Νίκος Καρτακούλλης: Το κράτος πρέπει να χαράξει μια νέα πολιτική στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση


Την ανάγκη το κράτος να χαράξει μια νέα πολιτική στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση ώστε οι νέοι μας να σπουδάσουν στον τόπο τους τονίζει στο Paideia-News, ο Αντιπρόεδρος Ανάπτυξης και Πανεπιστημιακών Σχέσεων του  Πανεπιστημίου Λευκωσίας, δρ Νικος Καρτακούλλης. Απαντώντας σε ερώτηση μας  αναφορικά με την  προσπάθεια επαναπατρισμού Κυπρίων φοιτητών, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να σπουδάσουν στα κυπριακά πανεπιστήμια ο κ. Καρτακούλλης αναφέρει:

Σε  έγγραφο που ετοιμάσαμε για το Υπουργείο Παιδείας ένας τομέας τον οποίο αγγίζουμε σε αρκετά μεγάλη λεπτομέρεια είναι ακριβώς αυτό το θέμα. Δηλαδή ότι έχουμε τόσες πολλές χιλιάδες Κυπρίων φοιτητών, οι οποίοι σπουδάζουν σε πολλές και διαφορετικές χώρες του κόσμου και δεν καταβάλλεται οποιαδήποτε προσπάθεια από  το κράτος. Αντίθετα και με λύπη θα πω ότι αυτό το οποίο εντοπίζω, είναι ότι σε πάρα πολλές περιπτώσεις, το Υπουργείο, αντί να στηρίζει την εκπαίδευση στην Κύπρο, σε πάρα πολλές περιπτώσεις ενεργεί ως μεσάζοντας για να στείλουμε φοιτητές μας στο εξωτερικό. Όπως για παράδειγμα, οι περισσότερες θέσεις σε ελληνικά πανεπιστήμια. Δεν το κατακρίνω αυτό. Είναι μια ενέργεια που μπορώ να αντιληφθώ πραγματικά τους λόγους. Όμως από την στιγμή που το κράτος θέλει να στηρίξει την εκπαίδευση και επενδύουμε σε αυτήν, γιατί να μην επενδύσουμε και στον δικό μας τόπο και να προσπαθούμε να ενεργούμε σαν μεσάζοντες για να στέλλουμε παιδιά, φοιτητές μας σε διάφορες χώρες του κόσμου; Γι’ αυτό λέω ότι πρέπει να χαραχθεί μια νέα πολιτική. Εμείς έχουμε συγκεκριμένες εισηγήσεις στον συγκεκριμένο τομέα για να στηρίξουμε την εκπαίδευση στη χώρα μας, όπως κάνουν σε πάρα πολλές ανεπτυγμένες χώρες στο εξωτερικό με πολύ μεγάλη επιτυχία. Το παρελθόν είναι παρελθόν. Δούλεψε ένα συγκεκριμένο σύστημα, ένα μοντέλο για πάρα πολλά χρόνια με επιτυχία, λόγω του ότι δεν υπήρχαν ακαδημαϊκά ιδρύματα στην Κύπρο τότε. Τώρα έχουν αλλάξει τα δεδομένα, πρέπει να γίνει αναπροσαρμογή και να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα και να στηρίξει το κράτος και η πολιτεία την παροχή εκπαιδευτικών υπηρεσιών στους φοιτητές μας στην χώρα μας. Γιατί πραγματικά νομίζω ότι γίνεται αξιόλογη δουλειά από τα ακαδημαϊκά ιδρύματα και μπορούμε να προσφέρουμε του ίδιου επιπέδου υπηρεσίες, όπως προσφέρονται στις άλλες χώρες του κόσμου.

 

Σημαντικός αριθμός Ελλαδιτών φοιτητών έχει κάνει μεταγραφή στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

ΕΡ: Υπάρχουν οποιεσδήποτε ενδείξεις για μετεγγραφές από πανεπιστήμια του εξωτερικού μέχρι στιγμής στο πανεπιστήμιό σας;

ΑΠ: Ναι πρέπει να πω ότι έχουμε αρκετό ενδιαφέρον και από την Ελλάδα, ειδικά ενόψει των τελευταίων δεδομένων με την οικονομική κρίση στην Ελλάδα. Γίνονται συγχωνεύσεις τμημάτων, κάποια τμήματα θα κλείσουν, έχουν γίνει καταλήψεις. Ξέρετε τα διάφορα προβλήματα που παρουσιάζονται στα ακαδημαϊκά ιδρύματα της Ελλάδας κι είχαμε έναν αρκετά, αν θέλετε, σημαντικό αριθμό φοιτητών, παιδιά που ξεκίνησαν στην Ελλάδα και θέλουν να προχωρήσουν και να συνεχίσουν σε μας. Γιατί αντιλαμβάνεστε ότι δεν θα έχουν τις καθυστερήσεις που μπορεί να παρουσιάζονται στην Ελλάδα είτε με καταλήψεις, είτε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, για να έχουν μια ακαδημαϊκή πορεία πιο ξεκάθαρη, λαμβάνοντας υπόψη τις αντικειμενικές δυσκολίες που υπάρχουν στην Ελλάδα. Χωρίς να λέω ότι είναι θέμα επιπέδου, διότι πράγματι η εκπαίδευση στην Ελλάδα βρίσκεται σε ένα πολύ ικανοποιητικό επίπεδο. Απλά λέω ξεκάθαρα ότι λόγω των αντικειμενικών δυσκολιών που υπάρχουν έχουμε πράγματι έναν αριθμό φοιτητών οι οποίοι έχουν μεταφέρει τις πιστωτικές τους μονάδες στο δικό μας πανεπιστήμιο για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










212