Νέε μην απέχεις


ΤΟΥ ΖΑΧΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΑΝΑΣΤΑΣΗ*

Έπειτα και από τις τελευταίες (βουλευτικές) εκλογές, εύκολα μπορεί να παρατηρήσει κανείς για ακόμη μια φορά την αυξητική τάση του ποσοστού αποχής, καθώς και το ποιόν αυτής της αυξητικής τάσης, που δυστυχώς δεν είναι άλλο από την νεολαία.

 Η νεολαία, η οποία παραδοσιακά θα έπρεπε να είναι μπροστάρης στους αγώνες και στα κοινά, καθώς και να αποτελεί την κορωνίδα των κόπων και των μόχθων για τον τερματισμό των προβλημάτων που μαστίζουν την χώρα μας, είναι αυτή η οποία  σήμερα αρνείται να αξιοποιήσει τους καρπούς αυτών των αγώνων. Η νεολαία είναι αυτή,  που ενώ γειτονικές κοινωνίες δίνοντας ακόμη και το αίμα τους πασχίζουν για την κατάρριψη των δικτατορικών καθεστώτων, αρνείται να απολαύσει το αναφαίρετο δικαίωμα της ελευθερίας και της ψήφου. Ένα δικαίωμα-ιδανικό κατεξοχήν εμπνευσμένο από τους αρχαίους Έλληνες, το οποίο δίνει το δικαίωμα στον κάθε πολίτη  να συμμετέχει στην διακυβέρνηση του κράτους (άμεσα ή έμμεσα). Τι λένε όμως για αυτό οι νέοι:  

 Διαπιστώνεται η έντονη δυσφορία και απογοήτευση του νέου πληθυσμού για τους πλείστους πολιτικούς, την οικονομία, την ανεργία καθώς και για το αβέβαιο μέλλον αυτού του τόπου . Συζητώντας μαζί τους και εγώ  ως νέος συχνά ακούω τις  φράσεις «και να ψηφίσω θ΄αλλάξει κάτι;» «όποιος κι αν εκλεγεί το ίδιο είναι», «όποιος βγαίνει γεμίζει το πουγκί του».

Βρισκόμαστε σε μια ημικατεχόμενη νήσο την οποία ταλανίζουν πάμπολλα προβλήματα, η κρατική μηχανή νοσεί αλλά κανένας δεν αναλαμβάνει πολιτικό κόστος για να γίνουν οι απαραίτητες καινοτομίες και η σωστή αναδιάρθρωση. Δυστυχώς μας έχει κτυπήσει  μια «δεύτερη εισβολή» , μια οικονομική εισβολή, και όπως είπε κάποιος οικονομολόγος κάποτε «πάρε την οικονομία ενός τόπου και τον έχεις σκλαβώσει για τα επόμενα εκατό χρόνια». Ναι η μισή μας πατρίδα είναι υπό στρατιωτική και η άλλη μισή υπό οικονομική κατοχή-εξαθλίωση, κι όλα αυτά πριν καν ακόμα υπογραφεί το περιβόητο μνημόνιο.   

Δυστυχώς τα πιο πάνω είναι και το αποτέλεσμα αυτής της αποχής. Είναι καιρός λοιπόν η πολιτεία να λάβει τα μέτρα της, αλλά και οι νέοι να αφυπνιστούν και να μην αφήνουν τον τόπο μας έρμαιο στον οποιονδήποτε.

Ψήφισε γιατί αυτός που θα σε κυβερνά θα αποφασίζει για το αν ο καφές σου θα χρεώνεται με 18% Φ.Π.Α ή 28%, ψήφισε γιατί ένα πρόγραμμα για την νεανική επιχειρηματικότητα μπορεί να σε βοηθήσει να ξεκινήσεις την δική σου επιχείρηση, πήγαινε στην κάλπη γιατί είναι η ευκαιρία σου να επιβραβεύσεις ή να τιμωρήσεις την παρούσα κυβέρνηση. Δήλωσε παρόν κάνοντας το ελάχιστο και ψήφισε αυτόν που σε αντιπροσωπεύει περισσότερο, ή αν το θες αλλιώς ψήφισε το λιγότερο κακό.

Ο καθένας μας λοιπόν, μηδενός εξαιρουμένου θα πρέπει να βάλει το δικό του λιθαράκι για τη βελτίωση της σημερινής κοινωνίας, με  πρωτεργάτες εμάς τους νέους. Γι΄ αυτό τη Κυριακή των προεδρικών καθόρισε εσύ το μέλλον σου, μην το αφήνεις στα χέρια άλλων. Έχοντας μια ενεργό νεολαία συνεχίζουμε να έχουμε και ελπίδα.

*Εκπρόσωπος Φοιτητών του τμήματος ΔΔΕ Παν. Κύπρου

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










165