχυρή σταδιακή μεταβατικότητα και παράλληλη λειτουργία για ένα χρονικό διάστημα, παλαιάς και καινούριας επετηρίδας, ώστε να μη θυματοποιηθούν οι υποψήφιοι οι οποίοι μετά από ενδεχόμενα μακροχρόνια αναμονή έφθασαν προ του διορισμού. Επίσης, θα μπορούσε να αλλάξει και η ποσόστωση, με βάση τα δεδομένα που δημιουργούνται. Οι ίδιες αναλογίες θα πρέπει να καταγραφούν και να τηρούνται και στις περιπτώσεις διορισμού στη θέση του αντικαταστάτη.

Αδιαμφισβήτητα, προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω, θα πρέπει να προστεθεί στην όποια μοριοδότηση η βαθμολογία του πτυχίου βάσει του οποίου ζητείται διορισμός ώστε να λειτουργεί και ως κίνητρο για την επίδοση κατά τη διάρκεια φοίτησης. Φυσικά, το θέμα της μοριοδότησης, χρήζει μεγάλης μελέτης καθώς έχουν τεθεί ποσοστά απλώς και μόνο το άθροισμα τους να είναι εκατό. Η προϋπηρεσία για παράδειγμα δεν είναι προσόν; Επίσης, αν είναι δυνατόν να μοριοδοτούμε το έτος κατάθεσής πτυχίου κι όχι το έτος απόκτησης του στους υφιστάμενους καταλόγους. Η μοριοδότηση τίτλων στο αντικείμενο που θα κληθεί ο υποψήφιος να διδάξει, πρέπει να είναι κατά πολύ ισχυρότερη έναντι των μη συναφών. Ταυτόχρονα, να διατηρηθεί η σημερινή βαρύτητα διδακτορικού τίτλου και η αναλογία του ως προς το μεταπτυχιακό τίτλο.

Κατεύθυνση των δράσεων μας θα πρέπει να είναι ο εκσυγχρονισμός του συστήματος διορισμών μέσα από σοβαρή μελέτη, εποικοδομητικό διάλογο και παραγωγικές διαβουλεύσεις. Η ΝΕΔΗΣΥ δηλώνει πως και τα πέντε κριτήρια κατάρτισης των πινάκων διορισίμων χρήζουν συζήτησης και διαφοροποίησης. Ο διάλογος με τα εμπλεκόμενα μέρη επιβάλλεται να πάρει σάρκα και οστά για να μπορέσουμε μέσα από μια αμφίδρομη αντίδραση του τεχνοκρατισμού και της πραγματικότητας να πάρουμε το θεμιτό αποτέλεσμα.  Μέλημά μας θα πρέπει να είναι σ’ όλα τα σημεία να προάγεται η αξιοκρατία και η επιλογή των πιο ικανών χωρίς τη θυματοποίηση ανθρώπων οι οποίοι πρόσφεραν ως παιδαγωγοί τα τελευταία δέκα χρόνια.

Η ΝΕΔΗΣΥ δηλώνει έτοιμη με τις επιστημονικά τεκμηριωμένες απόψεις της να εμπλουτίσει την εν λόγω πρόταση και να διαμορφωθούν επιτέλους οι συνθήκες για μια ποιοτική εκπαίδευση. Θα κατατεθούν οι εισηγήσεις μας τόσο στο Υπουργείο κατά την επικείμενη συνάντησή μας με τον Υπουργό όσο και στην επιτροπή παιδείας του ΔΗ.ΣΥ. Μακριά και πέραν από σκοπιμότητες, χωρίς τυμπανοκρουσίες, θα προσπαθήσουμε με τον υποστηρικτικό μας λόγο και θέσεις να βοηθήσουμε κι εμείς όλα όσα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Δε θα διστάσουμε ποτέ να διαχωρίσουμε τη θέση μας, από εκείνες τις πολιτικές προσεγγίσεις που αφήνουν τη νέα γενιά πληγωμένη. Με ορθολογισμό και κριτική σκέψη μπορούμε να πετύχουμε πολλά δημιουργώντας το αύριο που μας αξίζει".

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










118