Nέες Δράσεις Σχολικής και Κοινωνικής Ένταξης με τη νέα σχολική χρονιά 2015-16 ενέκρινε το Υπουργικό


Με σημερινή του απόφαση το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το πρόγραμμα «Δράσεις Σχολικής και Κοινωνικής Ένταξης» το οποίο θα συγχρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο κατά την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020. Το έργο αποσκοπεί στη συνέχιση, διεύρυνση και βελτίωση των Ζωνών Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας (ΖΕΠ) στην Κύπρο και εκτιμάται ότι θα αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο για να αντιμετωπιστούν τα οξυμμένα προβλήματα και οι προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει το εκπαιδευτικό μας σύστημα τα επόμενα χρόνια.

Η υλοποίηση του έργου αποτελεί μια από τις κυριότερες προτεραιότητες του Στρατηγικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και εμπίπτει στο πλαίσιο των στόχων της Κυβέρνησης για εφαρμογή σύγχρονων προγραμμάτων πρόληψης και αντιμετώπισης της αντικοινωνικής συμπεριφοράς, επέκταση και ενίσχυση του μαθήματος αγωγής υγείας στα σχολεία, συνεργασία και ευαισθητοποίηση κοινωνικών ομάδων, καθώς και τη λήψη παιδαγωγικών μέτρων, προληπτικών και κατασταλτικών.

Τα οφέλη που αναμένεται να προκύψουν από την εφαρμογή του προτεινόμενου έργου είναι πολλαπλά. Μεταξύ αυτών, συγκαταλέγονται τα ακόλουθα:

—  Ψυχολογική υποστήριξη των μαθητών κατά τη μετάβασή τους σε διαφορετικά σχολικά περιβάλλοντα (π.χ. από το Γυμνάσιο στο Λύκειο).

—  Ενίσχυση των συμβουλευτικών υπηρεσιών και του επαγγελματικού προσανατολισμού προς τους μαθητές.

—  Πρόληψη και αντιμετώπιση προβλημάτων παραβατικότητας, σχολικής αποτυχίας και πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου.

—  Υποστήριξη μαθητών σε θέματα αυτοπροσδιορισμού, αυτονομίας, ατομικότητας, ηθικών αρχών, ηθικών διλημμάτων, κοινωνική δικαιοσύνη, ισότητα, κοινωνική αποδοχή, κτλ.

—  Εμπλοκή των μαθητών σε δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης και δράσεις εθελοντισμού.

—  Στήριξη ευάλωτων ομάδων του μαθητικού πληθυσμού που πλήττονται ιδιαίτερα από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης.

—  Άμεση υποστήριξη μαθητών (και κατ’ επέκταση οικογενειών) που αντιμετωπίζουν προβλήματα κοινωνικού αποκλεισμού.

Επιπρόσθετα, με την εφαρμογή του έργου εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν περίπου 400 θέσεις απασχόλησης για άνεργους νέους απόφοιτους Πανεπιστημίων.

Στο νέο έργο «Δράσεις Σχολικής και Κοινωνικής Ένταξης», σταδιακά θα εντάσσονται πρόσθετες σχολικές μονάδες (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια, Τεχνικές Σχολές), με στόχο να καλύψει συνολικά το 15% του μαθητικού πληθυσμού και να προσφέρει δράσεις σχολικής και κοινωνικής ένταξης σταδιακά σε τουλάχιστον 80 σχολεία.   Τα νέα σχολεία θα επιλέγονται στη βάση συγκεκριμένων αντικειμενικών και μετρήσιμων κριτηρίων ανεξάρτητα από τη γεωγραφική περιοχή στην οποία βρίσκονται. Συνεπώς, στο νέο έργο δε θα εντάσσονται μόνο Ζώνες, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα αλλά και μεμονωμένα σχολεία, με γνώμονα τα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες τους, καθώς και τη βούλησή τους να συμμετάσχουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










239