Nίκος Αναστασιάδης: Έτσι συνεχίζουμε τη Μεταρρύθμιση του Εκπαιδευτικού Συστήματος


*Προωθούμε την ολοκληρωμένη εφαρμογή ενός σύγχρονου Σχεδίου Αξιολόγησης των Εκπαιδευτικών και του Εκπαιδευτικού Έργου

*Επόμενη προτεραιότητα μας είναι η επέκταση του θεσμού του Ολοήμερου Σχολείου στο Δημοτικό και η εφαρμογή του σε Γυμνάσιο και Λύκειο

*Αυξάνουμε σταδιακά το ηλικιακό όριο εισδοχής των μαθητών στο Δημοτικό στα έξι (6) έτη, εναρμονιζόμενοι με τα ισχύοντα στην Ευρώπη

*Προωθούμε τον πλήρη εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου ίδρυσης και λειτουργίας των Ιδιωτικών Σχολείων και Φροντιστηρίων,

Δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα οι προγραμματικές θέσεις του ΠτΔ και υποψηφίου για την προεδρία της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη ενόψει των προεδρικών εκλογών της 28ης Ιανουαρίου 2018. Το Paideia-News παρουσιάζει τις θέσεις για την παιδεία.

«Τα τελευταία χρόνια διαμορφώσαμε και ξεκινήσαμε την εφαρμογή σειράς εκσυγχρονιστικών τομών που ήδη φέρνουν θετικό αντίκτυπο στην ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης και στη βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων.

Παρά τις δυσκολίες και αντιδράσεις που φάνταζαν ανυπέρβλητες, αλλά και τις ατέρμονες συζητήσεις των 34 χρόνων που προηγήθηκαν, προχωρήσαμε στη σταδιακή κατάργηση του καταλόγου διοριστέων. Αναβαθμίζουμε έτσι την ποιότητα της παιδείας μας και δίνουμε την ευκαιρία σε νέους προσοντούχους να διοριστούν χωρίς να περιμένουν για δεκαετίες τη σειρά τους.

Διαμορφώσαμε ένα νέο, σύγχρονο Λύκειο, με κατευθύνσεις επιλογής μαθημάτων σε τομείς αιχμής, καταργώντας τον προβληματικό θεσμό του Ενιαίου Λυκείου. Με τη συνδρομή 400 πανεπιστημιακών, εκπαιδευτικών και τεχνοκρατών, διαμορφώσαμε νέα αναλυτικά προγράμματα και εκδώσαμε 367 νέα βιβλία, εκσυγχρονίζοντας το περιεχόμενο των μαθημάτων. Κεντρικός μας πυλώνας είναι η συστηματική και συνεχής μετεξέλιξη του εκπαιδευτικού προγράμματος μέσω και της αξιοποίησης των δεικτών επιτυχίας και επάρκειας των μαθημάτων.

Έχουμε θεσπίσει νέους κανονισμούς που εκσυγχρονίζουν τα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης και προωθούμε τους αντίστοιχους για τα σχολεία της Δημοτικής. Αυξάνουμε σταδιακά το ηλικιακό όριο εισδοχής των μαθητών στο Δημοτικό στα έξι (6) έτη, εναρμονιζόμενοι με τα ισχύοντα στην Ευρώπη. Με το νέο πλαίσιο για το θεσμό των Παγκύπριων Εξετάσεων, διαχωρίζουμε τις εξετάσεις απόλυσης από τις εξετάσεις εισδοχής, ξεκινώντας από τη σχολική χρονιά 2019-2020.

Στόχος μας, η ολοκλήρωση της προσπάθειας εκσυγχρονισμού του τρόπου με τον οποίο αξιολογούνται οι μαθητές, τόσο στη Μέση όσο και στη Δημοτική εκπαίδευση. Προωθούμε παράλληλα την ολοκληρωμένη εφαρμογή ενός σύγχρονου Σχεδίου Αξιολόγησης των Εκπαιδευτικών και του Εκπαιδευτικού Έργου, με βάση το οποίο παρέχονται σαφή κίνητρα στους λειτουργούς της παιδείας να επιμορφώνονται και να βελτιώνουν συστηματικά τις εκπαιδευτικές τους ικανότητες.

Δημιουργήσαμε το θεσμό και λειτουργήσαμε ήδη δέκα (10) Μουσικά και Αθλητικά Γυμνάσια και επεκτείναμε τα Αθλητικά Λύκεια σε όλες τις πόλεις, με τη δημιουργία τριών (3) νέων, με αξιοθαύμαστα αποτελέσματα και διεθνείς διακρίσεις. Ιδιαίτερα επιτυχή αποδείχθηκαν και τα Δημόσια Θερινά Σχολεία που λειτουργήσαμε για πρώτη φορά και προγραμματίζουμε να επεκτείνουμε, εξυπηρετώντας, κυρίως, ευάλωτες ομάδες και οικογένειες σε απομακρυσμένες περιοχές. Στοχεύουμε επίσης στη δημιουργία νέων Σχολείων Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης καθώς και στην καθολική εφαρμογή του Σχεδίου Επαγγελματικής Μάθησης που ήδη εφαρμόσαμε πιλοτικά.

Στηρίζουμε ενεργά τους μαθητές μας μέσω της ενίσχυσης των ψηφιακών δεξιοτήτων τους, της παροχής της ευχέρειας δωρεάν απόκτησης πιστοποίησης ECDL και της σχεδιαζόμενης επέκτασης της ενσωμάτωσης των Νέων Τεχνολογιών στη διαδικασία της μάθησης. Εντάσσουμε νέους τομείς στη διδασκαλία όπως η ρομποτική, ο προγραμματισμός και η επιχειρηματικότητα, ενώ προωθούμε τη δυνατότητα Πιστοποίησης Ξένων Γλωσσών μέσα στο σχολείο.

Επόμενη προτεραιότητα μας είναι η επέκταση του θεσμού του Ολοήμερου Σχολείου στο Δημοτικό και η εφαρμογή του σε Γυμνάσιο και Λύκειο με κυρίαρχο σκοπό κάθε μαθητής να μπορεί στο σχολικό περιβάλλον να καλλιεργεί περαιτέρω τις πολιτισμικές, τεχνολογικές, εκπαιδευτικές και συμμετοχικές δυνατότητες που είναι σχετικές με τα προσωπικά του ενδιαφέροντα και ταλέντα.

Στόχος μας, στην επόμενη πενταετία, να ολοκληρώσουμε την πλήρη ψηφιοποίηση τόσο της διοίκησης των σχολείων όσο και της διδακτέας ύλης, μέσα από τη δημιουργία ενός προηγμένου πληροφοριακού συστήματος το οποίο παράλληλα θα διευκολύνει την επικοινωνία, θα βελτιώσει τη διαχείριση των πληροφοριών και θα πετύχει τον αυτοματισμό των διαδικασιών.

Επιδίωξή μας ακόμη, η επίτευξη της παιδαγωγικής και διοικητικής αυτονομίας των σχολικών μονάδων για την αποτελεσματικότερη και πιο άμεση διαχείριση των ιδιαιτεροτήτων και αναγκών τους, καθώς και ο εκ βάθρων εκσυγχρονισμός του θεσμού των Σχολικών Εφοριών για τη βέλτιστη αξιοποίηση των διαθεσίμων πόρων και διασφάλιση της χρηστής διοίκησης.

Ταυτόχρονα, προωθούμε τον πλήρη εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου ίδρυσης και λειτουργίας των Ιδιωτικών Σχολείων και Φροντιστηρίων, για να ανταποκρίνονται στις πραγματικές και σύγχρονες ανάγκες της εκπαίδευσης, τόσο σε σχέση με την ποιότητα, όσο και τα τεχνικά και διοικητικά προαπαιτούμενα.

Με την ενίσχυση των προγραμμάτων Επαγγελματικού Προσανατολισμού που σχεδιάζουμε, αλλά και τη χαρτογράφηση των μελλοντικών αναγκών στην αγορά εργασίας που ολοκληρώσαμε, επιδιώκουμε την παροχή καλύτερης καθοδήγησης στους νέους μας για να επιλέγουν κατευθύνσεις που θα τους παρέχουν αυξημένες δυνατότητες απασχόλησης.

Στο πλαίσιο και του νέου μοντέλου ανάπτυξης της χώρας, εντείνουμε τη μεγάλη προσπάθεια αναβάθμισης και διεθνοποίησης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης μέσω τόσο των Δημόσιων, όσο και των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων, καταγράφοντας ήδη πολύ θετικά αποτελέσματα».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










153