ΤΩΝ ΛΕΩΝΙΔΑ ΧΑΤΖΗΛΟΪΖΟΥ ΚΑΙ ΜΙΧΑΛΗ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ*
Στo Νέο Σχέδιο Διορισίμων στην Εκπαίδευση (Ν.Σ.Δ.Ε.) υπάρχει η παραδοχή πως «στην Ετήσια Έκθεση της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας (ΕΕΥ) για το 2013, η οποία δημοσιεύτηκε τον Φεβρουάριο του 2014, γίνεται εμφανές ότι το πρόβλημα του Καταλόγου Διοριστέων είναι ιδιαίτερα σοβαρό, αφού 45 591 υποψήφιοι όλων των βαθμίδων ήταν εγγεγραμμένοι στους καταλόγους, αναμένοντας τη σειρά τους για διορισμό. Το πρόβλημα διογκώνεται χρόνο με τον χρόνο, αφού τον Φεβρουάριο του 2011 οι υποψήφιοι ήταν 39 518 και τον Φεβρουάριο του 2012 ανήλθαν στους 43 546». Το σχέδιο, αυτοπροσδιορίζεται ως εκείνο που θα δώσει λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα και με την εφαρμογή του θα αμβλυνθεί.
Αυτή η διόγκωση του προβλήματος, επιβεβαιώνεται και με τα στοιχεία όπως αυτά παρουσιάζονται καθεχρονικά από την ΕΕΥ. Σύμφωνα λοιπόν με τους εγγεγραμμένους υποψηφίους στους καταλόγους Δημοτικής Εκπαίδευσης, τα τελευταία χρόνια υπάρχει προοδευτικά αύξηση ανά έτος στους εγγεγραμμένους στους πίνακες διοριστέων. Σημαντική αύξηση παρατηρήθηκε το 2010, 2011 και 2012, χρονιές που εγγράφηκαν στους καταλόγους οι πρώτοι απόφοιτοι και των ιδιωτικών Πανεπιστημίων.
ΧΡΟΝΙΑ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΑΝΑ ΕΤΟΣ
2005 230
2006 320
2007 286
2008 302
2009 214
2010 434
2011 605
2012 647
2013 457
Ταυτόχρονα υπάρχει η παραδοχή από την ίδια την Επίσημη Πλευρά πως «το πρόβλημα της αδιοριστίας των εκπαιδευτικών εμφανίζεται νωρίς στον χώρο της μέσης εκπαίδευσης και εντείνεται συνεχώς. Μετά από την ίδρυση του Πανεπιστημίου Κύπρου και των άλλων ιδιωτικών πανεπιστημίων, το πρόβλημα μεταφέρεται και στον χώρο της προδημοτικής και δημοτικής εκπαίδευσης. Η κατάσταση επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο με την ολοκλήρωση της ενταξιακής πορείας της χώρας μας, αφού πλέον και οι πτυχιούχοι από όλα τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), μπορούν να διεκδικήσουν θέσεις στο Κυπριακό Εκπαιδευτικό Σύστημα».
Στην πρόσφατη έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας που δημοσιοποιήθηκε τον Μάιο του 2014 και καταπιάνεται με τις πολιτικές για τους εκπαιδευτικούς, αναφέρεται ότι κατά την τελευταία δεκαετία, το πρόβλημα του διογκωμένου καταλόγου διοριστέων και η μακρά αναμονή για διορισμό έχει αυξηθεί. Αναφέρεται δε, πως πρόσφατα , τα πανεπιστήμια έχουν παρατηρήσει δραματική μείωση στον αριθμό των αιτήσεων για παιδαγωγικές σπουδές, σηματοδοτώντας ότι το σύστημα επιλογής και πρόσληψης που υφίσταται αποθαρρύνει τους δυνητικούς υποψηφίους να υποβάλουν αίτηση (World Bank, 2014)[1].
Με την επιχειρούμενη αλλαγή του συστήματος διορισίμων, προφανώς μια από τις κύριες επιδιώξεις είναι να δοθεί κίνητρο σε υποψήφιους να ακολουθήσουν παιδαγωγικές σπουδές. Το «Σχέδιο της Ελπίδας» προσβλέπει στο να αναζωογονηθούν τα παιδαγωγικά τμήματα, των Κυπριακών Πανεπιστημίων (Δημόσιο και Ιδιωτικά), ώστε να έχουν λόγο ύπαρξης και αυξημένους φοιτητές-πελάτες. Φυσικά με αυτή την προσπάθεια, αναμένεται μαζική παραγωγή ανέργων επιστημόνων και συνέχιση της διόγκωσης των καταλόγων.
Πρέπει να ληφθεί υπόψη η επίσης προοδευτικά αυξανόμενη τάση εγγραφής στους καταλόγους πτυχιούχων από όλα τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) και ειδικότερα των Ελλαδιτών. Οι εκπαιδευτικοί από την Ελλάδα, οι οποίοι επιζητούν διορισμό στα κυπριακά σχολεία ανέρχονταν στους 10.486 στο σύνολο 45 591 εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων. Αν ληφθεί υπόψη πως πριν από πέντε χρόνια οι εκπαιδευτικοί από την Ελλάδα στον κατάλογο ήταν οι μισοί[2], τότε εύλογα προκύπτει πως με το κίνητρο που δίνεται από το Ν.Σ.Δ.Ε. η μαζική κάθοδος Ελλαδιτών είναι αναπόφευκτη και συνεπώς και η περαιτέρω διόγκωση του καταλόγου.
Όπως έχει παραδεχτεί το ίδιο το Υπουργείο, το πρόβλημα του καταλόγου έχει επιδεινωθεί με μια σειρά από λανθασμένες αποφάσεις στο παρελθόν. Τις συνέπειες αυτών των λαθών δεν τις έχουν υποστεί οι πολιτικοί που έχουν υποπέσει σε αυτά αλλά οι πολίτες που έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδα. Με τις νέες «καινοτομίες» που τροχιοδρομούνται, την επόμενη δεκαετία θα επανέλθουμε στα τραγικά επίπεδα του 2011 και 2012, χρονιές που παρατηρήθηκε διογκωμένος αριθμός εκπαιδευτικών που εγγράφονταν στους καταλόγους. Αυτό, σε συνδυασμό με τη μαζική κάθοδο Ελλαδιτών θα οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση του αριθμού των εγγεγραμμένων υποψηφίων στον κατάλογο διοριστέων και κατά συνέπεια της ανεργίας. Όλα αυτά, με τις ευλογίες της Παγκόσμιας Τράπεζας, στο όνομα της ελπίδας και φυσικά, χωρίς να είναι υπόλογος κανείς πολιτικός για τις επιπτώσεις των λαθών του!
*Λεωνίδας Χατζηλοΐζου, Γενικός Αντιπρόσωπος ΠΟΕΔ, Μέλος Δ.Σ. Α.Κί.ΔΑ, Συμβασιούχος Εκπαιδευτικός.
*Μιχάλης Αλεξόπουλος, Μέλος ΔΣ ΠΟΕΔ, Μέλος Δ.Σ. Α.Κί.ΔΑ, Συμβασιούχος Εκπαιδευτικός.