Νίκος Νικολάου: Άρχισε να εκδηλώνεται ενδιαφέρον από εργοδότες για σπουδαστές των Μεταλυκειακών


«Παρά τις αρχικές δυσκολίες, που υπήρχαν στη λειτουργία των Μεταλυκειακών Ινστιτούτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, η αντιμετώπιση του θεσμού είναι θετική, τόσο από τους σπουδαστές και από τους εκπαιδευτές. Αυτό αναφέρει σε μεγάλη συνέντευξή του στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα Paideia-News.com  ο Επαρχιακός Συντονιστής των ΜΙΕΕΚ Λεμεσού-Πάφου κ. Νίκος Νικολάου: Ο κ. Νικολάου μιλώντας για τους σπουδαστές σημειώνει ότι έχουν δουλέψει με ζήλο και το αντιμετωπίζουν σαν μια πολύ καλή ευκαιρία που τους έχει δοθεί αφού βλέπουν τις προοπτικές. Για κάποια επαγγέλματα προσθέτει, βλέπουν ήδη  ανταπόκριση και από εργοδότες, αφού κάποιοι εργοδοτούνται σε μόνιμη βάση, ενώ κάποιοι θα αρχίσουν τώρα το καλοκαίρι.

Ακολουθεί το α΄ μέρος της μεγάλης συνέντευξής μας με τον κ. Νικολάου:  

Διετής φοίτηση με δίπλωμα  

ΕΡ: Ποιος είναι ο σκοπός λειτουργίας των Μεταλυκειακών Ινστιτούτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΜΙΕΕΚ) και τι επιδιώκουν να προσφέρουν στη δια βίου εκπαίδευση;

ΑΠ: Τα Μεταλυκειακά Ινστιτούτα επιδιώκουν να εκπαιδεύσουν απόφοιτους Λυκείου ή Τεχνικής σε επαγγέλματα που προβλέπεται να έχουν μεγάλη ζήτηση και προσανατολίζονται στο να δώσουν όσον το δυνατόν πιο πρακτικές γνώσεις. Θα καταλήγουν σε δίπλωμα μετά από δύο χρόνια φοίτησης και επιπρόσθετα στόχος των ΜΙΕΕΚ είναι, για τα περισσότερα από τα προγράμματα που προσφέρει, να προσφέρει και πιστοποίηση. Η πιστοποίηση θα προσφέρεται είτε από οίκους του εξωτερικού, είτε από κυπριακά σώματα, όπως η ΑνΑΔ ή και το Υπουργείο Παιδείας το ίδιο για τα διάφορα επαγγέλματα όπου υπάρχουν οι πιστοποιήσεις.

Αυτό που έκαναν οι Τεχνικές πριν από 20 χρόνια  

ΕΡ: Θεωρείτε ότι ήταν ένα κομμάτι που έλειπε από την εκπαίδευση;

ΑΠ: Ναι οπωσδήποτε ήταν κάτι που έλειπε από το κυπριακό εκπαιδευτικό σύστημα. Ήταν ένα κενό που, αν θέλετε, δημιουργήθηκε με το κλείσιμο του Ανώτερου Τεχνολογικού Ινστιτούτου (ΑΤΙ), που ήταν το μοναδικό ίδρυμα που παρείχε αυτή την ενδιάμεση βαθμίδα μεταξύ απόφοιτου Τεχνικής και απόφοιτου Πανεπιστημίου. Αλλά ακόμα και το ΑΤΙ ήταν πιο πολύ προσανατολισμένο σε πιο ψηλά ακαδημαϊκά προσόντα παρά σε εξειδικευμένους τεχνίτες. Το κενό που θα καλύψουν τα ΜΙΕΕΚ, θα έλεγα, είναι αυτό που έκαναν οι Τεχνικές Σχολές πριν είκοσι χρόνια και τώρα για διάφορους λόγους δεν μπορούν να το υλοποιήσουν.

Οι Τεχνικές Σχολές πριν είκοσι και εικοσιπέντε χρόνια έστησαν την κυπριακή βιομηχανία. Έβγαζαν τεχνίτες στους τομείς που τους είχε ανάγκη η βιομηχανία. Για το πώς γίνεται να το έκανε πριν χρόνια αυτό η Τεχνική και όχι τώρα, είναι κοινωνικοί οι παράγοντες στους οποίους οφείλεται. Άλλαξε κατ’ αρχήν ο προσανατολισμός της νεολαίας προς τα τεχνικά επαγγέλματα. Η αντιμετώπιση δεν ήταν η θετική και ελκυστική όσο ήταν παλιά. Επίσης το γεγονός ότι οι νέοι μας στην ηλικία των δεκαπέντε, που καλούνται να επιλέξουν επάγγελμα, δεν είναι έτοιμοι, όπως ήταν πριν εικοσιπέντε-τριάντα χρόνια, ή όταν ήμουν εγώ μαθητής για παράδειγμα, που έπρεπε να επιλέξω την τεχνική σχολή διότι ήθελα να μάθω ένα επάγγελμα.

Να δώσει εξειδικευμένους τεχνίτες στη βιομηχανία

Τα ΜΙΕΕΚ κάλυψαν το κενό του να μπορέσει να δώσει εξειδικευμένους τεχνίτες στη βιομηχανία, οι οποίοι, εκτός από τις γνώσεις, θα πρέπει να έχουν και εκείνη τη συνείδηση του επαγγελματία. Δηλαδή η λέξη-κλειδί για μας είναι «επαγγελματισμός». Είναι κάτι το οποίο είναι απαραίτητο για τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες του φυσικού αερίου που θα έρθουν και οι οποίες έχουν υψηλές απαιτήσεις, τόσο σε θέματα ασφάλειας και γενικά σε θέματα διαδικασιών. Για να μπορέσουν να εργοδοτήσουν κάποιον πρέπει να είναι σίγουροι ότι κατέχουν όχι μόνο τη γνώση, αλλά είναι άτομα πειθαρχημένα, είναι άτομα με υψηλό αίσθημα ευθύνης για να μπορούν να αντεπεξέλθουν στις συνθήκες τούτες τις αυστηρές που απαιτούν αυτοί οι χώροι εργασίας.

Συγχρηματοδότηση κατά 85% από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο;

ΕΡ: Πόσο ρόλο διαδραμάτισε στην υλοποίηση αυτού του θεσμού η συγχρηματοδότηση των Ινστιτούτων από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο;

ΑΠ: Η συγχρηματοδότηση των Ινστιτούτων από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο διότι ήρθε να καλύψει ένα 85% του κόστους λειτουργίας των ΜΙΕΕΚ και αυτό μας έδωσε την ευκαιρία να προσφέρουμε τα προγράμματά μας δωρεάν. Οι σπουδαστές μας δεν πληρώνουν τίποτα και έτσι υπάρχει μια ευκαιρία για άτομα που δεν μπορούν να πληρώσουν να πάνε είτε σε ιδιωτικά κολλέγια είτε σε άλλους χώρους εκπαίδευσης για να αποκτήσουν ένα προσόν. Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία. Επίσης, το γεγονός ότι χρησιμοποιούνται οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις των Τεχνικών Σχολών, που υπάρχουν ο εξοπλισμός και τα εργαστήρια, αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα, διότι δεν χρειάστηκε να κτιστούν νέες σχολές. Χρησιμοποιούμε τις υφιστάμενες Τεχνικές Σχολές και για κάθε πρόγραμμα σπουδών μπορεί να χρησιμοποιήσουμε διαφορετική Τεχνική Σχολή. Για παράδειγμα στη Λεμεσό χρησιμοποιούμε τις δύο από τις τρεις προς το παρόν για τα τρία προγράμματα που τρέχουν στη Λεμεσό.

Θετική αντιμετώπιση από τους σπουδαστές και από τους εκπαιδευτές

ΕΡ: Ποιος είναι ο απολογισμός του πρώτου χρόνου λειτουργίας των ΜΙΕΕΚ;

ΑΠ: Μπορώ να πω ότι είχαμε αρκετές δυσκολίες, όμως η αντιμετώπιση είναι θετική και από τους σπουδαστές και από τους εκπαιδευτές που έχουν δουλέψει. Έχουν δουλέψει με ζήλο και οι σπουδαστές μας το αντιμετωπίζουν σαν μια πολύ καλή ευκαιρία που τους έχει δοθεί. Βλέπουν τις προοπτικές. Για κάποια επαγγέλματα βλέπουν ήδη κάποια ανταπόκριση και από εργοδότες, όπου κάποιοι εργοδοτούνται σε μόνιμη βάση, ενώ κάποιοι θα αρχίσουν τώρα το καλοκαίρι. Διότι, το πρόγραμμα εκτός από τις ώρες που προβλέπει εδώ στη σχολή, προβλέπει και μια πρακτική άσκηση έξι εβδομάδων, που πρέπει να γίνει κατά τη διάρκεια ή μετά το τέλος του δευτέρου εξαμήνου και ακόμα έξι εβδομάδες που πρέπει να γίνει κατά τη διάρκεια ή μετά το τέλος του τετάρτου τετραμήνου. Αυτή η πρακτική άσκηση είναι κάτι που θα μας φέρει ακόμα πιο κοντά στη βιομηχανία.

Είμαστε σε συνεχή επαφή με τους ανθρώπους της βιομηχανίας. Συνέχεια βρίσκουμε ανθρώπους που ασχολούνται με τα διάφορα θέματα των προγραμμάτων μας, τους καλούμε στη σχολή, επισκεπτόμαστε τους χώρους της δικής τους δραστηριότητας, όπως για παράδειγμα στο Βασιλικό που κτίζονται οι μεγάλες οι δεξαμενές αποθήκευσης πετρελαιοειδών. Επίσης κάνουμε άλλες εκδρομές σε εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών πάρκων και γενικά προσπαθούμε να είμαστε σε συνεχή επαφή με τη βιομηχανία και τους χώρους όπου θα δουλέψουν μελλοντικά οι απόφοιτοί μας.  

ΕΡ: Τα πρώτα τρία χρόνια λειτουργίας των ΜΙΕΕΚ είναι πιλοτικά. Έχετε εντοπίσει κάποια προβλήματα ή ελλείψεις ως προς τον τρόπο λειτουργίας των Ινστιτούτων;

ΑΠ: Το γεγονός ότι είναι πιλοτική η λειτουργία τους έχει βάλει τα ΜΙΕΕΚ πάνω σε μια προσωρινή βάση. Εμείς είμαστε αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί από το κανονικό εκπαιδευτικό σύστημα της Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης. Δεν έχουν θεσμοθετηθεί θέσεις ειδικά για εκπαιδευτές είτε για διοικητικές θέσεις αποκλειστικά για τα ΜΙΕΕΚ. Τούτο προκαλεί κάποιες δυσκολίες. Αλλά και οι διαδικασίες για την απορρόφηση των κονδυλίων από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο είναι χρονοβόρες. Δηλαδή, πράγματα τα οποία ζητούσαμε από την αρχή της χρονιάς, για να υλοποιηθούν έπρεπε να περάσουν αρκετοί μήνες, να ετοιμαστούν διάφορα έγγραφα, να περάσουν από διάφορα Υπουργεία, μέχρι να πάρουμε την έγκριση και να είμαστε σίγουροι ότι οι διαδικασίες είναι σωστές, για να μην απορριφθούν μετά αυτά τα κονδύλια και να συνεχίσουν να είναι επιλεγόμενα. Διότι ουσιαστικά, όταν λέμε ότι είναι επιδοτούμενο το πρόγραμμα, αυτό σημαίνει ότι πληρώνει τώρα η Κυβέρνηση και τα παίρνει μετά, αφού ελεγχθούν όλες οι διαδικασίες ότι έχουν γίνει σωστά.

Αγορά νέου εξοπλισμού

ΕΡ: Έχετε κάποιες εισηγήσεις για την επίλυσή τους;

ΑΠ: Ναι εισηγήσεις έχουμε και για τη δομή των προγραμμάτων την οποία είδαμε και προσαρμόζουμε και ανάλογα με το επίπεδο των σπουδαστών που πήραμε αλλά και ανάλογα με τις απαιτήσεις της βιομηχανίας. Επίσης προσπαθούμε για τον εξοπλισμό, παρόλο που είπαμε προηγουμένως ότι υπάρχει ο εξοπλισμός στις Τεχνικές Σχολές, υπάρχουν αρκετά πράγματα τα οποία πρέπει να ανανεωθούν. Γι’ αυτό θα αγοράσουμε και νέο εξοπλισμό, ο οποίος ελπίζουμε να χρηματοδοτηθεί και αυτός, παρόλο που το αρχικό σχέδιο δεν προέβλεπε χρηματοδότηση εξοπλισμού, ήταν περισσότερο άυλα τα έξοδα που περιλάμβανε το πρόγραμμα. Τώρα προσπαθούμε να εντάξουμε και εξοπλισμό και άλλες υπηρεσίες που δεν είχαν προβλεφθεί στην αρχή. Είναι διάφορες οι εισηγήσεις που έχουμε κάνει και για τη μηχανογράφηση του συστήματος τήρησης των απουσιών και όλου του διοικητικού συστήματος για τη λειτουργία των ΜΙΕΕΚ. Είναι κάτι το καινούργιο όπου βλέπουμε συνέχεια τις ελλείψεις και τις αδυναμίες και προσπαθούμε να τις βελτιώσουμε και να τις ενισχύσουμε με λύσεις που μπορούν να δουλέψουν πιο αποτελεσματικά.

Η επιλογή των εκπαιδευτικών
ΕΡ: Πως γίνεται η επιλογή των εκπαιδευτικών για τα ΜΙΕΕΚ;
ΑΠ: Υπάρχει πρώτα η μια ομάδα των εκπαιδευτικών που είναι αποσπασμένοι από το κανονικό εκπαιδευτικό σύστημα και μετά υπάρχουν εκπαιδευτικοί, των οποίων γίνεται αγορά υπηρεσιών από άτομα που βρίσκονται στη βιομηχανία σε άλλες υπηρεσίες και γίνεται προκήρυξη. Τώρα έχουμε την προκήρυξή μας για τις θέσεις που θα χρειαστούμε τον Σεπτέμβρη και θα μας καλύψει μέχρι το 2015, όπου θα καταρτιστούν κατάλογοι ανά ειδικότητα. Έχουμε ζητήσει από ενδιαφερόμενα άτομα να καταθέσουν τις αιτήσεις τους. Θα γίνει μοριοδότηση ανάλογα με τα προσόντα και την εμπειρία. Η εμπειρία παίζει μεγάλο ρόλο στη μοριοδότηση, παίρνει ένα μεγάλο ποσοστό.

Θα καταρτιστούν οι κατάλογοι

ΕΡ: Πρέπει να υπάρχει εκπαιδευτική η εμπειρία;

ΑΠ: Όχι. Πρέπει να είναι πτυχιούχοι και να έχουν και πείρα σε συγκεκριμένους τομείς που χρειαζόμαστε. Μετρά και η εκπαιδευτική πείρα, δηλαδή αν είναι άτομα που έχουν δουλέψει και σαν εκπαιδευτικοί ή έχουν κάνει προγράμματα, είναι και αυτό ένα προσόν, αλλά πιο μεγάλη σημασία και βαρύτητα δίνουμε στη βιομηχανική πείρα. Ή για κάποια επαγγέλματα που υπάρχουν οι πιστοποιήσεις, ζητούμε συγκεκριμένες πιστοποιήσεις όπως π.χ. στα φωτοβολταϊκά να έχουν κάνει συγκεκριμένο αριθμό εγκαταστάσεων, να έχουν εκπονήσει μελέτες ή να είναι συγκολλητές κάποιου συγκεκριμένου επιπέδου με περασμένες εξετάσεις και πιστοποιητικά. Έτσι θα καταρτιστούν οι κατάλογοι, από τους οποίους θα προσλαμβάνουμε κάθε εξάμηνο σύμφωνα με τις ανάγκες που έχουμε. Ταυτόχρονα όμως θα συνεχίσουν να δουλεύουν και οι Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί, διότι κάθε πρόγραμμα έχει τον υπεύθυνό του, που είναι αποσπασμένος εκπαιδευτικός, που λειτουργεί σαν ο πυρήνας για το πρόγραμμα και συντονίζει τους ειδικούς εκπαιδευτές που θα παίρνουμε από τη βιομηχανία.

Αύριο Παρασκευή το β’ μέρος




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










210