Νίκος Καρτακούλλης: Γιατί Ιατρική Σχολή και On line προγράμματα στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας


«Η πρωτοποριακή πορεία του Πανεπιστημίου Λευκωσίας στον τομέα της Ιατρικής, που ανέδειξε η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο St. George του Λονδίνου, συνεχίζεται και στον τομέα της εξ αποστάσεως διδασκαλίας με την προσφορά On Line προγραμμάτων με Μάστερ στα Παιδαγωγικά και την Ειδική Εκπαίδευση και στο πρόγραμμα MBA».

Αυτό τονίζει σε συνέντευξή του στο Paideia-News, ο o Αντιπρόεδρος Ανάπτυξης και Πανεπιστημιακών Σχέσεων του  Πανεπιστημίου Λευκωσίας, δρ Νικος Καρτακούλλης:

Επίσης αναφέρεται και σε υπόμνημα που θα στείλουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με το οποίο να του ζητούν, να υπάρχει η στήριξη του κράτους, ώστε να μην μπαίνει εμπόδιο σε κάποιες πρωτοβουλίες που λαμβάνουν:

On Line προγράμματα Μάστερ στα Παιδαγωγικά και την Ειδική Εκπαίδευση και MBA

ΕΡ: Ένα από τα προγράμματα τα οποία σήμερα αναπτύσσονται είναι τα εξ αποστάσεως. Πώς βγαίνετε εσείς στην αγορά της παιδείας αυτή τη στιγμή;

ΑΠ: Είμαστε περήφανοι για το ότι στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας εδώ και χρόνια καινοτομούμε. Είμαστε πρωτοπόροι σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς και είναι η πραγματικότητα ότι είμαστε από τους πρώτους και πάλι που ξεκινήσαμε να προσφέρουμε προγράμματα on line. Έχουμε επενδύσει στο να αναπτύξουμε την κατάλληλη πλατφόρμα, η οποία να υποστηρίξει τέτοιου είδους προγράμματα on line. Αυτή τη στιγμή έχουμε το on line πρόγραμμα Μάστερ στα Παιδαγωγικά και στην Ειδική Εκπαίδευση, καθώς επίσης και το MBA, το οποίο προσφέρεται σε έναν αρκετά σημαντικό αριθμό φοιτητών από την Ελλάδα. Σκοπός και στόχος μας είναι να μετατρέψουμε πολλά άλλα από τα προγράμματά μας στο νέο ‘mode of delivery’, όπως το λέμε, δηλαδή με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Έχουμε ήδη μπει στην υλοποίηση του προγράμματος, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε πολλά από τα προγράμματά μας στο άμεσο μέλλον. Πραγματικά πιστεύουμε ότι είναι ένας τομέας ο οποίος προσφέρει εξαιρετικές προοπτικές κι είναι ένας τομέας ο οποίος πρέπει να στηριχθεί και από το κράτος, γιατί οι προοπτικές που υπάρχουν είναι τεράστιες. Υπάρχει η τεχνογνωσία, υπάρχει υποδομή, υπάρχει το ανθρώπινο δυναμικό, φτάνει να έχουμε την απαιτούμενη στήριξη, να μας δοθεί ότι χρειάζεται, χωρίς να μπαίνουν οποιαδήποτε εμπόδια σε αυτού του είδους την ανάπτυξη, γιατί βλέπουμε ότι υπάρχουν εξαιρετικές προοπτικές να προσελκύσουμε χιλιάδες φοιτητές από διάφορα μέρη του κόσμου με συγκεκριμένα προγράμματα.

Εγγραφές από την Ελλάδα

ΕΡ: Έχετε οποιεσδήποτε ενδείξεις από τις μέχρι στιγμής εγγραφές σας;

ΑΠ: Οι εγγραφές, όπως έχω αναφέρει, ξεκίνησαν από την ελληνική αγορά. Έχουμε έναν πάρα πολύ σημαντικό αριθμό φοιτητών από την Ελλάδα, οι οποίοι παρακολουθούν το πρόγραμμα του Μάστερ στα Παιδαγωγικά και στην Ειδική Εκπαίδευση, και ένας άλλος πάλι αρκετά καλός αριθμός, ο οποίος συνεχώς αναπτύσσεται, για το πρόγραμμα του MBA. Ακριβώς γι’ αυτό τονίζω ότι φαίνεται ότι οι προοπτικές είναι εξαιρετικές και γι’ αυτό γίνεται η απαιτούμενη προεργασία για να μπορέσουμε να προσφέρουμε πολλά άλλα προγράμματα πάλι με το ίδιο mode of delivery, δηλαδή on line προγράμματα στα προγράμματα του πανεπιστημίου. Νομίζω ότι γίνεται πάρα πολύ καλή και αξιόλογη δουλειά και το βλέπουμε και από την ανατροφοδότηση που έχουμε από τους φοιτητές, δηλαδή από τους φοιτητές οι οποίοι είναι ενταγμένοι, έχουμε εξαιρετικά σχόλια.

Η διαδικασία που ακολουθείται στα OnLineπρογράμματα

Ο τρόπος που γίνεται, απλά για να κατανοήσει κάποιος την προεργασία που απαιτείται -  και λέω ότι έγινε με έναν πολύ αξιόλογο τρόπο - πρέπει ο κάθε καθηγητής, ο οποίος θα περάσει από ειδική εκπαίδευση για να προσφέρει ένα τέτοιου είδους πρόγραμμα, να ετοιμάσει τις σημειώσεις του, τις παρουσιάσεις δηλαδή που θα αναρτηθούν στην πλατφόρμα, πρέπει να βάλει σχετικά άρθρα, βιβλιογραφία, οτιδήποτε άλλο σχετικό, τις εργασίες, και μετά όταν είναι όλα αναρτημένα πάνω στην πλατφόρμα, οι φοιτητές μπορούν να ανταλλάσουν απόψεις με παρεμβάσεις του καθηγητή σε απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα, σε σχόλια, διευκρινίσεις για τις εξετάσεις ή οτιδήποτε άλλο σχετικό.

Επιπρόσθετα υπάρχει το βίντεο. Για το κάθε μάθημα ο καθηγητής ετοιμάζει σχετικό βίντεο μεταξύ 12-15 λεπτών, που είναι αν θέλετε η περίληψη της κάθε ενότητας στα μαθήματα που ετοιμάζονται. Έτσι οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να ακούσουν τον καθηγητή και επιπρόσθετα για κάθε μάθημα υπάρχουν και δύο συναντήσεις ‘web ex’, όπως τις ονομάζουμε, που βγαίνουν όλοι στην πλατφόρμα, ο καθηγητής κάνει μια σύντομη παρουσίαση και μετά ξεκινά και γίνεται ανοιχτή συζήτηση, ανταλλαγή απόψεων, απαντήσεις σε ερωτήματα ή οτιδήποτε άλλο σχετικό θέλει ο κάθε φοιτητής που ανήκει στο γκρουπ να συζητήσει. Συνήθως παίρνει γύρω στις 2.30-3 ώρες η κάθε συνάντηση web ex. Έτσι βλέπετε ότι υπάρχει πραγματικά πολύ στενή και ικανοποιητική στήριξη. Για κάθε ερώτημα που έρχεται είτε με e-mail, είτε με skype, οι καθηγητές οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τα μαθήματα, είναι υπόχρεοι να απαντήσουν στους φοιτητές εντός 48 ωρών.

Το 99% των φοιτητών των On Line προγραμμάτων εργάζονται

Υπάρχει μια τακτικότατη και στενή επαφή και ακριβώς αυτή την προσπάθεια οι φοιτητές την εκτιμούν. Γιατί το 99% των φοιτητών, σε τέτοιου είδους προγράμματα on line, εργοδοτούνται. Είναι επαγγελματίες, οι οποίοι έχουν τις δουλειές τους, τις οικογένειές τους, έχουν οικογενειακές ή κοινωνικές υποχρεώσεις και θέλουν να έχουν άμεση ανταπόκριση στη βοήθεια που χρειάζονται, για να μπορούν να ολοκληρώσουν τα προγράμματα. Και ακριβώς αυτό είναι το μυστικό της επιτυχίας του πανεπιστημίου μας .

Πρωτοπορούμε και στην Ιατρική

ΕΡ: Ένας άλλος τομέας ο οποίος παρουσιάζει έντονο συναγωνισμό στον τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Κύπρο είναι η ιατρική. Εσείς πώς προχωράτε σε αυτόν τον τομέα;

ΑΠ: Και σε αυτόν τον τομέα, και νομίζω ότι και η κοινωνία το αντιλαμβάνεται πλήρως, πρωτοπορούμε. Είμαστε οι πρώτοι οι οποίοι κάναμε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο St. George του Λονδίνου,  ένα από τα πιο καταξιωμένα πανεπιστήμια στην προσφορά ιατρικής εκπαίδευσης, όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά παγκοσμίως, με τεράστια ιστορία. Μετά από ενδελεχή αξιολόγηση περάσαμε με μεγάλη επιτυχία την αξιολόγηση και καταλήξαμε σε αυτή τη συνεργασία. Έτσι το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας ήταν το πρώτο το οποίο ίδρυσε ιατρική σχολή, το πρώτο το οποίο πρόσφερε ιατρικά προγράμματα και βλέπουμε με μεγάλη ικανοποίηση ότι το πρόγραμμα ξεκίνησε να αναπτύσσεται. Να σας πω ότι έχουμε φοιτητές από κάθε γωνιά του κόσμου. Έχουμε φοιτητές από τη Νέα Ζηλανδία, από την Αμερική, τον Καναδά, από κάθε γωνιά του κόσμου. Αυτό ακριβώς είναι μια πολύ καλή ένδειξη για το πόσο αξιόλογο είναι το πρόγραμμα και πόσο πετυχημένη είναι η συνεργασία μας με το Πανεπιστήμιο του St. George για την προσφορά του προγράμματος.

ΕΡ: Περνούμε τώρα την οικονομική κρίση. Ποια πιστεύετε ότι πρέπει να είναι η συμβολή του κράτους στα εκπαιδευτικά ιδρύματα ώστε να μην υποστούν τις ανάλογες επιπτώσεις;

ΑΠ: Πράγματι η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τη χώρα μας και βλέπουμε ότι παραδοσιακοί τομείς, όπως για παράδειγμα οι υπηρεσίες που προσφέρονταν από διάφορους φορείς, όπως ελεγκτικούς οίκους, το χρηματοπιστωτικό σύστημα και κάποιες άλλες υπηρεσίες, από νομικούς συμβούλους και όλα τα σχετικά, βρίσκονται υπό αμφισβήτηση. Βλέπουμε ότι έχει απομείνει ο τουρισμός, για τον οποίο νομίζω ότι γίνεται μια πολύ καλή προσπάθεια για να στηριχθεί, και πολύ σωστά, και κάτι επιπρόσθετο το οποίο υπάρχει, αλλά νομίζω ότι τα αποτελέσματά του και τα οφέλη του θα προκύψουν στο μέλλον, που είναι η σωστή διαχείριση των ενεργειακών πόρων και των υδρογονανθράκων.

Υπόμνημα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Αίτημα για στήριξη από το κράτος της ανάπτυξης Ιδιωτικών Πανεπιστημίων και στο εξωτερικό

Ένας άλλος τομέας είναι ο τομέας της εκπαίδευσης και η προσφορά, η παροχή εκπαιδευτικών υπηρεσιών.  Για πάρα πολλά χρόνια ακούμε από διάφορες κυβερνήσεις ότι θα στηριχθεί αυτός ο τομέας. Έγιναν κάποια μικρά βήματα μπροστά, με την πανεπιστημιοποίηση, με την αξιολόγηση των προγραμμάτων και όλα αυτά, αλλά εμείς βλέπουμε ότι πρέπει η πολιτεία, το κράτος να μας στηρίξει ακόμη περισσότερο. Το ξεκαθαρίζω,. Δεν θέλουμε οικονομική στήριξη κατ’ ουδένα λόγο. Ζητούμε από το κράτος να στηρίξει την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλουμε εμείς για ανάπτυξη και στο εξωτερικό. Όπως για παράδειγμα με τα προγράμματα τα on line. Το τι θέλουμε είναι, να υπάρχει αυτή η ευελιξία και η στήριξη του κράτους, να μην μπαίνει εμπόδιο με λίγα λόγια, σε κάποιες πρωτοβουλίες που λαμβάνουμε, σε κάποιες σημαντικές στρατηγικές ενέργειες που παίρνουμε εμείς ως πανεπιστήμια και απλά να μας στηρίξουν σε αυτή την προσπάθεια για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε.

Κατά διαστήματα εμείς ως Πανεπιστήμιο Λευκωσίας έχουμε υποβάλει διάφορες εισηγήσεις τόσο στο Υπουργείο Παιδείας και ετοιμάζουμε και μια συγκεκριμένη εισήγηση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Και το τονίζω δεν συνεπάγεται οποιοδήποτε οικονομικό κόστος, δεν ζητάμε λεφτά. Είμαστε σίγουροι ότι ο τομέας της εκπαίδευσης μπορεί να προσφέρει τα μέγιστα στην ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας μας. Γιατί μιλάμε για ανάπτυξη η οποία πρέπει να υπάρξει στη χώρα μας και νομίζω ότι ο τομέας της εκπαίδευσης προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για ανάπτυξη. Και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο το κράτος και η πολιτεία πρέπει να στηρίξει αυτή την προσπάθεια. Δεν πρέπει να επικεντρωθούμε μόνο στον τουρισμό, δεν πρέπει να επικεντρωθούμε μόνο στη διαχείριση των υδρογονανθράκων και των ενεργειακών πόρων, αλλά να στηρίξουμε ακόμη περισσότερο τον τομέα της εκπαίδευσης, ο οποίος τονίζω θα αποτελεί έναν σημαντικό συντελεστή στην προσπάθεια για ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










214