Νηπιαγωγοί: Ο φτωχός συγγενής και στις προαγωγές


ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ Α. ΠΟΛΗ*

Στην ετήσια Έκθεση της ΕΕΥ για το 2015¹ δίνονται τα ακόλουθα αριθμητικά δεδομένα αναφορικά με το οργανόγραμμα διάφορων κλάδων της Δημόσιας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης:

Δημόσια Προδημοτική Εκπαίδευση: Σύνολο Προσωπικού: 763 άτομα. Απλές Νηπιαγωγοί: 649 ( 85,1%), Βοηθοί Διευθυντές: 69 (9%), Διευθυντές: 45 ( 5,9%). Συνολικό ποσοστό νηπιαγωγών σε θέση προαγωγής: 14,9%

Δημοτική Εκπαίδευση: Σύνολο Προσωπικού: 4201 άτομα. Απλοί δάσκαλοι: 3276 ( 78%), Βοηθοί Διευθυντές: 618 (14,7%), Διευθυντές: 307 ( 7,3%). Συνολικό ποσοστό νηπιαγωγών με προαγωγή: 22%

Οι αριθμοί είναι αδιάψευστοι. Το ποσοστό των θέσεων  ανέλιξης στη Δημοτική Εκπαίδευση είναι κατά επτά εκατοστιαίες μονάδες περισσότερο από το αντίστοιχο ποσοστό θέσεων ανέλιξης των νηπιαγωγών. Κάθε 100 δάσκαλοι οι 22 βρίσκονται σε θέση προαγωγής. Αντίστοιχα μόνο 15 στις 100 νηπιαγωγοί βρίσκονταν το 2015 σε θέση ανέλιξης.

Δεκάδες αν όχι εκατοντάδες απλές νηπιαγωγοί διοικούν επάξια μονοθέσια ή διθέσια νηπιαγωγεία, εκτελώντας τα διοικητικά τους καθήκοντα χωρίς προαγωγή και χωρίς υποστήριξη από γραμματειακό προσωπικό. Σε πλείστες των περιπτώσεων οι συνάδελφοι διευθύνοντες νηπιαγωγοί διοικούν επιπλέον τμήματα κοινοτικών νηπιαγωγείων.    Το ΥΠΠ εκμεταλλεύεται την υπερβολική ευσυνειδησία αυτών των συναδέλφων για να τους επιβάλει να εκτελούν ταυτόχρονα πλήρη διοικητικά και διδακτικά καθήκοντα χωρίς καμιά επιπλέον ανταμοιβή, έστω και ηθική. Τους έχει φορτώσει ένα σωρό καθήκοντα και σκοτούρες, χωρίς γραμματειακή υποστήριξη και χωρίς την επαγγελματική καταξίωση, την οποία έμπρακτα έχουν αποδείξει ότι δικαιούνται.

Για εξίσωση του ποσοστού θέσεων ανέλιξης δασκάλων και νηπιαγωγών πρέπει να δημιουργηθούν επιπλέον 43  θέσεις ανέλιξης στο επίπεδο του Βοηθού Διευθυντή και 11 θέσεις ανέλιξης στο διευθυντικό επίπεδο.

Η ΠΟΕΔ και οι Κινήσεις της δαπανούν σε ανούσια συνέδρια πολύ κόπο και χρόνο. Οι λέξεις ευημερούν την ίδια ώρα που οι μυλόπετρες της  γραφειοκρατίας και της παραβατικότητας συνθλίβουν τους εκπαιδευτικούς. Οι στόχοι άλλαξαν φορεσιά και έγιναν δείκτες επάρκειας, οριοθετώντας έμπρακτα τη συλλογική μας ανεπάρκεια. Οι θεωρητικοί της εκπαίδευσης, από τις πανεπιστημιακές τους καθέδρες συνεχίζουν να δημιουργούν    νεφελώδεις παιδαγωγικές θεωρίες τις οποίες δουλικά παπαγαλίζουμε. Ας ενσκήψουμε επιτέλους στα προβλήματα. Ας διεκδικήσουμε αξιοπρέπεια και ανέλιξη για τις νηπιαγωγούς μας. Το αξίζουν.

Ως ΑΚΙΔΑ θα συνεχίσουμε  διεκδικούμε τα αυτονόητα για να φέρουμε τους νηπιαγωγούς  μας στη θέση που τους αξίζει.

Σημειώσεις

  1. Πηγή: www.eey.gov.cy/etisiaEkthesi.aspx, Έκθεση για το έτος 2015, σελ. 25, Πίνακας Α.6
    * ΒΓΓ ΑΚΙΔΑ 2014-2017




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











119