Ντίνος Έλληνας: Αυτή είναι η εικόνα στα σχολεία από υλικοτεχνικής υποδομής ενόψει τη νέας χρονιάς


«Οι περικοπές στον προϋπολογισμό των σχολικών εφορειών κατά 10% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά δεν θα επηρεάσουν σημαντικά το έργο των εφορειών και κατ’ επέκταση της παιδείας».

Αυτό τονίζει συνέντευξή του στο Paideia-News ο ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Σχολικών Εφορειών και της Σχολικής Εφορείας Λεμεσού, κ. Ντίνος Έλληνας.  Ο κ. Έλληνας  υπογραμμίζει επίσης ότι αυτό που έχει σημασία είναι ο σωστός προγραμματισμός με βάση τον υφιστάμενο προϋπολογισμό  για τη σωστή κατανομή των οικονομικών πόρων».

Συντήρηση σχολικών κτιρίων

ΕΡ: Έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες για τη συντήρηση - αντισεισμική αναβάθμιση των σχολικών κτιρίων πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς;

ΑΠ: Οι αντισεισμικές αναβαθμίσεις γίνονται με προγραμματισμό πολύ πριν. Δεν είναι κάτι το οποίο αρχίζει και τελειώνει μέσα στην καλοκαιρινή περίοδο. Βασικά την καλοκαιρινή περίοδο αναβαθμίζουμε τα σχολεία, όσον αφορά τα μπογιαντίσματα, τις περιφράξεις, θρανία, καρέκλες και γενικά την υλικοτεχνική υποδομή, η οποία χρειάζεται για να ξεκινήσει μια νέα σχολική χρονιά με τα προβλήματα που πάντα ξεκινά. Η παιδεία είναι ζωντανός οργανισμός, πάντα θα έχει προβλήματα και είμαστε εδώ για να λύνουμε καθημερινά τα προβλήματα.

Αντισεισμική αναβάθμιση στο Γυμνάσιο Αγ. Αντωνίου στη Λεμεσό

Η αντισεισμική συντήρηση ενός κτιρίου μπορεί να διαρκέσει δύο χρόνια. Τώρα στη Λεμεσό υπάρχει αντισεισμική αναβάθμιση του Γυμνασίου Αγ. Αντωνίου μόνο, η οποία ξεκίνησε πριν ενάμισι χρόνο και ακόμα δεν έχει τελειώσει. Αντιλαμβάνεστε ότι τα κτίρια είναι μεγάλα, πρόκειται για μεγάλη υποδομή, οπότε είναι χρονοβόρα η διαδικασία για να τελειώσει η αντισεισμική αναβάθμιση.

Παράλληλα με την αντισεισμική γίνονται και κάποια άλλα έργα τα οποία χρειάζεται το σχολείο, έτσι ώστε μια σχολική μονάδα να ολοκληρωθεί για να είναι πιο μοντέρνα και παράλληλα να καλύπτει τις ανάγκες του 21ου αιώνα. Πολλά σχολεία είναι κτισμένα πριν 20-30 χρόνια και χρειάζονται την αναβάθμιση για να μπορούν και οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές να απολαμβάνουν ένα περιβάλλον μέσα σε ένα χώρο με καλύτερη υλικοτεχνική υποδομή για τις εκπαιδευτικές ανάγκες του σήμερα.

ΕΡ: Υπάρχουν έργα που θα συνεχιστούν και μετά το άνοιγμα των σχολείων;

ΑΠ: Έργα γίνονται κάθε μέρα λόγω των βανδαλισμών στα σχολεία. Υπάρχουν πολλοί βανδαλισμοί καθημερινά, κλοπές και είμαστε σε καθημερινή εγρήγορση.

Δεν υπάρχουν μεγάλα προγραμματισμένα έργα λόγω κρίσης

Προγραμματισμένα μεγάλα έργα λόγω της οικονομικής κρίσης  δεν έχουμε. Τα έργα τα οποία προγραμματίζουμε είναι η επέκταση κάποιων αιθουσών διδασκαλίας, όπου χρησιμοποιούμε λυόμενες αίθουσες. Με την πρόβλεψη και τη στατιστική που έχουμε μπροστά μας, ότι τα επόμενα δέκα χρόνια μειώνεται ο αριθμός των μαθητών, δεν υπάρχει αναγκαιότητα για να κτιστεί καινούργια σχολική μονάδα. Η εισήγησή μας, η οποία έγινε και αποδεκτή είναι, σε κάποια σχολεία τα οποία χρειάζονται μία-δύο επιπρόσθετες αίθουσες να κτιστούν, εκεί που υπάρχει και ο χώρος. Διότι μία σχολική μονάδα κτίζεται ανάλογα με τους μαθητές και τα τετραγωνικά μέτρα ανά μαθητή.

Εδώ θα ήθελα να πω ότι, επισκεπτόμενος πολλά σχολεία της Ευρώπης, όσον αφορά την έκταση, τα σχολεία της Κύπρου είναι σε πολύ καλή μοίρα συγκριτικά με τα ευρωπαϊκά σχολεία. Κανένα σχολείο δεν έχει τις αυλές που έχουμε εμείς, είτε τους χώρους αθλοπαιδιών. Τα περισσότερα σχολεία στην Ευρώπη είναι κτισμένα σε πολυκατοικίες. Έχουμε καλή υποδομή στα σχολεία, απλά εκείνο το οποίο χρειάζεται είναι η καθημερινή φροντίδα, βελτίωση, έτσι ώστε να υπάρχει ένα σχολείο, το οποίο να αντιπροσωπεύει τις ανάγκες του σήμερα.

ΕΡ:  Ποια είναι τα κυριότερα προβλήματα και ελλείψεις που αντιμετωπίζετε;

ΑΠ: Δεν υπάρχουν ελλείψεις. Υπάρχει ο κρατικός προϋπολογισμός υπάρχει και ο προγραμματισμός. Όταν μια σχολική εφορεία κάνει ένα σωστό προγραμματισμό και ενημερώνει σωστά τους διευθυντές των σχολείων και κατ’ επέκταση το γραμματειακό προσωπικό των σχολείων σε τακτικές συσκέψεις για το πώς δουλεύει η σχολική εφορεία και με ποιο τόπο θα γίνεται η επικοινωνία που θα έχουν κατά τη σχολική χρονιά, αυτό το πράγμα δεν δημιουργεί ελλείψεις.

Μειωμένος προϋπολογισμός κατά 10%
Υπάρχουν μειωμένοι προϋπολογισμοί φέτος, περίπου κατά 10% από την περσινή χρονιά, αλλά δεν είναι το ποσό το οποίο θα είναι ανασταλτικός παράγοντας σε μια καλή σχολική χρονιά με τα έργα τα οποία προγραμματίζουμε να γίνουν, μικρά ή μεγάλα, για να υπάρξει πρόβλημα εκπαιδευτικό ή άλλο πρόβλημα. Πιστεύω ότι οι προϋπολογισμοί της παιδείας δεν έχουν αποκοπεί σε βαθμό που να επηρεάσουν εκπαιδευτικά τους μαθητές ή τους εκπαιδευτικούς. 

Τομείς με προτεραιότητα
ΕΡ: Σύμφωνα με τις παραπάνω περικοπές στις οποίες αναφερθήκατε, σε ποιους τομείς θα υπάρξουν περικοπές εξόδων και ποιοι είναι οι τομείς στους οποίους θα δοθεί προτεραιότητα;

ΑΠ: Υπάρχει ένας προϋπολογισμός, τον οποίο, με βάση τον προγραμματισμό που κάνεις, αναλόγως γίνεται και η διασπορά των λεφτών, εκεί και όπου χρειάζεται, κατά προτεραιότητα. Η πρώτη προτεραιότητα για εμάς είναι η ασφάλεια και η υγιεινή των σχολικών κτιρίων, η οποία είναι σημαντική. Μετέπειτα ερχόμαστε στην υλικοτεχνική υποδομή, στην οποία εντάσσονται τα θρανία, οι καρέκλες, οι βιβλιοθήκες, τα βιβλία, οι περιφράξεις των σχολείων, ο φωτισμός, τα συστήματα συναγερμού  και οτιδήποτε άλλο χρειάζεται ένα σχολείο.

Περικοπές εξόδων

Περικοπές εξόδων θα υπάρξουν σε έργα δευτερεύουσας φύσης που δεν υπάρχει αναγκαιότητα να γίνουν, όπως είναι παραδείγματος χάριν κάποιες περιφράξεις, κάποια έργα σχετικά με αναβάθμιση στα πατώματα των σχολείων, οι σχολικοί κήποι και κάποια άλλα δευτερεύουσας σημασίας έργα. 

Καμία αποκοπή στους προϋπολογισμούς ρεύματος, νερού, θέρμανσης

ΕΡ: Θα λειτουργήσουν κανονικά οι θερμάνσεις των σχολείων κατά τους χειμερινούς μήνες;

ΑΠ: Δεν υπήρχε ποτέ συζήτηση για να μην λειτουργήσουν. Στον προϋπολογισμό για το ρεύμα, τα τηλέφωνα, για την υδατοπρομήθεια δεν υπάρχει καμία αποκοπή. Ότι λογαριασμοί έρχονται από τις υπηρεσίες πληρώνονται κανονικά. Αυτό που κάνουμε είναι να στέλλουμε εγκυκλίους κατά καιρούς στους διευθυντές των σχολείων, έτσι ώστε να υπάρξει μια ενεργειακή πολιτική για να μην υπάρχουν σπατάλες. Αν μια μέρα είναι ηλιόλουστη και θερμή γιατί να ανάβει η θέρμανση επειδή είναι στο πρόγραμμα να ανάβει κάθε μέρα η ώρα 6 το πρωί για παράδειγμα; Ή οι προβολείς του σχολείου να ανάβουν τις ώρες τις οποίες έχουμε προγραμματίσει να ανάβουν, ή τα συστήματα κλιματισμού; Πρέπει όλα να είναι με μέτρο έτσι ώστε κι εμείς με τη δική μας συμμετοχή να προσφέρουμε στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που υπάρχει στον τόπο μας. Παράλληλα πρέπει να δώσουμε ένα μήνυμα στα παιδιά και να ενισχύσουμε το πνεύμα ότι πρέπει να υπάρχει συνείδηση στο θέμα της ενεργειακής πολιτικής. Πρέπει να έχουμε όλοι στο πίσω μέρος του μυαλού μας, και στη σχολική μονάδα και κατ’ επέκταση και στο σπίτι μας, ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










294