ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΕΡΕΙΔΗ*
Κατά την γνώμη μου το προτεινόμενο Ω.Π. δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες του 21ΟΥ αιώνα.
Η στόχευση της αλλαγής δεν μπορεί να είναι γιατί έκλεισε το κύκλο του, αλλά του τι είναι χρήσιμο και αναγκαίο για τον κύπριο μαθητή στο σύγχρονο κόσμο που ζούμε. H περιβόητη επιτροπή του Ω.Π. με όλο το σεβασμό αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων, καθόλου επιστημονική, καθόλου αντιπροσωπευτική σε σχέση με ακαδημαϊκούς και με στοιχεία παραπληροφόρησης.
Επειδή είμαι άνθρωπος της διαφάνειας θεωρώ απαράδεκτη την συμπεριφορά του Προέδρου της ΟΕΛΜΕΚ Δ. Ταλιαδώρου να μην ενημερώνει την Γραμματεία, πολύ δε περισσότερο το Γραμματέα της. Ποτέ δεν ζήτησε τις απόψεις μας έτσι που να διαμορφωθεί ένα Ω.Π. στις προσδοκίες κύρια των μαθητών όσο και των εκπαιδευτικών.
Μέχρι τις 23/03/2015 δηλώνω υπεύθυνα ότι ως Γ.Γραμματέας δεν γνώριζα τίποτα εκτός από αυτά που διέρεαν κατά καιρούς στο τύπο. Στη συνεδρίαση του Κ.Δ.Σ. της ΟΕΛΜΕΚ στις 26/02/2015 ο υποφαινόμενος, Γ.Γραμματέας της ΟΕΛΜΕΚ, εξέφρασε την ανησυχία του για τη μη ενημέρωση από τον Πρόεδρο της ΟΕΛΜΕΚ για όλα όσα συζητούνται στο πλαίσιο λειτουργίας της Επιτροπής για το Ωρολόγιο Πρόγραμμα. Κάλεσε τον Πρόεδρο να μην υπογράψει το τελικό κείμενο, έτσι ώστε η Οργάνωση να μην έχει καμιά δέσμευση.
Δυστυχώς δεν εισακούσθηκα, ο πρόεδρος υπόγραψε την πρόταση με την δήλωσή του ότι δεν δεσμεύεται η οργάνωση. Στη χθεσινή συνεδρίαση του Κ.Δ.Σ. στις 26/03/2015 ο υποφαινόμενος μαζί με την κίνησή μου, στηρίξαμε τον πρόεδρο όταν τέθηκε μομφή κατά του προέδρου για χάριν της ενότητας της οργάνωσης.
Το Ω. Π. χρειάζεται ανατρεπτικές αλλαγές που να συνάδουν με τα εκπαιδευτικά συστήματα χωρών πετυχεμένων οπως Σκανδιναβικές χώρες, η Δανία, η Γερμανία, η Ολλανδία η Γαλλία κλπ και όχι γενικά με τις χώρες του ΟΟΣΑ. Οι στρεβλώσεις που προτείνονται είναι αρκετές.
Η απόσυρση από κάποιους είναι μία άποψη.
Η άλλη άποψη την οποία υιοθετώ, είναι να δώσουμε ελπίδα στη διαμόρφωση νέου Ω.Π. Η πλήρης διαμόρφωσή του από εμάς θέτοντας τις κόκκινες γραμμές μας με κύριο γνώμονα το όφελος του μαθητή και του Δημόσιου Σχολείου. Οι συνδικαλιστές στέλλουν το μήνυμα ότι δεν θα δεχθούν πολιτικές για την παιδεία που έχουν στο πίσω μέρους του μυαλού την οικονομίστικη προσέγγιση της Παγκόσμιας Τράπεζας που δεν εξυπηρετεί το δημόσιο σχολείο.
Ποια είναι τα κύρια προβλήματος του νέου Ω.Π.
Τα μισάωρα και μονόωρα μαθήματα.
Πολλά μαθήματα (αντικείμενα) κάθε χρονιά (ιδιαίτερα στο Γυμνάσιο).
Χάσιμο παραγωγικού χρόνου στις μετακινήσεις των μαθητών από αίθουσα σε αίθουσα, και από εργαστήριο σε εργαστήριο ιδιαίτερα στα Λύκεια.
Η παρουσία πολλών προγραμμάτων (Ευρωπαϊκών και μη), πολλές δράσεις, διαγωνισμοί οι οποίοι είναι καλοδεχούμενοι και λειτουργούν σε βάρος του διδακτικού χρόνου, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια.
Πολλά Μαθήματα κοινού κορμού στη Β΄ και Γ΄ Λυκείου.
Οι επιλογές για την πρόσβαση δίνουν επιλογές από δύο ή και περισσότερες κατευθύνσεις.
Δυσλειτουργία Εβδομαδιαίου Προγράμματος στη Σχολική μονάδα.
Το νέο Ω. Π. είναι μη συμβατό με τις τάσεις των καλύτερων σχολείων της Ευρώπης.
Παραμονή της παραπαιδείας λόγω των μειωμένων περιόδων σε μαθήματα κατεύθυνσης.
Οι κόκκινες γραμμές /απαραίτητες αλλαγές που βελτιώνουν το Ω. Π. και ικανοποιούν και τους Εκπαιδευτικούς είναι:
1) Εφαρμογή του 37 ωρου στο Γυμνάσιο και και στο Λύκειο 37.
2) Κοινός κορμός μέχρι και την Α΄Λυκείου.
3) Μείωση των μαθημάτων του κοινού κορμού στη Β΄ και Γ΄ Λυκείου και ταυτόχρονη αύξηση των περιόδων κατεύθυνσης.
4) Το κάθε μάθημα ξεχωριστά να γίνεται τουλάχιστο δύο ώρες την βδομάδα.
5) Στη δέσμη του ενδιαφέροντος να αυξηθούν οι επιλογές όπως φωτογραφία, Ευρωπαϊκά προγράμματα αν συμμετέχει το σχολείο, διαγωνισμοί, προετοιμασία εκδηλώσεων, περιβαλλόντικές δραστηριότητες κλπ. Το κάθε σχολείο να αποφασίζει συλλογικά, ανάλογα με τις ανάγκες του, έχοντας κατά νου την σταδιακή αυτονόμηση της σχολικής μονάδας.
6) Να εξετασθεί η ανάγκη για εξέταση 4 μαθημάτων συν τα Ν. Ελληνικά για σκοπούς πρόσβασης σε Πανεπιστήμια.
7) Κανένας εκπαιδευτικός να μη χάσει την εργασία του.
Με καθαρά τεχνοκρατική προσέγγιση μπορεί να οδηγηθούμε σε ένα νέο Ω.Π. για καλύτερο δημόσιο σχολείο.
Βέβαια ταυτόχρονα θα πρέπει να γίνουν και τα πιο κάτω:
Κατάργηση των διαγωνισμάτων και εξέταση όλων των μαθημάτων στα τετράμηνα.
Στα ενδιάμεσα των τετραμήνων το κάθε μάθημα ξεχωριστά αξιολογεί τους μαθητές με εργασίες, πρότζιεκ, ασκήσεις, τεστ 10΄-15΄λεπτών κλπ.
Μείωση των μετακινήσεων, ιδιαίτερα στα εργαστηριακά μαθήματα, τα οποία μπορούν να προσφέρονται σε συνεχόμενο δίωρο.
Η προετοιμασία των δράσεων για εκδηλώσεις του Λυκείου, ή δυνατό, να προετοιμάζονται στη δέσμη ενδιαφέροντος, γιατί ο χρόνος των μαθητών είναι πολύτιμος.
Εισαγωγή της αριθμητικής βαθμολογίας στο Γυμνάσιο.
Τελειώνοντας ευελπιστούμε σε τακτικές συναντήσεις με τον Υπουργό, έτσι που να πραγματοποιηθεί δομημένος διάλογος μέχρι κατάληξης με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις. Ο Υπουργός θα πρέπει να είναι έτοιμος να διαβουλευτεί κατανοώντας βέβαια και τις κόκκινες γραμμές των εκπαιδευτικών, γιατί αλλαγή χωρίς τη συναίνεση των εκπαιδευτικών δεν μπορεί να γίνει.
*Γ.Γ. ΟΕΛΜΕΚ