Ντίνος Έλληνας: Ένας διευθυντής για να παράγει έργο πρέπει να μείνει σε ένα σχολείο τρία χρόνια


«Ένας διευθυντής για να παράγει έργο πρέπει να μείνει σε μια σχολική μονάδα τουλάχιστον τρία χρόνια. Όταν ένας διευθυντής έρχεται και παρέρχεται μέσα σ’ ένα χρόνο, ούτε το χρόνο έχει, αλλά και να θέλει να προσπαθήσει να κάνει έργο σε ένα σχολείο, δεν έχει την πολυτέλεια να το κάνει, γιατί δεν υπάρχει το χρονοδιάγραμμα που θα του το επιτρέπει»

Αυτό δηλώνει στη συνέντευξή του στο Paideia-News ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Σχολικών Εφορειών και της Σχολικής Εφορείας Λεμεσού, κ. Ντίνος Έλληνας. Ο κ. Έλληνας αναφέρθηκε και σε πολλά άλλα θέματα, όπως τη συμβολή των σχολικών εφορειών στο θέμα σίτισης των άπορων μαθητών, την επικοινωνία τους με τους διευθυντές, για το θέμα των σχολικών συνοδών, αλλά και το πώς επηρεάζει τη σχέση εφορείας-διευθυντών το αίτημα αυτονομίας των διευθυντών μέσης εκπαίδευσης.

Η συμβολή των σχολικών εφορειών στη σίτιση άπορων μαθητών

ΕΡ: Ποια η συμβολή των σχολικών εφορειών στο θέμα της σίτισης των άπορων μαθητών;

ΑΠ: Υπήρξε ένας κακός συντονισμός από την πολιτεία τα προηγούμενα χρόνια όσον αφορά τους άπορους μαθητές. Θέλω να συγχαρώ τον νέο Υπουργό Παιδείας, ο οποίος ξεκίνησε με πολύ σωστό τρόπο τον συντονισμό για τους άπορους μαθητές, έκανε απανωτές συσκέψεις και θα καταλήξει εντός του μήνα το συντονιστικό όργανο, το οποίο θα είναι το Υπουργείο Παιδείας, και οι συντονιστές σε κάθε επαρχία που θα είναι οι σχολικές εφορείες, για το χειρισμό του όλου θέματος.

Στη Λεμεσό έχουμε εξασφαλίσει από την εταιρεία Carrefour το πρόγευμα για δύο χρόνια για δύο χιλιάδες μαθητές. Όλα τα υλικά τα παίρνουμε στη Μητρόπολη, που με τους υπαλλήλους και τους εθελοντές της κατασκευάζουν τα σάντουιτς. Παράλληλα, το Συνεργατικό Ταμιευτήριο Λεμεσού μας έχει ενισχύσει με το ποσό των σαράντα χιλιάδων ευρώ για να μεταφέρονται τα σάντουιτς στα σχολεία με ειδικά κλιματιζόμενα αυτοκίνητα, να παραδίδονται στα κυλικεία, όπου θα τα ζεσταίνουν και να παραδίδονται στους μαθητές. Η Λεμεσός έχει κάνει έναν πολύ ολοκληρωμένο προγραμματισμό, τον οποίο εφαρμόζουμε για δεύτερη χρονιά.

Στη Λευκωσία η Αρχιεπισκοπή επιχορηγεί τα κυλικεία σε χρηματικό ποσό και τα κυλικεία δίνουν στους άπορους μαθητές. Δεν υπάρχει ένας ενιαίος παγκύπριος προγραμματισμός, για να γίνει μια σωστή αντιμετώπιση. Είναι αυτό που λέω ότι, ο υπουργός σε κάποιες πρόσφατες συσκέψεις του έχει προχωρήσει σε κάποιες καινοτομίες οι οποίες πιστεύουμε ότι θα λειτουργήσουν. 

Παράλληλα ο σκοπός μας είναι να εμπλουτίσουμε τις παροχές προς τους άπορους μαθητές σε ένδυση, υπόδηση, για τα Χριστούγεννα και το Πάσχα, έτσι ώστε να είμαστε περισσότερο αρωγοί προς τους άπορους μαθητές.

ΕΡ: Υπήρξαν καθόλου αποκοπές σχετικά με τους σχολικούς συνοδούς;

Θετική η πολιτική του Υ.Π.Π. για τους Σχολικούς Συνοδούς

Στα σχολεία μας υπάρχουν παιδιά με ειδικές ικανότητες. Ευτυχώς, δεν υπήρξε αποκοπή σχετικά με τους εργοδοτούμενους από τη σχολική εφορεία, σχολικούς συνοδούς, για τα παιδιά αυτά. Είναι πραγματικά ευτύχημα, γιατί κι’ εμείς, λέμε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν εκπτώσεις σε θέματα ειδικής εκπαίδευσης. Είναι ένα κομμάτι, στο οποίο πρέπει να υπάρχει ευαισθησία και πραγματικά ευτυχώς που η πολιτική του Υπουργείου συνεχίζεται θετικά γι’ αυτό το θέμα.

Επικοινωνία Σχολικών Εφορειών με Διευθυντές των Σχολείων

ΕΡ: Πώς θα κρίνατε την επικοινωνία μεταξύ Σχολικών Εφορειών και Διευθυντών των Σχολείων;

ΑΠ: Είναι σημαντικό να υπάρχει αυτή η επικοινωνία για την επίλυση των προβλημάτων. Όταν ένας διευθυντής στοχεύει στο να ενημερώνει τη σχολική εφορεία  για τα προβλήματα του σχολείου, εκεί γίνεται αναβάθμιση, σωστός προγραμματισμός και πάρα πολύ μεγάλο έργο μέσα στο σχολείο.

 Ένα αρνητικό το οποίο υπάρχει στο θέμα αυτό είναι ότι κάποιοι διευθυντές συνεχώς, και λόγω των αφυπηρετήσεων εξ αιτίας της κρίσης, έρχονται από άλλες επαρχίες, μένουν για ένα χρόνο και μετά φεύγουν. Αυτό το πράγμα δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα για μια σχολική μονάδα, διότι ένας μάνατζερ, διότι έτσι ονομάζω εγώ το διευθυντή σε ένα σχολείο, για να παράξει έργο πρέπει να μείνει σε μια σχολική μονάδα τουλάχιστον τρία χρόνια. Όταν ένας διευθυντής έρχεται και παρέρχεται μέσα σ’ ένα χρόνο, ούτε το χρόνο έχει, αλλά και να θέλει να προσπαθήσει να κάνει έργο σε ένα σχολείο, δεν έχει την πολυτέλεια να το κάνει, γιατί δεν υπάρχει το χρονοδιάγραμμα που θα του το επιτρέπει.

Αυτονομία σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα

ΕΡ: Μπορεί κατά τη γνώμη σας να υπάρξει η αυτονομία που ζητούν οι Διευθυντές Μέσης Εκπαίδευσης, και πώς αυτή η αυτονομία μπορεί να επηρεάσει τη σχέση τους με τις Σχολικές Εφορείες;

ΑΠ: Αυτονομία σημαίνει ότι μια σχολική μονάδα θα έχει το δικό της προϋπολογισμό για να μπορεί να χειρίζεται τα οικονομικά της, ως μονάδα. Δεν υπάρχει το σύστημα που υπάρχει στην Ευρώπη. Όπως για παράδειγμα στα σχολεία της Ολλανδίας που επισκέφθηκα πρόσφατα, το καθένα έχει δικό του προϋπολογισμό, πολλά εκατομμύρια, πληρώνει τους εκπαιδευτικούς, έχει διευθυντή για εκπαιδευτικά θέματα, και έχει και οικονομική διαχείριση, ως μια επιχείρηση, με άλλο διευθυντή, ο οποίος είναι μάνατζερ, με ένα διοικητικό συμβούλιο, το οποίο χειρίζεται τα θέματα του σχολείου. Δηλαδή σε γενικές γραμμές υπάρχει μια τοπική σχολική εφορεία, με δικό της προϋπολογισμό για κάθε σχολική μονάδα και χειρίζεται τα πάντα. Από τη μισθοδοσία του σχολείου, των εκπαιδευτικών, του βοηθητικού προσωπικού, του γραμματειακού προσωπικού, όλης της υλικοτεχνικής υποδομής, αλλά εκεί υπάρχει ένα διοικητικό συμβούλιο με τεχνοκράτες που μπορούν να κάνουν αυτό το πράγμα. Πιστεύω ότι η αυτονομία η σωστή έτσι πρέπει να λειτουργήσει.

Το κυπριακό μοντέλο αυτονομίας

Αυτή τη στιγμή η αυτονομία που ζητούν οι διευθυντές, είναι περισσότερα οικονομικά κονδύλια για να διαχειριστούν κάποια πράγματα μέσα στις σχολικές μονάδες. Αυτό το πράγμα ήδη το κάνουμε, ήδη τους βοηθούμε για να έχουν παραπάνω λεφτά για να αγοράζουν κάποια πράγματα. Κάποιες σχολικές εφορείες, όχι όλες, και εμείς εδώ στη Λεμεσό πρωτοπορήσαμε σε αυτό, τους δώσαμε την ευκαιρία με τον προϋπολογισμό που έχουμε, για αθλητικά ήδη για παράδειγμα έχουμε πενήντα χιλιάδες ευρώ, τις κάνουμε διασπορά ανά μαθητή και στέλλουμε σε κάθε σχολική μονάδα ότι δικαιούται να αγοράσει τόσης αξίας αθλητικά είδη, μουσικά όργανα, για του κήπους, τα λεωφορεία κτλ. Δηλαδή εμείς σαν Λεμεσός δώσαμε την αυτονομία στους διευθυντές μέχρι εκεί που μπορούσαμε να τους δώσουμε. Δεν μπορούν να κάνουν έργα υποδομής, δεν μπορούν να κάνουν κάποια πράγματα τα οποία αφορούν πέραν αυτών των οποίων ανέφερα.

 

*Τα πνευματικά δικαιώματα του  Paideia-News ανήκουν στην εταιρία chr.paideia-newsltd. Απαγορεύεται η αντιγραφή ειδήσεων, επιτρέπεται η διάδοση ειδήσεων μέσω των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης  ή αν καταλήγουν στο σύνδεσμο του  Paideia-News  

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










274