ΤΩΝ ΜΙΧΑΛΗ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΛΕΩΝΙΔΑ ΧΑΤΖΗΛΟΪΖΟΥ*
Μια από τις παραδοχές του προτεινόμενου Νέου Συστήματος Διορισμών είναι πως με το υφιστάμενο σύστημα «στις πλείστες περιπτώσεις ο διορισμός γίνεται πολλά χρόνια μετά την απόκτηση του πτυχίου». Σαφής αναφορά, στην ηλικία των εκπαιδευτικών που διορίζονται και στην απώλεια επαφής με το γνωστικό – επιστημονικό αντικείμενο των σπουδών τους. Στηριζόμενο ανάμεσα σε άλλα και σε αυτή την παραδοχή, το ΝΣΔ, πλασάρεται ως η πανάκεια προς την εξάλειψη αυτής της στρέβλωσης.
Ταυτόχρονα, μια από τις βασικές αρχές του Σχεδίου είναι πως «Οι νέοι πτυχιούχοι δεν έχουν καμία δυνατότητα ένταξής τους στο εκπαιδευτικό σύστημα, στη βάση της υφιστάμενης κατάστασης. Θα πρέπει να δοθούν οι ευκαιρίες και η δυνατότητα στους καλύτερους νέους της Κύπρου να ενταχθούν στο εκπαιδευτικό σύστημα και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε αυτό, στη βάση απόλυτα προκαθορισμένων αντικειμενικών, αξιοκρατικών και μετρήσιμων κριτηρίων».
Έχουμε επιχειρήσει, να κατανέμουμε τη μοριοδότηση που παρουσιάζεται στο προτεινόμενο Σχέδιο και έχουμε δημιουργήσει τον κατάλογο αφετηρίας πριν την παρακάθιση των υποψηφίων σε γραπτή εξέταση το 2017, για τη Δημοτική Εκπαίδευση. Τα ευρήματα από αυτή την «άσκηση επί χάρτου» είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα. Στους 20 πρώτους της νέας κατάταξης προ εξετάσεων, εμφανίζονται 7 εκπαιδευτικοί των οποίων η ηλικία σήμερα κυμαίνεται από 42 έως και 54 χρόνων – μέσος όρος 49,5 (θα είναι 51,5 σε δύο χρόνια όταν θα διοριστούν για πρώτη φορά). Ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως πέντε (5) από αυτούς, με τον υφιστάμενο κατάλογο, δεν ασκούν καθήκοντα εκπαιδευτικού στην Κυπριακή Δημόσια εκπαίδευση. Τέσσερις (4) δε εξ αυτών βρίσκονται κάτω από το 1200 στον υφιστάμενο κατάλογο. Δηλαδή το 20% των 20 πρώτων υποψηφίων που θα έχουν προβάδισμα, δεν είναι σήμερα καν στους 1000 πρώτους και θα είναι ηλικιακά «πενηντάρηδες».
Με απλά λόγια, το ΝΣΔΕ, όχι μόνο δεν εκπληρώνει την αρχή του να επιλέγει τους νέους πτυχιούχους, αλλά δίνει σαφές προβάδισμά σε άτομα εκείνης της ηλικίας που η Επίσημη Πλευρά χρησιμοποιεί ως επιχείρημα πως αποτελεί το κύριο πρόβλημα του υφιστάμενου συστήματος.
Τα άτομα αυτά ως επί το πλείστον είναι Ελλαδίτες εκπαιδευτικοί, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια έχουν κατακλύσει τους καταλόγους διοριστέων της Κύπρου. Σύμφωνα με τους καταλόγους διοριστέων για το 2014, που δημοσιοποίησε η Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας (ΕΕΥ) σχεδόν ένας στους τέσσερις εκπαιδευτικούς, που βρίσκονται στον κατάλογο, είναι από την Ελλάδα. Οι δάσκαλοι και καθηγητές από την Ελλάδα καταλαμβάνουν το 23% του συνολικού πληθυσμού των υποψηφίων που περιμένουν σειρά για διορισμό. Οι εκπαιδευτικοί από την Ελλάδα, οι οποίοι επιζητούν διορισμό στα κυπριακά σχολεία ανέρχονταν στους 10.486. Πριν από πέντε χρόνια οι εκπαιδευτικοί από την Ελλάδα στον κατάλογο ήταν οι μισοί.
Οι εκπαιδευτικοί αυτοί έχουν συμπληρωμένα χρόνια υπηρεσίας στην Ελλάδα και με την κάθοδό τους στην Κύπρο, με το νέο Σχέδιο, εξασφαλίζουν σαφές έως και απόλυτο προβάδισμα για διορισμό.
Ας πάμε δύο χρόνια μπροστά και να μελετήσουμε τέσσερις περιπτώσεις στο νέο σχέδιο διορισμού, όταν θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά:
Α: 3 (Πτυχίο με άριστα) + 15 (μεταπτυχιακό) + 0 (εκπαιδευτική υπηρεσία) + 2 (στρατιωτική θητεία) + 3 (έτος κατάθεσης πτυχίου) = 23
Β: 3 (Πτυχίο με άριστα) + 15 (μεταπτυχιακό) + 12 (εκπαιδευτική υπηρεσία) + 2 (στρατιωτική θητεία) + 5 (έτος κατάθεσης πτυχίου) = 37
Γ: 3 (Πτυχίο με άριστα) + 0 (μεταπτυχιακό) + 16 (εκπαιδευτική υπηρεσία) + 0 (στρατιωτική θητεία) + 5 (έτος κατάθεσης πτυχίου) = 24
Δ: 3 (Πτυχίο με άριστα) + 15 (μεταπτυχιακό) + 20 (εκπαιδευτική υπηρεσία) + 2 (στρατιωτική θητεία) + 1 (έτος κατάθεσης πτυχίου) = 41
Είναι εμφανές πως οι εκπαιδευτικοί που δεν έχουν καθόλου εκπαιδευτική υπηρεσία, στους οποίους θέλει να δώσει ελπίδα το νέο σχέδιο, στην πραγματικότητα τους στερεί και την παραμικρή χαραμάδα ελπίδας. Ταυτόχρονα, εκπαιδευτικοί που εργάζονται για χρόνια στα σχολεία μας, οι οποίοι έχουν επιμορφωθεί και έχουν αποκτήσει σημαντική εκπαιδευτική πείρα στα σχολεία της Κύπρου, θα έχουν ένα σημαντικό μειονέκτημα, σε σχέση με τους Ελλαδίτες εκπαιδευτικούς. Ακόμη σημαντικότατο μειονέκτημα θα έχουν οι εκπαιδευτικοί που δεν είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου (με υπηρεσία ή χωρίς), αφού θα δουν χιλιάδες υποψηφίους να τους προσπερνούν μέσα σε μία μέρα.
Αν δε ληφθεί υπόψη πως το υφιστάμενο σύστημα, μέχρι σήμερα αποτελούσε ανασταλτικό παράγοντα για κάποιον εξ Ελλάδος να εγγραφεί στους καταλόγους της Κύπρου, είναι εύλογο το τι αναμένεται να παρατηρηθεί τα αμέσως επόμενα χρόνια – με δεδομένα τα κίνητρα που δίνονται από το … Σχέδιο της Ελπίδας!
*Μιχάλης Αλεξόπουλος, Μέλος ΔΣ ΠΟΕΔ, Μέλος ΔΣ Ακίδα, Συμβ. Εκπαιδευτικός
*Λεωνίδας Χατζηλοΐζου, Γενικός Αντιπρόσωπος ΠΟΕΔ, Μέλος ΔΣ Ακίδα, Συμβ. Εκπαιδευτικός