Νέος Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων ο Δημήτρης Συλλούρης


Με τις 21 ψήφους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΔΗΣΥ (18 ψήφοι) και των τριών της Αλληλεγγύης, νέος Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων εξελέγη ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Δημήτρης Συλλούρης.

Σε όλες τις διεξαχθείσες ψηφοφορίες οι δύο Βουλευτές του ΕΛΑΜ δεν ψήφισαν.

Η εκλογή του νέου Προέδρου της Βουλής έγινε στην 3η ψηφοφορία, κατ΄ εφαρμογή της απόφασης του 1985 για εκλογή του Προέδρου της Βουλής.

Υποψήφιοι για την προεδρία της Βουλής ήταν ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ο οποίος και στις 3 ψηφοφορίες πήρε τις 18 ψήφους του κόμματος του, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, ο οποίος και στις 3 ψηφοφορίες πήρε τις ψήφους των 16 Βουλευτών του ΑΚΕΛ, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ στην 1η και 2η ψηφοφορία πήρε τις 15 ψήφους των Βουλευτών της ΕΔΕΚ και του ΔΗΚΟ και της Συμμαχίας Πολιτών, ενώ στην 3η ψηφοφορία πήρε 2 επιπλέον (17) – τις ψήφους των Βουλευτών του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών. Ο Πρόεδρος της Βουλής στην 1η και 2η ψηφοφορία, πήρε τις 3 ψήφους των Βουλευτών της Αλληλεγγύης, ενώ ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης πήρε και στις 3 ψηφοφορίες τις 2 ψήφους του κόμματος του.

Υποβάλλοντας ο ίδιος την υποψηφιότητα του, ο Δημήτρης Συλλούρης είπε ότι υποβάλλει την υποψηφιότητα του στο σώμα, δηλώνοντας ότι θα εργαστεί ανεξάρτητα, αξιοποιώντας την πείρα του και ότι θα ενεργεί ως καταλύτης για τη σύνθεση και τη συνεργασία με σκοπό να αναβαθμιστεί στο κύρος και το έργο του Κοινοβουλίου.

Περαιτέρω δήλωσε πως εφόσον εκλεγόταν δεν θα συμμετέχει ενεργά στα κομματικά όργανα της Αλληλεγγύης, ώστε να επιτελεί τα καθήκοντα του δεύτερου τη τάξει αξιωματούχου του κράτους με αμερόληπτο και ανεξάρτητο τρόπο και ταυτόχρονα αυτό να φαίνεται.

Μετά την εκλογή του, ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι δεν θα εκφωνήσει ομιλία, επειδή όπως ανέφερε έχουμε λάβει το μήνυμα της κοινωνίας ότι ζούμε σε εποχή έργων και όχι λόγων.

Πρόσθεσε ότι νιώθει αυξημένο καθήκον, ώστε “να εργαστούμε όλοι για πιο πολλές συναινέσεις, για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας και να κάνουμε πιο αποτελεσματικό κοινοβούλιο” και δήλωσε ότι αύριο θα επικοινωνήσει με τα υπόλοιπα εν Βουλή κόμματα για να βρεθούν οι τρόποι για μεγαλύτερη συνεργασία.

Λαμβάνοντας το λόγο ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι οι Βουλευτές της ΕΔΕΚ θα στηρίξουν τις προσπάθειες του Προέδρου για αναβάθμιση του κοινοβουλευτικού έργου.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού δήλωσε ότι το ΑΚΕΛ θα λειτουργήσει εποικοδομητικά για να αποκατασταθεί το κύρος του Κοινοβουλίου.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε ότι ο ΔΗΣΥ θα εργαστεί ώστε να αναβαθμιστεί το καταρρακωμένο κύρος του Κοινοβουλίου.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε ότι το ΔΗΚΟ τοποθετούμενο παραγωγικά θα στηρίξει την προσπάθεια για την αναβάθμιση του κοινοβουλευτικού έργου.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, παρατηρώντας ότι η εικόνα και το κύρος της Βουλής έχουν πληγωθεί, είπε πως θα είναι δημιουργικοί και συναινετικοί σε κάθε προσπάθεια που αποσκοπεί στην αναβάθμιση του θεσμού και του έργου του νομοθετικού σώματος.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, αφού συνεχάρη τον κ. Συλλούρη, διαβεβαίωσε ότι η Προεδρία της Βουλής θα έχει την υποστήριξη και των δύο Βουλευτών του Κινήματος στον ανυποχώρητο αγώνα για πάταξη της διαφθοράς και απονομή της δικαιοσύνης.

Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου συνεχάρη τον Πρόεδρο της Βουλής και δήλωσε ότι αναμένει το Κοινοβούλιο πολλή δουλειά καθώς έξω βρίσκεται ένας λαός που υποφέρει.

Της ψηφοφορίας για την ανάδειξη Προέδρου της Βουλής προηγήθηκε η κατά αλφαβητική σειρά κλήση των Βουλευτών, από τον Πρεσβύτερο των Βουλευτών Αδάμο Αδάμου που προήδρευσε της συνεδρίας,

Κατά την κλήση των Βουλευτών διαπιστώθηκε ότι απουσίαζε ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Σόλων Κασίνης, που όπως αναφέρθηκε από τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ παρουσιάζει πρόβλημα υγείας και ο κ. Αδάμου διέκοψε τη συνεδρία ώστε να μπορέσει ο κ. Κασίνης να βρίσκεται στην αίθουσα για τη νενομισμένη διαβεβαίωση για πίστη και σεβασμό στο Σύνταγμα και τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας που ακολούθησε.

Μετά τη διαβεβαίωση πριν από την εκλογή του Προέδρου, ο κ. Αδάμου υπενθύμισε ότι η εκλογή γίνεται όπως διαλαμβάνει η απόφαση του 1985 για την εκλογή Προέδρου της Βουλής.

Εθεσε επίσης ενώπιον της Ολομέλειας τις δύο εισηγήσεις για την υποβολή υποψηφιοτήτων και την ψηφοφορία, εκ των οποίων η μία ήταν να γίνει ψηφοφορία κατά αλφαβητική σειρά των ονομάτων των υποψηφίων και η δεύτερη αντιστρόφως ανάλογα της εκλογικής δύναμης των κομμάτων εκ των οποίων προέρχονται οι υποψήφιοι.

Η εισήγηση με αλφαβητική σειρά συγκέντρωσε μόνο τις 5 ψήφους του Κινήματος Οικολόγων και της Συμμαχίας Πολιτών και απερρίφθη ενώ η διεξαγωγή ψηφοφορίας αντιστρόφως ανάλογα συγκέντρωσε 46 ψήφους υπέρ, 5 εναντίον (Οικολόγοι- Συμμαχία) ενώ υπήρξαν 5 αποχές από ΕΔΕΚ και ΕΛΑΜ.

Ο κ. Αδάμου έθεσε επίσης ενώπιον της Ολομέλειας τη διεξαγωγή 4 ψηφοφορίας στην περίπτωση που στην 3η υπήρχε ισοψηφία και η πρόταση έγινε αποδεκτή με καμμία ένσταση.

Μετά τη 2η ψηφοφορία ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ζήτησε διακοπή της συνεδρίας για να διαβουλευθεί με το πολιτικό γραφείο του κόμματος του και η συνεδρία διεκόπη για 20 λεπτά.

Οπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής, η Ολομέλεια θα συνέλθει την προσεχή Πέμπτη για το διορισμό Γραμματέα, την εκλογή της Επιτροπή Επιλογής και τη σύσταση των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










494