Νέο οδυνηρό Μνημόνιο θα φέρει η «λύση» του Κυπριακού;


ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ Α. ΠΟΛΗ*

 Νέο μνημόνιο με οδυνηρές περικοπές μισθών και φόρους πιθανόν να φέρει η επόμενη μέρα τηςδρομολογούμενης λύσης του Κυπριακού, αν και όταν αυτή προκύψει. Η πιθανότητα μνημονίου καταγράφεται σε έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο οποίο αναφέρεται πρόσφατο δημοσίευμα του Φιλελεύθερου¹. Σύμφωνα με το δημοσίευμα η εναρμόνιση της Τουρκοκυπριακής Οικονομίας με το Κοινοτικό κεκτημένο θα είναι ακανθώδης και θα χρειαστεί πρόγραμμα προσαρμογής δισεκατομμυρίων . Τα αγκάθια που πρέπει να υπερπηδηθούν προφανώς είναι τα ακόλουθα:

  1. Η ανεπαρκής κεφαλαιοποίηση των Τουρκοκυπριακών Τραπεζών: Ως γνωστό, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απαιτεί από τις τράπεζες του ευρώ-συστήματος να διαθέτουν σημαντικά ίδια κεφάλαια για αντιμετώπιση κρίσεων και επισφαλών δανείων. Είναι περισσότερο από πιθανόν ότι οι τουρκοκυπριακές τράπεζες έχουν χαμηλό δείκτη ιδίων κεφαλαίων, αφού δεν υπόκεινται ούτε δέχονται να υποστούν παρόμοιους αυστηρούς ελέγχους. Ως γνωστό δεν αποδέχθηκαν να δώσουν τα σχετικά στοιχεία που τους ζήτησε το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα. Σε περίπτωση λύσης το κυπριακό κράτος πιθανόν να κληθεί να πληρώσει μερικά δις για να κεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες αυτές.
  2. Ένταξη στο ευρώ: Το τουρκικό νόμισμα είναι πολύ υποτιμημένο, αφού αντιστοιχούν σχεδόν τέσσερις λίρες Τουρκίας σε κάθε ευρώ. Ο μισθός ενός μέσου των Τουρκοκυπρίου δημοσίου υπαλλήλου, αν υποτεθεί ότι σήμερα ισούται με 1000 έως 1200 λίρες Τουρκίας,ισοδυναμεί με250-300 ευρώ το μήνα, πολύ χαμηλότερος από τον αντίστοιχο μισθό στις ελεύθερες περιοχές. Η εξίσωση των μισθών των υπαλλήλων στις δύο πλευρές του ομόσπονδου κράτους δεν μπορεί να επέλθει μόνο με άνοδο των μισθών των Τουρκοκυπρίων γιατί αυτό θα δημιουργούσε μεγάλα ελλείμματα στον κρατικό προϋπολογισμό και το Ευρώ-σύστημα εμμένει δογματικά στους  ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Είναι πολύ πιθανό ότι η εξίσωση στις δύο πλευρές θα προέλθει με σημαντική πτώση των μισθών στην Ελληνοκυπριακή Συνιστώσα Πολιτεία την οποία θα ωφεληθούν οι Τουρκοκύπριοι δημόσιοι υπάλληλοι που θα δουν σημαντική άνοδο στους δικούς τους μισθούς.Οι μισθοί θα σταθεροποιηθούν κάπου στη μέση.
  3. Πτώση μισθών θα παρατηρηθεί και στον ιδιωτικό τομέα. Η κατάσταση αυτή θα αποτελέσει πραγματική ευκαιρία για το ντόπιο και το διεθνές κεφάλαιο που θα κάνει κερδοφόρες επενδύσεις λόγω του χαμηλού εργατικού κόστους, πλην όμως οι ήδη πολύ χαμηλοί μισθοί του ιδιωτικού τομέα θα μειωθούν μεσοπρόθεσμα περεταίρω. Αυτή η κατάσταση θα οδηγήσει την Ελληνοκυπριακή νεολαία σε μετανάστευση, μείωση του Ελληνικού πληθυσμού της Κύπρου με καταστροφικές συνέπειες.
  4. Έχει συμφωνηθεί ότι η έκταση της Τουρκοκυπριακής Πολιτείας δεν θα είναι μικρότερη του 28,2%, ενώ η ιδιωτική γη που ανήκει στους Τουρκοκύπριους δεν είναι μεγαλύτερη από 12%. Δεδομένης της δυσανάλογα μεγάλης έκτασης της Τουρκοκυπριακής Συνιστώσας Πολιτείας και της πιθανολογούμενης απροθυμίας των Ελληνοκυπρίων να επιστρέψουν υπό Τουρκοκυπριακή Διοίκηση,θα χρειαστούν δεκάδες δις ευρώ για αποζημιώσεις αυτών που οι περιουσίες τους θα απαλλοτριωθούν.
  5. Τα ποσά των αποζημιώσεων θα πληρωθούν από Κυπριακούς πόρους, ή με δανεικά χρήματα για τα οποία θα πρέπει να υπογραφεί μνημόνιο με αναπόφευκτη αύξηση φόρων,  περικοπή κοινωνικού κράτους και μείωση μισθών.
  6. Μετά τη λύση οι προσφυγές στο ΕΔΑΔ για θέματα προστασίας περιουσιακών δικαιωμάτων θα γίνονται όχι κατά της Τουρκίας αλλά της Νέας Πολιτειακής δομής που θα  προκύψει στην Κύπρο. Εν ολίγοις κάποιοι Ελληνοκύπριοι φορολογούμενοι Θα κληθούν να αποζημιώσουν άλλους Ελληνοκύπριους για τις περιουσίες τους που θα μείνουν σε τουρκοκυπριακά χέρια.
  7. Σήμερα το λεγόμενο «Τουρκοκυπριακό δημόσιο» χρηματοδοτείται από την Τουρκία με μισό δις ευρώ ετήσια για να μπορέσει να λειτουργήσει, γιατί η ούτω καλούμενη ΤΔΒΚ έχει τους περισσότερους, κατ’ αναλογία πληθυσμού δημόσιους υπαλλήλους στον κόσμο και ανεπαρκή φορολογική βάση. Με τη λύση το κυπριακό κράτος θα επιβαρυνθεί και αυτό το τεράστιο έξοδογια να πληρώνεται η υδροκέφαλη δημόσια υπηρεσία της Τουρκοκυπριακής συνιστώσας πολιτείας.
  8. Οι Χαμηλές τιμές των τουριστικών υπηρεσιών στην τουρκοκυπριακή πολιτεία θα φέρουν πολύ μεγάλα προβλήματα στην τουριστική βιομηχανία των ελεύθερων περιοχών. Οι δικοί μας ξενοδόχοι για να επιβιώσουν θα πρέπει να περικόψουν σημαντικά τους μισθούς των δικών τους εργαζομένων ή να προσλάβουν στη θέση τους χαμηλόμισθούς κοινοτικούς ή Τουρκοκύπριους. Παρόμοια προβλήματα επιβίωσης θα αντιμετωπίσουν μεσοπρόθεσμα όλοι οι παραγωγικοί τομείς της Ελληνοκυπριακής οικονομίας δηλαδή η γεωργία, η κτηνοτροφία, η αλιεία το εμπόριο και η μεταποίηση.
  9. Η δομή του νέου κράτους θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, αφού θα υπάρχουν τρεις δημόσιες υπηρεσίες και τρεις κυβερνήσεις  που θα χρηματοδοτούνται από την ίδια περιορισμένη φορολογική βάση. Η αντιπροσώπευση των Τουρκοκυπρίων στην ομοσπονδιακή δημόσια υπηρεσία, με βάση όσα έχουν διαρρεύσει κατά καιρούς, δεν θα είναι μικρότερη του 34%, γεγονός που σημαίνει μειωμένες πιθανότητες για τους Ελληνοκύπριους νέους για πρόσληψη στο δημόσιο.

Μια πιθανή λύση δεν θα έχει μόνο πολιτικές πτυχές αλλά και οικονομικές. Οι οικονομικές επιπτώσεις μιας λύσης του κυπριακού θα πρέπει να δηλωθούν με σαφήνεια στο λαό πριν τα δημοψηφίσματα. Μας το οφείλουν γιατί εμείς θα υποστούμε τις πιθανές συνέπειες. Σε όλους αυτούς που θα σπεύσουν να με κατηγορήσουν ότι κινδυνολογώ τους καλώ να τεκμηριώσουνγιατί θεωρούν τις ανησυχίες μου αδικαιολόγητες και να μου αναπτύξουν τα δικά τους επιχειρήματα που ακυρώνουν όσα ανάφερα πιο πάνω. Ακόμα τους καλώ να μου πουν, αν έχουν πληροφόρηση, αν η κυβέρνηση εγγυάται στους πολίτες ότι δεν θα επιβληθεί δεύτερο μνημόνιο την επομένη της λύσης. Υποβάλλω τις ακόλουθες ερωτήσεις τις οποίες καλώ την   κυβέρνηση και τον Υπουργό Οικονομικών να απαντήσουν:

  1. Μπορεί η κυβέρνηση να μας πει ποιο είναι το κόστος της λύσης σε βάθος μιας δεκαετίας και πως σχεδιάζει να το χρηματοδοτήσει χωρίς οικονομικές επιπτώσεις στο λαό;
  2. Μπορεί η κυβέρνηση να μας εγγυηθεί ότι την επόμενη μέρα της λύσης δεν θα μας βάλει βαριές φορολογίες για να χρηματοδοτήσει τη λύση;
  3. Μπορεί η κυβέρνησηνα εγγυηθεί ότι η λύση δεν θα φέρει επιπλέον μειώσεις μισθών στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, πέραν των μειώσεων 25%-30% που ισχύουν από το 2012;
  4. Δεδομένου ότι το 2004 οι διεθνείς δωρητές απέτυχαν να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα ποσά για χρηματοδότηση της λύσης, ποια στοιχεία έχουν ότι τα ποσά αυτά θα συγκεντρωθούν στη σημερινή διεθνή οικονομική συγκυρία που είναι δυσμενέστερη;

Σημειώσεις

  1. Φιλελεύθερος 13/03/2017

*ΒΓΓ ΑΚΙΔΑ 2014-2017




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










642